Percről percre: növekvő nemzetközi nyomás Izraelen, napokon belül jöhet a tűzszünet
Cikkünk frissül
Percről percre: növekvő nemzetközi nyomás Izraelen, napokon belül jöhet a tűzszünet

Forrás: Twitter/Hananya Naftali

2021. 05. 19.
Egyre több nemzetközi szervezet és államfő szólít fel tűzszünetre a gázai konfliktusban, sokszor egybemosva a Hamasz terrorszervezet és Izrael felelősségét a konfliktusban, melyben a zsidó állam civil polgáraira kilőtt több mint 3500 rakétára válaszul nagyszabású megtorlási akciósorozatot indított gázai terrorcélpontok ellen. Korábbi konfliktusok során a Hamasz a tűzszüneteket rendre megszegte

A tegnapi percről percre tudósításunkat itt érheti el.

17:00 - Tudósításunk itt most véget ér. Bármely fontos történésről külön cikkben számolunk be. 

16:51 - Hebron közelében egy palesztin nő tüzet nyitott izraeli katonákra - agyonlőtték

Egy palesztin nő tüzetnyitott izraeli katonákra Kirját Arba település előtt Hebron közelében, azonnal agyonlőtték.

A nő M-16-os fegyvert használt. Izraeliek nem sérültek meg a támadásban.

16:37 - IDF: rajtaütöttünk a Hamasz kiberközpontján

Az épületből kibertámadásokat indított a terrorszervezet Izraeli célpontok ellen. A támadás idején három terrorista tartózkodott a helyszínen.

16:11 - Biden "jelentős deeszkalációt”  vár el ma Netanjahutól

Az amerikai elnök ismét telefonon beszélt az izraeli miniszterelnökkel, akivel közölte "jelentős deeszkalációt" vár el tőle még a mai napon a tűzszünethez vezető úton.

“A két vezető részletesen megtárgyalta a gázai események állását, Izrael előrehaladását a Hamasz és más terrorelemek katonai képességének csökkentésében, illetve az Egyesült Államok és a regionális kormányok folyamatban levő diplomáciai erőfeszítéseit is."

15:55- Tüzet nyitott az izraeli katonaság a libanoni rakéták forrásaira

Az izraeli védelmi erők tüzet nyitottak arra a területre, ahonnan négy rakétát lőttek ki Észak-Izrael felé Libanonból - állítja a katonaság.

Az IDF szerint a tüzérségi ágyúk „számos célpontra csapást mérnek Libanon területén”.

15:47 - Libanonból megint lőnek, Haifán megszólaltak a szirénák

Szirénák szólaltak meg Haifán és környékén, beleértve Shfaramot, Akkót és a Krayot régiót.

Az izraeli katonaság szerint négy rakétát lőttek ki Libanonból Izraelre. Az IDF szerint egy rakétát elfogott az Iron Dome rakétavédelmi rendszer, egy nyílt terepen, kettő pedig a Földközi-tengeren landolt Izrael partjainál.

A Magen David Adom mentőszolgálat szerint két ember könnyű sérülést szenvedett.

15:16 - Gázai terroristák akadályozták meg a segélyszállítmányok övezetbe bejutását

Nem jutottak be a jordániai adományokból álló segélyszállítmányok a Gázai-övezetbe, miután a Kerem Shalom határátkelőt tűz alá vették az övezet terrorszervezetei. A szállítmányban többek között orvosi felszerelések voltak. 

Miközben a teherautók épp haladtak át az átkelőn, legalább három löveget lőttek ki az övezetből az átkelő irányába, ezért az izraeli hadsereg úgy döntött, meghatározatlan ideig feltartóztatja a szállítmányt a határon. 

14:27 - Ismét rakéták záporoznak délen Asdódra, Askelonra, Beersevára és Rehovótra

Médiainformációk szerint több rakéta be is csapódott Asdódban és Askelonban, de sérülésekről nem érkezett még hír. 

13:55 - Izrael szerint a 8 fős palesztin családot meghibásodott gázai rakéta ölte meg, és nem izraeli légicsapás

Izraeli katonai tisztviselők szerint a rejtélyes robbanást, amely egy palesztin család nyolc tagjával végzett a Gázai övezetben zajló jelenlegi is zajló konfliktus első napján, nem egy izraeli légicsapás, hanem egy rosszul kilőtt palesztin rakéta okozta.

Jonathan Conricus alezredes, a katonai szóvivő szerint a rakétát Gázából indították el, és Gázában csapódott be, és „majdnem egy egész családot” megölt. Conricus hozzáteszi, hogy „ez nem izraeli támadás volt”.

Egy magas rangú katonatiszt szerint az esetet kivizsgálták, és Izrael nem ütött rajta Beit Hanoun környékén, ahol aznap este életét vesztette a család.

A tiszt szerint összesen 700 gázai rakéta - a palesztin fegyveresek által indított lövések nagyjából egyötöde - nem érte el Izraelt, és Gázában landolt. 

13:21 - A YouTube "erőszakot ábrázoló képsorokra" hivatkozva eltávolítja az Izrael elleni támadásokat bemutató izraeli hirdetéseket

A YouTube eltávolította platformjáról az izraeli kormány által támogatott hirdetéseket, amelyek megmutatták a Hamász Izrael elleni támadásainak eredményeit, és kijelentette, hogy "Izrael megvédi polgárait a Hamász terrorizmusától".

A platform szerint a 15 másodperces hirdetések nem feleltek meg hirdetési irányelveinek.

"Vállalati irányelvünk tiltja a sértő tartalmú hirdetéseket, beleértve az erőszakot ábrázoló képeket is" - áll.

11:55 - Izrael elemzi, megfelelőek-e a körülmények a tűzszünetre, de szükség esetén még több napon keresztül folytathatja a megtorló légicsapásokat.

Egy izraeli katonai forrás szerint elkezdték elemezni, hogy megfelelőek-e a körülmények a gázai palesztin terroristák elleni katonai műveletek befejezésére, de szükség esetén még napokig folytatódhatnak a légitámadások.

“Igyekszünk meghatározni, mikor lenne a legjobb alkalom a tűzszünetre" - jelentette ki a névtelen forrás. 

Hozzátette, hogy Izrael azt értékeli, hogy megvalósult-e a gázai Hamasz-vezetők katonai képességeinek lecsökkentésére vonatkozó célkitűzése, és „vajon megérti-e a Hamasz az üzenetet”, miszerint nem ismétlődhet meg Izrael rakétázása.

11:17 - 70 külföldi diplomatának tartott tájékoztatót Netanjahu, akiknek kijelentette: Izrael véget akar vetni a harcoknak, de "más opciót sem zár ki".


Az izraeli miniszterelnök és a külügyminiszter több mint 70 diplomatának és nagykövetnek tartott tájékoztatójában leszögezte: Izrael igyekszik elrettentetni a Hamaszt, hogy véget érhessenek a harcok, de "más opciót sem zár ki".

A tájékoztatóra Tel-Aviv kiryai katonai főhadiszállásán került sor.

Netanjahu azt is elmondta, hogy a jelenlegi konfliktus eredete a palesztin választások törlésében rejlik.

"A Hamasz a jeruzsálemi nap eseményeit és a Sheikh Jarrah szituációt saját politikai érdekeinek szolgálatába állította" - jelentette ki.

10:45 -  Isaac Herzog, a Jewish Agency vezetője is indul az elnöki székért Izraelben

Isaac Herzog, a Jewish Agency elnöke és volt munkáspárti vezető az éjféli határidő előtt hivatalosan is bejelentette indulását Izrael elnöki székéért. 

Herzogot, akinek édesapja, Chaim volt korábban az elnök, és Reuven Rivlin helyetteseként tartják számon. Az elnöki szavazást június 2-án, titkos szavazással tartják a kneszet tagjai.

"Személyes családtörténetem és éveken át tartó nyilvános tapasztalatom arra tanított, hogy soha ne vegyem természetesnek Izrael Állam létének csodáját" - áll Herzog közleményében.

10:11 - A Likud egyik minisztere szerint „semmilyen módon nem lehet elkerülni a Gáza ideiglenes elfoglalását” a Hamász leszereléséhez

Yuval Steinitz energiaügyi miniszter, Benjamin Netanyahu miniszterelnök Likud pártjának egyik vezető politikusa szerint "nem lehet elkerülni a Gáza átmeneti elfoglalását" a Hamasz terrorcsoport lefegyverzéséhez.

"Senki sem fogja lefegyverezni a Hamaszt, hacsak nem tesszük meg erőszakkal mi" - nyilatkozta Steinitz az Ynet híroldalnak, elismerve, hogy a kormányban mások nem osztják véleményét

„Súlyos ára lenne; ezért értem azokat, akik másként gondolkodnak, mint én" - teszi hozzá.

09:51 - A Hamasz "egészségügyi minisztériuma" szerint a konfliktus kitörése óta 219 gázai halt meg

Jelentésük szerint ebből 63-an kiskorúak. Emellett 1530 sérültről adtak hírt. 

Izrael szerint a halálos áldozatok közül legalább 150-an palesztin terroristák voltak, és a civil áldozatok többségéért a Hamasz elszabadult rakétái a felelősek, melyek nem érték el Izraelt, hanem még a Gázai övezetben csapódtak be. 

09: 38 - Az IDF figyelmeztető csapást mért a gázai toronyházra, elpusztítva a legfelső emeletet

A palesztin média jelentése szerint az IDF figyelmeztető csapást mért egy emeletes ház ellen a gázai Al-Karama térségben, annak várható teljes elpusztítása előtt

Az interneten közzétett fotók szerint a figyelmeztető csapás megsemmisítette az épület legfelső emeletét, amelyet most kiürítenek.

09:27 - Amerikai tisztviselő: Izrael gázai "hadjárata" veszélyeztetheti kapcsolatait az öbölmenti országokkal

A Kan izraeli televízió idézett egy amerikai tisztviselőt, aki szerint Izraelnek fel kell készülnie arra, hogy véget vessen gázai műveleteinek, mert azok veszélyeztethetik kapcsolatait az öbölmenti országokkal - az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel -, valamint Jordániával és Egyiptommal.

A hírek azután érkeznek, hogy médiainformációk szerint holnap tűzszünet lép életbe. Izrael és a Hamász egyaránt tagadta, hogy aláírta volna az erről szóló hivatalos megállapodást.

09:11 - Az izraeli hadsereg megerősítette: kétszer próbáltak meg végezni Muhammad Deiffel, a Hamasz katonai vezetőjével, de sikertelenül

Az IDF hivatalosan  is megerősítette, hogy a jelenlegi harcok múlt heti kirobbanása óta kétszer is megpróbálta megölni a Hamász katonai vezetőjét, Muhammad Deifet, de sértetlenül megúszta mindkét alkalommal.

Hozzátették, hogy még legalább hét másik, a Hamász legfelsőbb tagját vették célba, akik közül néhányan megsérültek, de mindannyian túlélték a támadásokat.

08:45 - Az izraeli hadsereg szerint az elmúlt 12 óra alattt 50 rakétát lőttek ki Izraelre Gázából, ebből 10 még az övezetben csapódott be

08:35 - Az IDF szerint tegnap éjjel összesen 122 bombát dobott le a Hamasz terroralagút-hálózatára

Hidai Zilberman, az IDF szóvivője elmondta, hogy a hadsereg tegnap este egy újabb akciót hajtott végre a Hamász gázai övezet alagút hálózatának szisztematikus kiiktatásáért.

Zilberman újságíróknak elmondta, hogy este 10 körül a légierő 52 gépe 25 perc alatt 122 bombát dobott le mintegy 40 földalatti célpontra, amelyek az úgynevezett „metró” részét képezik, és 12 kilométernyi alagútat ölelnek fel. A célpontok között fegyvertároló helyek és parancsnoki központ is voltak.

Becslése szerint a Hamász és a palesztin iszlám dzsihád terrorcsoportok legalább tíz tagját megölték.

A Hamász állításával kapcsolatban, miszerint a légierő támaszpontjait vette célba, Zilberman azt mondja: "Próbálkoznak, de nem találnak el."

08:11 - Magyarország egyedüli uniós országként állt ki az EU Izraelt és a Hamasz egybemosó nyilatkozata ellen

Ahogy azt megírtuk, kedden közös nyilatkozatot fogadtak el az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei az izraeli eseményekkel kapcsolatosan, amelyben a zsidó államot és a palesztin felet egyaránt felszólították az erőszak azonnali felszámolására. A nyilatkozatot a 27 tagállamból egyedül Magyarország nem támogatta.

Szijjártó Péter az AFP-nek adott nyilatkozatában adott részletesebb magyarázatot arra, hogy Magyarország miért nem tudta támogatni az uniós nyilatkozatot: 

"Tudja, nekem egy általános problémám van az Európai Unió Izraellel kapcsolatos nyilatkozataival. Általában eléggé elfogultak, meglehetősen kiegyensúlyozatlanok, nem veszik figyelembe Izrael államának és az izraeli emberek biztonságának kérdését. Azt sem veszik figyelembe, hogy Izrael milyen erőfeszítéseket tett, és milyen pozitív fejleményeket ért el a békés és stabil Közel-Kelet megteremtése érdekében.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!