Percről percre: Netanjahu elégedett a tűzszünettel, a dél-izraeliek nem - kiújultak a zavargások a Templom-hegyen
Cikkünk frissül
Percről percre: Netanjahu elégedett a tűzszünettel, a dél-izraeliek nem - kiújultak a zavargások a Templom-hegyen

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 05. 21.
Tizenegy napos konfliktust zárt le a tegnapi tűzszüneti megállapodás a gázai Hamasz terrorszervezet és Izrael között, melynek során Gázából összesen 4369 rakétát lőttek ki a zsidó államra, míg az izraeli hadsereg többek között 100 kilométernyi terroralagutat pusztított el. A Hamasz és a Hezbollah "történelmi győzelmet" ünnepel, a dél-izraeli polgárok viszont csalódtak a kormányban, amiért az nem folytatta a hadműveleteket a gázai terrorszervezet teljes megsemmisítéséig.

Tegnapi tudósításunkat itt érheti el.

17:00 - Tudósításunk itt most véget ér.

16:55 - Hamasz-vezér: megsemmisítettük az Izraellel való együttélés, az azzal való kapcsolatok normalizálásának projektjét

Iszmail Hanije, a Hamasz terrorfőnöke üdvözölte a Hamász „győzelmét” Izrael ellen a gázai konfliktusban, mondván, hogy széles körben hatással lesz a régió és a zsidó állam közötti viszonyokra.

"Megsemmisítettük az Izraellel való" együttélés ", az Izraellel való kapcsolatok"normalizálásának" projektjét"

- jelentette ki Hanije.

A terrorcsoport vezetője azt ígéri, hogy a 11 napos konfliktust követően a Hamász növekvő regionális támogatást élvez majd.

"Ez a csata nem az, ami előtte volt ... még sok [diplomáciai] kapcsolatot és sikert fog látni" - mondja Hanije. "Láttuk, hogyan ébredt fel nemzetünk ... hogy Jeruzsálem, Palesztina és ellenállás mellé álljon."

15:47 - Elkezdte kiásni a Hamasz a gázai alagutak IDF-bombázásában megölt terroristái holttestét

A Hamász jelenleg is igyekszik kiásni azon terroristáinak holttesteét, akiket az IDF a terrorcsoport "metró" alagútrendszerének bombázása során ölt meg, amelyet fegyverek csempészésére és műveleti célokra használtak.

14:35 - A Vörös Félhold szerint 15-en megsérültek a jeruzsálemi Templom-hegyi zavargások során

A palesztin Vörös Félhold 15-en megsebesültek a palesztinok és a rendőrség összecsapásai során a jeruzsálemi Templom-hegyen.

A jeruzsálemi rendőrség szerint a pénteki imádság végeztével fiatal muszlimok százai kezdtek garázdálkodni, sziklákat és molotovi koktélokat dobálni a rendőrségre.

Ezután a tiszteket arra utasították, hogy vonuljanak be a térre, hogy fojtsák el a zavargásokat és oszlassák szét a tömeget.

13:55 - Netanjahu: minden célunkat elértük Gázában, nem tartottam szükségesnek a szárazföldi offenzívát

Az izraeli miniszterelnök megköszönte az izraeliek kitartását a harcok során a Tel-Aviv-i Kirya katonai főhadiszálláson elmondott beszédében. Netanjahu hozzátette, a gázai hadművelet kitűzött céljait dicséretesen teljesítették.

Kijelentette, a hadművelet során az egyedüli szempont Izrael biztonságának, illetve a polgárok és a katonák életének megőrzése volt. Homályosan utalt arra is, hogy az izraeli csapások minden hatása még nem nyilvános, és a Hamasz számára sem világos.

“Tettünk merész és újszerű dolgokat"

- szögezte le.

A szárazföldi offenzíváról világossá tette, hogy azért nem került rá sor, mert nem tartotta szükségesnek, és amennyiben annak tartotta volna, elrendelte volna. 

“Maximalizáltuk az áldozatokat a Hamasz oldalán és minimalizáltuk Izrael oldalán" - jelentette ki, hozzátéve, hogy sajnál minden civil áldozatot. 

12:37 - Ismét zavargást szított a Hamasz a Templom-hegyen

Zavargásokról és összecsapásokról számoltak be a Templom-hegyen és környékén, röviddel azután, hogy a Hamasz terrorcsoport „harag napjára” szólított fel Jeruzsálemben.

A rendőrség állítólag azután vonult be a területre, hogy az ott tartózkodó arabok kövekkel kezdtek dobálózni a a helyszínről. A hatóságok a tömeg oszlatására füstgránátokat is bevetnek.

Noha a Hamasz Gázában fegyverszünet életbe lépésével leállította az Izrael elleni rakétatüzet, igyekszik fenntartani a Jeruzsálemben zajló zavargásokat

11:55 - Vasárnaptól újranyithatnak az izraeli iskolák

A bejelentés órákkal azután történt, hogy a tűzszünet miatt az izraeli katonaság megszüntette a mozgásra és gyülekezésre irányuló korlátozásainak többségét.

Az ország déli és középső részén élő gyermekek több napja otthon vannak, mivel ezeket a területeket folyamatosan gázai rakétatűz érte az elmúlt több, mint egy hét során.

11: 29 - "Úgy érezzük, hogy mindezen hiába mentünk keresztül": dél-izraeli polgárok kritizálták a tűzszünetet

Izrael déli részének egyes lakói kritikával illették a kormányt a Hamasszal kötött fegyverszünete miatt, mondván, hogy a gázai műveletet folytatni kellett volna.

"Úgy érezzük, hogy mindezt hiába éltük át" - mondja egy férfi egy interjúban az izraeli 12-es csatornának. „A hadseregnek köszönhetően voltak eredmények, de nincs stratégia. Mégis milyen tűzszünet ez?"

Askelonban, a legtöbb rakéta által célba vett városban egy férfi elmondja a 12-es csatornának, hogy négygyerekes családjával 10 nap óta ma először merészkedtek otthonukon kívül.

A család túlságosan félt ahhoz, hogy elhagyja a házat, még a szemetet sem dobta ki. Reményét fejezte ki, hogy a normális élet most folytatódhat.

10: 57 - Izrael újranyitotta a gázai Kerem Shalom határátkelőt, beengedi a humanitárius szállítmányokat

Izrael újranyitja a Kerem Shalom átkelőt a Gázai övezetbe, miután 11 napos harcok tűzszünettel zárultak.

A nemzetközi közösségben sokan sürgették az átkelő gyors újranyitását, hogy a humanitárius segítséget be lehessen engedni a megtépázott övezetbe.

10:49 - Elégedetlen a dél-izraeli Askelon és Szderot polgármestere, akik szerint a Hamaszt teljesen meg kellett volna semmisíteni

Tomer Glam, Ashkelon polgármestere, akinek a városát a 11 napos harc során szinte megállás nélkül bombázták Gázából, csalódásának adott hangot a tűzszünet kapcsán.

"Szerettük volna a Hamász felszámolását, de tudjuk, hogy ez nem fog megtörténni."

Hozzátette: "Jelenleg az a fontos, hogy Ashkelon megkapja azt, amit a kormány ígért, és hogy a biztonságos terekkel kapcsolatos hiányosságokat kiküszöböljék."

Alon Davidi, a rakéták által sújtott Szderot polgármestere szintén bírálta Netanjahu tűzszünettel kapcsolatos döntését.

"Nem értem, miért van tűzszünet, tűzszünetre nincs semmi ok" - nyilatkozta a Davidi a Radio 103FM-nek. "Úgy tűnik, hogy senki sem akarja legyőzni a Hamaszt" - tette hozzá.

„Izrael korlátozza magát azzal, hogy csak légicsapásokat és tüzérséget vet be, amelyek révén soha nem ér el döntő győzelmet. Nem mindenáron akarunk háborút, de a kormány és a miniszterelnök feladata megtalálni a normális életet helyreállító formulát. "

10:37  - A libanoni Hezbollah terrorcsoport a palesztinok „történelmi győzelmét” ünnepelte

"A Hezbollah gratulál a hősi palesztin népnek és vitéz ellenállásának, illetve a történelmi győzelemért a cionista ellenséggel szemben" - áll a síita dzsihadista csoport közleményében.

A Hezbollah, amely 2006-ban a maga pusztító háborúját vívta Izraellel, de továbbra is hatalmas erőt képvisel a libanoni politikában, szoros kapcsolatban áll gázai iszlamista Hamasz terrorcsoporttal.

10:27 - Az izraeli rendőrség újranyitotta a harcok során lezárt autópályákat Gáza közelében

Az izraeli rendőrség újból megnyitotta a lezárt autópályákat a Gázai övezet körül, melyek azért zártak le korábban, mert aggályok merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a terroristák páncéltörő rakétákat lőhetnek ki az itt haladó autókra.

10:03 - A 11 napos Izrael-Hamasz konfliktus számokban

4369 rakétát lőttek gázai palesztin terrorcsoportok izraeli városokra, közösségekre és katonai bázisokra, amelyek százai a Gázai övezetben landoltak. Az izraeli védelmi erők szerint az Izrael lakott területeire irányuló rakéták 90% -át az Iron Dome légvédelmi rendszer elhárította.

A rakéták 12 embert öltek meg Izraelben, köztük kilenc izraelit és három külföldi munkavállalót - kettőt Thaiföldről, egyet Indiából. A halálos áldozatok közül kettő egy bombamenedékhez rohanás során bekövetkezett sérülésekben halt meg, míg a többi közvetlen rakétabecsapódás vagy repesz miatt vesztette életét. Ezenkívül több mint 350 ember sérült meg.

A palesztin oldalon a Hamasz által irányított gázai "egészségügyi minisztérium" 232 halálos áldozatot könyvelt el, köztük több mint 66 kiskorú, és több mint 1600 sebesült meg az izraeli légicsapásokban.

Az IDF szerint  az áldozatok nagy része, 225-en terrorcsoportok tagjai voltak.

Az izraeli katonaság szerint a gázai polgári halálesetek egy részét a terroristacsoportok saját rakétái okozták, amelyek Gázában rövid idő alatt felrobbantak.

09:44 -  Antony Blinken amerikai külügyiniszter  a napokban Izraelbe látogat, hogy megerősítse a fegyverszünetet, megvitassák a gázai segítséget

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a következő napokban a Közel-Keletre érkezik, hogy ellátogasson Izraelbe, "Ciszjordániába", Egyiptomba és Jordániába - írja a Walla híroldal.

A körút célja - ami Blinken hivatalba lépése óta az első a régióban - az Izrael és a Hamasz közötti tűzszünet megerősítése, valamint a Gázai övezetben folytatott humanitárius segítségnyújtás és újjáépítés megvitatása.

09:15 - Az izraeli hadsereg elégedett eredményeivel: 100 kilométernyi gázai terroralagutat pusztított el, és 225 terroristával végzett megtorló hadművelete során

Az izraeli védelmi erők szerint az elmúlt 11 nap során több mint 100 kilométernyi terroralagutat pusztított el a Gázai övezetben, és mintegy 225 Hamász és palesztin Iszlám Dzsihád terroristával végzett, köztük 25 vezető parancsnokkal..

A Falak örzője nevű hadművelet során a hadsereg rakétakilövők százait és a kapcsolódó infrastruktúrát is megsemmisítette, és „komoly csapást mért” a Hamászra illetve az Iszlám Dzsihád rakétagyártó képességeire.

Az IDF szerint a katonaság a Hamasz katonai szárnya által használt létesítmények tucatjait is megsemmisítette, ezek közül kilenc toronyházat is.

A védelmi oldalon a hadsereg azt állítja, hogy számos rajtaütési kísérletet meghiúsított, páncéltörő irányított rakétakilövőállások tucatjait pusztította el, és hét dróntámadást és két tengeri támadást is meghiúsított

Az IDF szerint az Iron Dome rakétavédelmi rendszer elfogta a bejövő rakéták mintegy 90 százalékát.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!