Kritizálni merte a kínai kormányt, bebörtönözték a keresztény újságírót
Zhang Zhant négy év bönrtönbüntetésre ítélték, "provokáció" és "viszályszítás" miatt
Kritizálni merte a kínai kormányt, bebörtönözték a keresztény újságírót

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 31.
Zhang Zhant, a 37 éves kínai keresztény újságírót négy éves börtönbüntetésre ítélték Sanghajban miután kritikus stílusban tudósított a vuhani járványról. A riportert még a hét elején találták bűnösnek "viszály szítása és provokáció" vádjával.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

“Nem értem. Csak annyit tett, hogy elmondta az igazságot, és ezért négy évet kapott"

- nyilatkozta Sao Wenhszia, Zhang édesanyja.

Az újságíró ügyvédje, Zhang Keke szerint védence a tárgyalást rossz fizikai állapotban, kerekes székben vett részt a tárgyaláson, és "nem nyilatkozott azonnal azzal kapcsolatban, hogy kíván-e fellebbezni az ügyben".

“Az ügyész egyszerűen csak felolvasta a bizonyítékok listáját, anélkül, hogy a legtöbbet bemutatta volna, beleértve a döntő bizonyítékot."

- írta az ügyvéd közösségi média oldalán az ítélet kihirdetése után.

“Zhang Zhan csak annyit mondott, hogy az állampolgárok beszédét nem kellene cenzúrázni. Ettől eltekintve gyakorlatilag meg sem szólalt."

A gyakorló keresztény Zhan egyike volt azon kevés kínai riporternek, akik Vuhanba utaztak, hogy beszámoljanak a Covid-19 fertőzöttek állapotáról és a kommunista kormány által életbe léptetett szigorú lezárásokról.

Utolsó, májusban közzétett videójában Zhan kijelentette, hogy a kormány megfélemlítésen és fenyegetéseken keresztül irányítja a várost, ami "igazi tragédia az ország számára".

A fiatal riporter igyekezett képviselni azoknak az ügyét, akik szeretteiket a vírus miatt veszítették el. Kötelességének érezte, hogy képviselje az igazságot, akkor is, ha a kommunista Kínában tudta, a vezetés nem nézi jó szemmel.

Zhant az ítélet kihirdetése előtt három hónapig őrizetben tartották és megkínozták a kínai hatóságok, és egész idő alatt bilincsben tartották. Június óta éhségsztrájkot folytatott.

A vád a viszályszítás és provokáció mellett arra is kiterjedt, hogy Zhan redszeresen nyilatkozott külföldi médiának, például a Radio Free Asia-nak és a The Epoch Times-nak "hamis információt terjesztve a vuhani Covid-19 járványról", többek között azt, hogy a polgárokat kényszerítették arra, hogy fizessenek a Covid-tesztelésért, és a karanténban levőknek az illetékes bizottságok rohadt zöldségeket küldtek.

Mikor valamelyik ügyvédje meglátogatta az őrizetben, Zhan azt kívánta, bárcsak lenne nála Biblia, és az 1 Korintus 10:13-at idézte:

“hűséges az Isten, aki nem hagy titeket feljebb kísértetni, mint elszenvedhetitek; sőt a kísértéssel együtt a kimenekedést is megadja majd, hogy elszenvedhessétek.”

(CBN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!