Kína teljes támogatásáról biztosította a tálibokat Afganisztánban
Visszahoznák őket a "politika fősodrába"
Kína teljes támogatásáról biztosította a tálibokat Afganisztánban

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 07. 29.
Peking támogatásáról biztosította az afganisztáni tálibokat szerdán Vang Ji kínai külügyminiszter, feltételül szabva, hogy a tálibok szigorúan határolódjanak el minden terrorszervezettől, köztük a Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalomtól (ETIM), amelyet Kína az ujgurok lakta Hszincsiangban elkövetett merényletekkel vádol.

A Vang Ji vezette delegáció szerdán a kelet-kínai Tiencsinben találkozott a kilencfős tálib küldöttséggel, élén Abdul Gáni Baradarral, a tálibok második számú vezetőjével.

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint Vang a megbeszélés során úgy vélekedett: az Egyesült Államok Afganisztán-politikájának kudarcára utal az amerikai és NATO-csapatok kivonása Afganisztán területéről. A kínai külügyi tárca vezetője leszögezte: a tálibok kulcsfontosságú katonai és politikai erőt képviselnek az országban.

Reményét fejezte ki továbbá, hogy fontos szerepet töltenek majd be az afganisztáni megbékélési folyamatokban és az ország újjáépítésében.

Elmondta: Kína támogatja Afganisztán szuverenitását és területi egységét, ám ennek feltételeként azt jelölte meg, hogy a tálibok teljes mértékben elhatárolódnak az ETIM-hez hasonló terrorszervezetektől. Az ETIM-ről szólva aláhúzta, a Mozgalmat "az ENSZ Biztonsági Tanácsa nemzetközi terrorista szervezetként tartja számon, amely ráadásul közvetlen fenyegetést jelent Kína nemzetbiztonságára és területi egységére nézve".

Kína vissza kívánja hozni a tálibokat a politika fősodrába

Vang még júniusban, afgán és pakisztáni hivatali kollégájával találkozva elmondta, hogy Kína vissza kívánja hozni a tálibokat a politika fősodrába, és kész arra, hogy levezesse az afganisztáni felek közti béketárgyalásokat.

Mohammad Naím, a tálibok egyik szóvivője szerdán a Twitteren közzétett bejegyzésben tudatta, hogy a küldöttség szerdán biztosította Kínát afelől, hogy

nem használják Afganisztán területét más országok biztonságának fenyegetésére.

A szóvivő szerint a megbeszélés fókuszában a két országot érintő politikai, gazdasági és biztonsági kérdések mellett a békefolyamatok álltak.

Afganisztánban sokat romlott a biztonsági helyzet azóta, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte csapatai kivonását az országból. A tálibok offenzívák sorozatát indították az afgán kormányerők ellen, és jelentős területeket, határátkelőket kerítettek hatalmukba.

Az amerikai csapatok vasárnap légi támadásokkal igyekezték visszaverni a tálibokat, amit a tálibok a tavaly februárban, Dohában aláírt békemegállapodás megszegésének neveztek.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!