Percről percre: 8 órás relatív csend után újra záporoznak a rakéták Izraelre, pénteken jöhet a tűzszünet
Cikkünk frissül
Percről percre: 8 órás relatív csend után újra záporoznak a rakéták Izraelre, pénteken jöhet a tűzszünet

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 05. 20.
Rövid, feszült csend után újraindult Izrael rakétázása a Gázai övezetből, ezzel már több mint 4000-nél jár a zsidó államra kilőtt rakéták száma. Egyre határozottabbak a deeszkalációra vonatkozó felhívások a zsidó állam irányába, amely folyamatos megtorló támadásokat folytat gázai terrorcélpontok ellen. Médiainformációk szerint pénteken jöhet tűzszünet Izrael és a Hamasz között.

Tegnapi tudósításunkat itt érheti el.

17:00 Mai tudósításunkat itt lezárjuk. Bármilyen jelentős eseményről külön cikkben számolunk be.

16:55 - További utasításig óvóhelyen kell maradniuk a dél-izraelieknek

A Gázai övezet 4 kilométeres körzetében élőket utasították, hogy meghatározatlan ideig maradjanak óvóhelyeiken.

16:39 - A WHO 7 millió dolláros sürgősségi segélyt küldene Gázának, Bernie megfúrná az Izraelt érintő 735 milliós fegyverüzletet

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete sürgős felhívást tett közzé 7 millió dolláros „átfogó sürgősségi segély” megfizetésére Gázának. Mindeközben Bernie Sanders amerikai szenátor törvényjavaslattal igyekszik megállítani a 735 millió dolláros fegyvereladást Izraelnek.

Sanders szerint a Kongresszusnak komolyan meg kell vizsgálnia, hogy a fegyvereladás segít-e, vagy csak tovább tüzeli a konfliktust.

16:11  - Netanjahu: a hét elején lelőtt robbanószerekkel felszerelt drón iráni volt

Benjamin Netanjahu miniszterelnök közölte az Izraelbe látogató Heiko Maas német külügyminiszterrel, hogy az izraeli védelmi erők által a hét elején lelőtt drón robbanószerekkel felfegyverzett iráni pilóta nélküli légijármű volt.

Ez a második alkalom, hogy Irán fegyverként funkcionáló drónokat küld Izraelbe.

2018-ban Szíria felől reptettek drónt Izraelbe, amit egy izraeli harci helikopter végül ártalmatlanított. Az akció után az izraeli hadsereg számos iráni célponton rajtaütött Szíriában.

15:47 - Folyamatosan lövik Gázából Dél-Izraelt

Szólnak a szirénák Ashdodban, Beersebában, a déli városokban

Néhány helyen szinte megállás nélküli záporoztak a rakéták néhány órán keresztül.

A nap folyamán számos közvetlen találatot rögzítettek, amelyek súlyos károkat és könnyű sérüléseket okoztak.

15:01 - Netanjahu összehívja a biztonsági kabinetet, mellyel várhatóan a tűzszünetről tárgyal majd

Benjamin Netanjahu miniszterelnök összehívta biztonsági kabinetet este 7-re.

A héber nyelvű beszámolók szerint a miniszterek a Gázai övezetben folyamatban lévő műveletekről és az enklávé rakétatüzéről szóló tárgyalások mellett megvitatják a tűzszünet lehetőségét is.

14:45 - Gázai rakéta csapódott be egy beersevai ipari zónában - károkról igen, sérülésekről nem érkezett jelentés

Egy beersevai épületet találat ért az Emek Sara ipari zónában. Óriási károk látszanak a videón, de emberi sérülésről nem érkezett jelentés.

13: 48 - Óvóhelyre költözött egy lagzi Izraelben, miután megszólaltak a szirénák

Egy friss házaspár szertartása közben megszólaltak a légvédelmi szirénák, így az ünneplésre és a táncra nem egy elegánsan berendezett esküvői teremben, hanem egy bombamenedékben került sor.

"Reméltük, hogy az ünnepség alatt nem lesz sziréna, de amikor megszólalt, mindannyian csak lementünk az óvóhelyre" - mondja Lauren. „Nem számított. Mindenki örült, hogy velünk ünnepelhetett.”

Férje, David elmondja, hogy úgy döntöttek, hogy folytatják az esküvőt, mert korábban már elhalasztották a koronavírus-járvány miatt.

Forrás: Youtube/Channel 12
Forrás: Youtube/Channel 12

13:33- Felmérés: Az izraeliek 72 százaléka szerint a gázai hadműveletet folytatni kellene, tűzszünet nélkül

Az izraeli 12-es csatorna által idézett felmérés szerint az izraeliek többsége nem hiszi, hogy Izraelnek tűzszünetről kellene tárgyalnia most.

A közvélemény-kutatás szerint 72 százalékuk szerint a műveletet folytatni kell, a szám az ország déli részén kissé magasabb, 73 százalék

Csak 24 százalék mondja azt, hogy „meg kellene egyeznünk” a tűzszünetben, délen ez az arány 22-százalékra csökken.

Arra a kérdésre, hogy Izrael nagyobb eredményeket ért-e el a [Hamasz elleni küzdelem] ebben a fordulójában, mint az előző fordulókban, 66 százalék válaszolt igennel, a déli lakosoknal azonban mindössze 30 százaléka.

A felmérést a Direct Polls végezte, 684 izraeli megkérdezésével, 4,3% -os hibahatárral.

12: 47 - Sajtóinformáció: izraeli tisztviselők 24 órán belüli tűzszüneti megállapodásra számítanak

Névtelen izraeli tisztviselők nyilatkoztak az izraeli Walla hírportálnak arról, hogy a következő 24 órában áttörésre számítanak a gázai tűzszüneti tárgyalásokban. 

A tárgyalások két csatornán keresztül zajlik - az egyiptomi hírszerző ügynökségek és a közel-keleti ENSZ-küldött segítségével. 

11: 31 - Heiko Maas meglátogatott egy rakéta által eltalált épületet, és hangsúlyozza Izrael védelemhez való jogát

Röviddel az izraeli landolásaután után Heiko Maas német külügyminiszter biztonsági tájékoztatót kapott Petah Tikvában Ori Gordin tábornoktól, az IDF Otthon Front Parancsnokságának vezetőjétől.

Maas a város egyik épületét is meglátogatta, amelyet egy Gázából kilőtt rakéta talált el.

A német követ szerint látogatásával szolidaritását akarta kifejezni Izraellel, és hangsúlyozni Izrael önvédelmének jogát.

Azt is elmondta, hogy Németország támogatja a tűzszünet elérésére irányuló erőfeszítéseket.

10:37 - Hatgyermekes arab anyuka életét mentette meg a Lodban meglincselt zsidó férfi veséje

Egy 58 éves arab keresztény nő életét mentette meg az, hogy megkaphatta a hétfőn, a lodi zavargások során téglával okozott fejsérülésben elhunyt 56 éves Yigal Yehoshua veséjét, az izraeli zsidó férfi családjának nagylelkű felajánlásának köszönhetően az ein keremi Hadassza Egyetemi Kórházban.

A szerdai napon a hatgyermekes arab anyuka nagy hálával mondott köszönetet Yehoshua feleségének "nemes tettéért

10:11 - A Hamász páncéltörő rakétát lőtt ki a határ közelében lévő üres buszra; Az IDF egyik katonája könnyebben megsérült

Egy izraeli katona könnyebben megsebesült, miután a gázai terrorszervezet egy páncéltörő irányított rakétát lőtt egy üres buszra, amely a gázai határ közelében állt - mondja a katonaság.

A katonát repeszek találták el

Az izraeli védelmi erők szerint a Gázai övezettől északra történt támadásban más nem sérült meg.

09:43 - Az IDF rajtaütött a Hamász többindítós rakétarendszerén, illetve 2 fegyverraktáron

Az izraeli védelmi erők bejelentették, hogy megsemmisítettek egy többrakétás rakétarendszert a dél-gázai Khan Younis városában, valamint két fegyverraktárat.

Az IDF által közzétett videofelvételeken másodlagos robbanások láthatók a csapás után, ami azt jelzi, hogy több rakéta is volt a raktárban, amikor megsemmisült.

Az izraeli hadsereg szerint az egyik fegyverraktár a Hamász légierője helyettes vezetőjének otthonában, Gáza közepén, a másik pedig a légierő másik tagjának otthonában, Khan Younisban volt.

09:27 - 8 óra relatív nyugalom után ismét megszólaltak a szirénák a Gáza menti zsidó közösségekben

Közel nyolc és fél órás hallgatás után érkező rakétákat jelző szirénák szólaltak meg a gázai határ közelében fekvő Nirim és Én Haslosa közösségekben.

Sérülésekről vagy károkról egyelőre nem érkeztek jelentések.

08:47 - Izraeli elektromossági szakszervezet: nem javítjuk meg a gázai áramellátást, amíg az izraeli holttesteket vissza nem adják

Az Izraeli Elektromossági Vállalat szakszervezete bejelentette, hogy addig nem javítják a gázai villamos vezetékeket, amíg az övezetet uraló terrorszervezet vissza nem szolgáltatja a Hadar Goldin és Oron Shaul, a 2014-es háborúban elesett IDF-katonák, valamint Avera Mengistu civil személy holttestét, aki önként lépett be Gázába.

A vállalat válaszként kiadott egy nyilatkozatot, mondván, hogy „kormányzati társaságok, a törvény rendelkezéseinek hatálya alá tartoznak, és úgy gondoljuk, hogy a villamos energia nélkülözhetetlen termék, amely kívül esik a konfliktuson”.

A cég hozzátette, hogy „reméli, hogy a fiúkat hazahozzák”.

Az izraeli tisztviselők szerint a Hamasz rakétái megrongálták az elektromos vezetékeket, és ezzel több százezer gázait elvágtak az áramtól.

08:15 - Wall Street Journal: már holnap jöhet a tűzszünet

A lap forrásai szerint egyiptomi közvetítők előrelépést értek el a Hamasz vezetőivel folytatott tárgyalásokban és Izrael a színfalak mögött elismerte, közel áll katonai célkitűzéseinek eléréséhez a konfliktusban. 

A jelentés szerint Washington úgy véli, hogy a tűzszünet még a héten életbe léphet, és az egyetlen kérdés az időzítés.

A levesbe azonban egy amerikai tisztviselő szerint beleköphet a palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet, ami akár folytathatja is a rakétázást egy tűzszünet-megállapodás után is.

A Fehér Ház nem kommentálta a jelentést.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!