Két Izrael-ellenes tüntetésre is sor kerül a héten Budapesten
Szerdán a Bem-téren, szombaton a Deák téren tartanak megmozdulást a "megszállás és terror" ellen
Két Izrael-ellenes tüntetésre is sor kerül a héten Budapesten

Forrás: Facebook/Budapesti Szolidaritás Palesztinával

2021. 05. 25.
Az elmúlt hetek európai és amerikai Izrael-ellenes megmozdulásainak példájára a héten Budapesten két hasonló demonstrációra is sor kerül majd. Szerdán a Bem téren lesz egy “Demonstráció a palesztin népért és az izraeli megszállás ellen”, szombaton pedig a Deák téren “Együtt az izraeli terror ellen” címmel - adta hírül a Tett és Védelem Alapítvány.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Ahogy arról az elmúlt két hét során beszámoltunk, a palesztin Hamasz és Iszlám Dzsihád terrorszervezetek több izraeli városban a zsidó lakosság ellen hergelték az arabokat, ami összecsapásokhoz vezetett a Templom-hegyen és a vegyesen lakott városokban, illetve több mint 4000 rakétát lőttek ki ártatlan izraeli civilekre, amire Izrael megtorló csapásokkal válaszolt, számos terrorvezérrel végezve és 120 kilométernyi terroralagutat megsemmisítve.

A Vaskupola védelmi rendszernek köszönhetően s zsidó államban viszonylag alacsony volt az áldozatok száma, míg Gázában több száz ember életét követelte a konfliktus, ami az izraeli hadsereg szerint részben saját, Izraelre kilőtt, de még az övezeten belül becsapódó rakétáknak köszönhető, illetve annak, hogy a terroristák bázisaikat szándékosan iskolák és kórházak közelébe helyezték el.

A konfliktus kapcsán Magyarország több ízben is kiállt Izrael önvédelmi joga mellett, és több mint tízezer magyar biztosította támogatásáról online szimpátiatüntetés keretében a zsidó államot, míg számos más európai nagyvárosban erőszakba fordultak az Izrael-ellenes tömegtüntetések.

Mindennek fényében a Tett és Védelem Alapítvány reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a csekély érdeklődést vonzó

budapesti Izrael-ellenes demonstrációkon a rendőrség megakadályozza majd, hogy azok zsidóellenes gyűlöletkeltésbe vagy akár utcai erőszakba fajuljanak.

Az Alapítvány információi szerint az eddig 119 résztvevőt vonzó szerdai megmozdulás szervezője a Facebook-oldala alapján Budapesten élő, tuniszi születésű Mohamed Keswani gimnáziumi tanár, akinek tele van az oldala az Izrael-ellenes és palesztinpárti bejegyzésekkel illetve a szintén budapesti, a Corvinuson kommunikációs szakot végzett Asil Keswani, aki #FreePalestine hashtaggel jelenik meg oldalán.

A szombati, a több mint 1300 követővel rendelkező Budapesti Szolidaritás Palesztinával nevű csoport által szervezett tüntetésre eddig 216 ember jelentkezett. A szervezők tagjai nemzetközi BDS mozgalomnak, és amely nem ismeri el Izrael államot, és bojkottjára szólítanak fel.

Rámutattak arra is, hogy múlt pénteken megkötött izraeli-palesztin tűzszünet nem jelenti az Izrael-ellenes megmozdulások végét: számos európai nagyvárosban antiszemita atrocitásokhoz, utcai összecsapásokhoz vezet a gyűlöletkeltés.

"Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában és más országokban is ürügyként használták az izraeli hadsereg gázai védekező műveletét Izrael- és zsidóellenes indulatok elszabadítására.

Zsinagógákat és zsidó intézményeket támadtak meg, izraeli zászlókat égettek, Tel-Aviv lebombázását követelték, volt, ahol a sajtó “pogromhangulatról” számolt be. New Yorkban egyenesen gyújtóbombát dobtak zsidó amerikaiakra a város “gyémánt negyedében”, több zsidót inzultáltak és megvertek, leköptek" - írták.

A Tett és Védelem Alapítvány szerint a budapesti muszlim, palesztin csoportok a magyar fővárosba is el akarják hozni az Izrael-ellenes hangulatkeltést, az "anticionista mázba bújtatott" antiszemitizmust és ezzel veszélynek tehetik ki a hazai zsidóságot.

(Tett és Védelem Alapítvány/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!