"Budapestről üzenjük Izrael népének és a békeszerető araboknak: nincsenek egyedül" - több ezer magyar állt ki a zsidó állam mellett
A Hetek, a Hitrádió és a Protest online szimpátiatüntetésére több mint 7000 támogató üzenet érkezett
"Budapestről üzenjük Izrael népének és a békeszerető araboknak: nincsenek egyedül" - több ezer magyar állt ki a zsidó állam mellett

2021. 05. 18.
Több mint 3000-en vettek részt a Hit Rádió a Hetek és a Protest ifjúsági szervezet által szervezett Izrael melletti online szolidaritási rendezvényen, melyen Yacov Hadas-Handelsmann izraeli nagykövet, Dr. Mészáros István az Országgyűlés emberi jogi bizottságának volt alelnöke, Pajor Tamás előadóművész, Dr. Petrasovits Anna, a Keren Hayesod Hungária kuratóriumi tagja és Gulyás Gréta egyetemi hallgató szólaltak fel. 

A szervezők által megfogalmazott támogató nyilatkozatot eddig több mint 7000 ember írta alá. Ha ön még nem tette meg, de szeretne csatlakozni, itt megteheti.

A Hit Radió, a Hetek és a Protest szolidaritási rendezvényére kedd este hétkor került sor. A rendezvény intrójában kiemelték, hogy Izraelt nemcsak rakétákkal, hanem álhírekkel is támadják a napokban, és az az igazi barát, aki a bajban is az. A videón a Hősök terén lobogtatott magyar és izraeli zászlóval is demonstrálták a zsidó állam felé irányuló magyar szolidaritást.

Az est házigazdája Gesztesi Máté volt, aki bevezetőjében kiemelte, bár sávuot ünnepe miatt a zsidóság ilyenkor lecsendesedik, és nem használt elektronikus eszközöket, a gázai konfliktus kapcsán rájuk zúduló indulatok és szidalmak továbbra is maradnak, ezért is tartják fontosnak a keresztények és zsidókeresztények, hogy ezekben a napokban is felszólaljanak értük.

"Az eseményt azért hívtuk életre, hogy kimondjuk bátran: Izraelnek joga van az élethez."

Első felszólalóként Gulyás Grétát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóját szólította, aki elmondta: ha a nemzetközi híradások többségét, a közösségi média megnyilvánulásokat és a közbeszédet figyeljük, akkor sajnálattal kell nyugtáznunk, hogy nem jellemző, de nem is nagyon ajánlott Izrael állam mellett letenni voksunkat, "mi mégis itt vagyunk, hogy bátran hitet tegyünk Izrael létjogosultsága mellett".

Kiemelte, hogy a zsidóság történelme során sokszor került már a vádlottak padjára, mivel általában őket vonták felelősségre az aktuális világégésekért, legyen szó a középkori pestisjárványról vagy a 20. század háborúiról. Napjainkban sincs ez másképp.

Rámutatott továbbá, hogy rendkívül nehéz Izraelnek egy olyan szervezettel megegyezésre jutnia, melynek célja a zsidók kiszorítása a Közel-Keletről és államuk eltiprása. 

Végül kijelentette, minden demokratikus államnak érdeke a többi demokratikus állam támogatása a terrorizmussal szemben, és együttérzését fejezte ki az ártatlan áldozatok családjaival, a tehetetlen civil lakossággal, illetve szolidaritást vállalt a hazájukért küzdő hős katonákkal is.

A rendezvény következő felszólalója, Dr. Petrasovits Anna, a Keren Hayesod Hungária, Izrael hivatalos adománygyűjtő pénzalapjának kuratóriumi tagja először is megköszönte a Hit Gyülekezetének, hogy megszervezte a szolidaritási eseményt,  és kiemelte, hogy

"rátok mindig, mindenkor és mindenben tudunk számítani". 

Leszögezte, hogy az idei Sávuot kicsit más, hiszen az emberek Izraelben "mérgesek, csalódottak és zaklatottak". A Hamasz ugyan azt teszi, amit már számtalanszor, de új elem, hogy nemcsak külső, hanem belső társadalmi konfliktus is kibontakozott Izraelben, melynek oka a Jeruzsálem-nap és a Ramadán böjthónap utáni ünnepek egybeesése lehet.

Kifejezte abbéli reményét is, hogy a keresztények és a zsidók együttműködése a világ jobbítása érdekében új és még újabb utakra talál.

Az eseményen bejátszották Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkészének korábbi Izrael melletti kiállását is, amit itt olvashat el

Beszédében határozottan kiállt Izrael mellett és a Hamasz "halálszektája" ellen Dr. Mészáros István is, a magyar Országgyűlés emberi jogi bizottságának korábbi alelnöke és a Szent Pál Akadémia rektorhelyettese.

Felszólalás elején kiemelte, erkölcsi felelősségének tartja, hogy felszólaljon a kérdésben. Kijelentette: határozottan kiáll Izrael önvédelmi joga, békében és biztonságban való létezéshez való joga mellett, illetve szolidaritását fejezte ki a Hamasz terrorszervezet által kirobbantott és fenntartott fegyveres erőszak ártatlan izraeli és arab elszenvedői mellett.

Kiemelte, a több ezer rakéta kilövése az Unió által is terrorszervezetként számontartott iszlamista Hamasz által önmagáért beszél. 

"Ez a brutális akciósorozat önmagában is jelzi, hogy a dzsihadista halálszekták, mint a Hamasz, vagy a palesztin Iszlám Dzsihád csak az alkalmat keresik halálgyáraik üzemeltetéséhez."

A szervezet duplán is háborús bűnt követ el, mivel egyrészt izraeli civilek életére, másrészt saját népének életére is tör. 

Rámutatott arra is, hogy a Hamasz soha nem rejtette véka alá, hogy célja Izrael megsemmisítése, ez alapító kartájában is szerepel.

"Politikai vakságra utal azt gondolni, hogy ezt a vallási fanatizmusból táplálkozó ördögi politikát bármilyen területi rendelkezéssel le lehetne csillapítani." - tette hozzá.

Izrael és a békeszerető arab emberek közös ellensége a mindnyájukat nyomorgató iszlamista dzsihadizmus. 

Európának már csak azért is Izrael mellé kellene állnia, mert: "Izrael a szabad világ védőbástyája is a közel-keleti térségben." Végül kijelentette, üzenjük Budapestről Izraelnek és minden békeszerető arab embernek: nincsenek egyedül, támogatjuk őket, és Isten védelméért és békéért imádkozunk az egész térségben.

Yacov Hadas Handelsman Izrael budapesti nagykövete rövid videóbejelentkezésében köszönte meg a Hit Gyülekezete folyamatos, sokrétű támogatását

A  szolidaritási estet végül pedig Pajor Tamás előadóművész zárta.

Először egy igeverset olvasott fel a Tórából:

"Ne indulj a sokaság után a gonoszra, és peres ügyben ne vallj a sokasággal tartva, annak elfordítására."

Kijelentette, véleményvezérek egymással versenyeznek most Izrael elítélésében, és buknak el sorra az etikai véleményalkotás töréstesztjén, miközben nem veszik a fáradságot, hogy megtapasztalják, mi is zajlik Izraelben valójában.

Ezek után Pajor előadta a zsidó történelmen átívelő "Zsidó Bolygó" című versét.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!