hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1999. 07. 03. (III/26) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Kivégzik-e a kurd népvezért

Hazaárulásért halálra ítélték Abdullah Öcalan kurd terroristavezért. Abdullah Öcalan pere május 31-én kezdődött, és már az első napon szinte biztosra vehetően eldőlt a vádlott sorsa, ugyanis beismerte, hogy a Kurd Munkapárt (PKK) az ő vezetése alatt lett terrorista eszközöket alkalmazó gerillahadsereggé, és hogy minden szóba jöhető eszközzel az önálló kurd államért harcoltak. Öcalan a kurd szeparatista mozgalom vezéreként 37 ezer ember haláláért tehető felelőssé.

A másik Michael Jackson

Michael Jackson szereti, ha nem Michael Jacksonnak szólítják. Inkább elviseli a sir Mike nevet, vagy egyszerűen csak a Mike-ot. Michael Jackson altábornagy, a NATO gyorsreagálású erőinek európai parancsnoka nagyon haragszik, ha összekeverik névrokonával, az amerikai popsztárral. Koszovói békefenntartóként most azt várják tőle, hogy "egyenruhás Mózesként" hazát ad albánoknak és szerbeknek egyaránt. A moszkvai Kommerszant cím? hetilap összeállítása a brit tábornokról.

Alkura kényszerül Ehud Barak

Július 9-e már nincs messze. A politikai élet résztvevőire nehezedő nyomás egyre növekszik: Ehud Barak megválasztott kormányfőnek a törvényben megszabott határidőn belül be kell mutatnia kormányát. A megalakuló testület 67-es képviselői tömb szavazata mellett számíthat a tízfős arab csoport támogatására is. Barak levélben közölte a knesszet megbízott elnökével, hogy a jövő héten bemutatja kormányát.

Az alelnök különvéleménye

Teljes gőzzel megindult a választási hadjárat – legalábbis az éllovasok között –, jóllehet még másfél év választja el az amerikai szavazópolgárokat voksaik leadásától. A demokratapárti oldalon minden vitán felül Al Gore alelnök a listavezető, aki most már minden erejével belevetette magát a harcba, hogy elnyerje pártja elnökjelöltségét ellenfelével, Bill Bradley-vel szemben. Eleinte, azaz talán még jelöltségének hivatalos bejelentése előtt, bizton élvezte hivatali főnöke, Bill Clinton támogatását, jóllehet az elnök egy ízben úgy nyilatkozott, hogy amennyiben Gore sikeres akar lenni, sokkal több életet kell lehelnie kampányába, mert az kissé unalmas és lapos. Az alelnök meg is fogadta a tanácsot, és mindent megkísérel, hogy élénkítse hadjáratát. A kérdés az, miként akarja ezt elérni?

Mubarak még egyszer

Hoszni Mubarak százötven éve az első olyan egyiptomi elnök, aki 18 évig hivatalban maradt. Sikerei tagadhatatlanok: Egyiptomban már évek óta 5 százalékos az éves gazdasági növekedés, az inflációt 25 százalékról 6 százalékra vitte le, stabilizálta az árfolyamokat. A gazdasági fejlődés ugyanakkor együtt járt azzal, hogy politikai, társadalmi és kulturális szinten az állam növelte az ellenőrzést – az egyiptomi elnök amerikai látogatása alkalmából a Washington Post közölt elemzést Mubarak rendszeréről.

Elfújta a szél a Vatikánban

Korrupció, jogtalan előnyszerzés, szexuális visszaélések és törtetés – ezekkel a vádakkal illeti egy Olaszországban nemrég megjelent könyv a Vatikán méltóságait.

Természeti csapás Hirosimában

Dél-Japánban áradást és földcsuszamlást váltott ki a heves esőzés, melynek következményeként 27-en meghaltak, 10-en eltűntek, és 28-an megsebesültek – jelentette a japán rendőrség. A legnagyobb erej? csapás a Tokiótól 690 kilométerre lévő hirosimai helyőrséget érte    Fotó: MTI

Belföld

Határozott is, meg nem is

Maga az igazságos Mátyás király is okos döntésnek tartaná az Alkotmánybíróság minapi határozatát, melyet a médiakuratóriumok ügyében hozott a testület. A mesebeli Okos Katica Mátyás király furfangos kérésére ügyes megoldással bizonyította bölcsességét: hozott is galambot, meg nem is. A mai történetben a taláros testületnek arra kellett választ adnia, alkotmányos-e a közszolgálati médiák kuratóriumi elnökségében kialakult helyzet, vagyis az, hogy a parlamenti frakcióval már nem rendelkező KDNP és Néppárt küldötteit az ellenzékhez sorolják, valamint az, hogy az MTV kuratóriumának elnökségét kizárólag a kormánypártok delegáltjai alkotják.

Megkezdődött a zsidó kárpótlás

"Sajnos az antiszemitizmus még mindig létezik" – mondta a Hetek munkatárásának Stephen A. Whinston, a zsidó kárpótlás lebonyolításával megbízott tíz New York-i ügyvéd egyike keddi budapesti sajtótájékoztatóján. "A svájci szervezetekkel és bankokkal folytatott tárgyalások idején előfordultak incidensek az alpesi országban, viszont a svájci bankok felismerték, hogy elődeik valóban együttműködtek a náci Németországgal, és önként vállalták a kárpótlásban való részvételt" – folytatta Whinston. Jövő év tavaszán előreláthatólag meg is kezdődhetnek a kifizetések a svájci bankok által elkülönített keretből.

Terrorista nagykereskedés készült

Budapesten egy közúti igazoltatás során hetven kiló robbanószert talált a rendőrség. "A szállítmány elfogása nem a véletlen műve volt. Nagyon sokat dolgoztunk már ezen az ügyön, de a nyomozás érdekében sokkal többet még nem mondhatok" – nyilatkozta lapunknak egy neve elhallgatását kérő rendőrségi szakember.

Kovács a kormány első évéről

A polgári kormány első esztendeje a be nem váltott ígéretek, a társadalmi különbségek növekedése, az elvesztett lehetőségek és a botrányok esztendeje volt – mondta Kovács László szocialista pártelnök csütörtökön Dunaújvárosban egy lakossági fórumon. Állításai alátámasztására a szocialista párt elnöke kijelentette: A nemzeti össztermék növekedésének mértéke jelentősen alatta maradt a Fidesz választási programjában, valamint a költségvetésben meghatározottnak. Nem teljesítették az ingyenes autópálya-használatra vonatkozó ígéretüket sem, július 1-től ugyanis nőttek az autópálya-használati díjak. Sztrájkra kényszerültek a SOTE szakemberei, mivel az egészségügyi dolgozók nemhogy a választás során beígért 400 százalékos béremelést nem kapták meg, hanem néhol a 4 százalékhoz sem jutottak hozzá. Szólt arról, hogy nőttek a társadalmi különbségek, különösen a nyugdíjasok, a közszférában dolgozók, valamint a bérből és fizetésből élők nagy csoportjának a helyzete romlott. A családtámogatási rendszer haszonélvezői pedig csak azok az úgynevezett sikerfamíliák lettek, amelyekben két jól kereső felnőtt, két gyerek, egy-két tehetős nagyszülő van. Kovács szerint a kormány nem jól élt azokkal a kedvező gazdasági lehetőségekkel sem, amelyeket az előző koalíció hagyott örökül számára.

Sztrájkoltak az orvosok

Bruttó 110 ezer forint – ennyi a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) orvosainak átlagfizetése. Az ápolók azonban már bruttó 53, a fizikai dolgozók pedig bruttó 41 ezerrel is beérték. Mindez azonban a múlté lehet, ha a SOTE dolgozóinak csütörtöki, két órás figyelmeztető sztrájkját siker koronázza.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!