hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vagányság, szerencse, jó emberek - Előd Nóra túléléstörténete
A túlélők felelőssége, hogy a történelem ne ismételje meg önmagát
Vagányság, szerencse, jó emberek - Előd Nóra túléléstörténete

Munkaszolgálat 1944-ben. Nóra édesapja is munkaszolgálatosként halt meg néhány héttel a felszabadulás előtt. (Forrás: Fortepan, Adományozó: Schachter László)

2020. 08. 26.
Harminc év elteltével mondott köszönetet megmentőjének, amit óriási mulasztásnak tart, ezért mindent elkövet a holokauszt áldozatainak és az embermentők emlékének megőrzéséért. A 84 éves Előd Nórával beszélgettünk.

Azzal kezdeném, ami a történetem lényege, hogy Magyarországon a mai napig nincsen tisztázva, ki a zsidó. Én 1944-ben, nyolcévesen tudtam meg, hogy zsidók vagyunk, de már akkor se volt világos, hogy ez mit is jelent pontosan” – indítja beszélgetésünket Előd Nóra drámapedagógus. 

Ő maga unitáriusnak született, és átlagos vallásos neveltetésben részesült. Apai nagyanyja régi erdélyi unitárius család leszármazottja volt, akinek a kedvéért a zsidó nagypapa kikeresztelkedett. A fiúk, azaz Nóra édesapja zsidó lányt vett el feleségül, aki férje kedvéért szintén kikeresztelkedett az unitárius vallásba.

„Ez tehát egy mélyen asszimilálódott család volt, amely számára a zsidóság nem volt identitás, nem volt életforma, nem volt vallás. Anyám, aki korán megárvult, nagyon közel került ehhez a meghitt, nagyon magyar szellemű, irodalmi beállítottságú erdélyi famíliához, apám anyai nagybátyja Gyulai Pál irodalomtörténész, az Akadémia elnöke volt” – Nóra szavaiból kiérződnek a máig meghatározó gyökerek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!