Kedd: a palesztin vezetés kihirdette a "harag napját", feszült a helyzet a libanoni és jordániai határnál is
Cikkünk folyamatosan frissül
Kedd: a palesztin vezetés kihirdette a "harag napját", feszült a helyzet a libanoni és jordániai határnál is

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 18.
Továbbra is fennáll a háborús állapot egész Izraelben. Miközben a nemzetközi politika, újabban az Egyesült Államok is, a tűzszünetet sürgeti – a gázai övezeten túl, Júdea Szamáriában, a libanoni és jordániai határnál is egyre feszültebb a helyzet. Cikkünk frissül.

A tegnapi élő hírfolyamunkat itt érheti el

17:00 - Mai tudósításunk itt véget ér. A rendkívüli eseményekről külön cikkben számolunk be.

16:55 - Látványos interaktív térképen az Izraelre kilőtt gázai rakéták

Egy izraeli informatikus, Yoav Tepper adatvizualizációval igyekszik szemléltetni a konfliktus súlyosságát. Az interaktív térképen az elmúlt nyolc nap rakétakilövései és azok intenzitása látható. A jelzések az izraeli hadsereg által kiadott riasztásokat mutatja, és szándékosan nem frissül a kilövések idején, nehogy ezzel segítse a palesztin terroristákkal a pontosabb célzásban.

16:46 - Merkel és II. Abdullah jordán király is gyors tűzszünetre szólított fel

Angela Merkel német kancellár és Jordánia királya, II. Abdullah, videohívásban „gyors” tűzszünetet sürgetett Izrael és a Hamas palesztin terrorcsoport konfliktusában - nyilatkozta Merkel szóvivője.

16:11 - Több száz palesztin kezdett zavargásokba Jeruzsálem Sheikh Jarrah negyedében

Miután az izraeli rendőrség kiszorította őket az óvárosi Damaszkusz-kaputól, több száz palesztin kezdett zavargásokba Sheikh Jarrah környékén. Médiainformációk szerint villanógránátokat dobáltak, a helyszínre érkező lovasrendőrök pedig vízágyúkkal igyekeztek megfékezni őket.

 

15:41 - Netanjahu: Izrael a következő napokban fokozni fogja válaszcsapásait

Az izraeli miniszterelnök médiainformációk szerint Gáza menti közösségek vezetőivel, akikkel közölte, hogy még több napon át folytatódni fog az izraeli válaszcsapások sorozata, melynek során minden rakétára "nagyon súlyos" megtorlással reagál majd a hadsereg. 

15:15 - Eddig 12 izraeli vesztette életét rakétatámadásokban, 312-an sebesültek meg

A Magen David Adom mentőszolgálat szerint országszerte összesen 324 embert látott el a rakétatámadások miatt, a jelenlegi konfliktus kitörése óta.

Tízen rakétabecsapódásokban és repeszektől szerzett sérülésekben, ketten pedig óvóhelyre rohanás során szerzett sérülésekben haltak meg.

114 ember sérült meg repesz vagy rakéta- vagy üvegszilánkok miatt, közülük 7 súlyosan és 12 közepesen sebesültek meg. A többiek pedig enyhe sérüléseket szenvedtek.

További 198 ember sérült meg óvóhelyre rohanás közben, közülük egy súlyosan, öten közepesen.

Ezenkívül 226 embert kezeltek akut szorongási rohamok miatt.

A zsidó-arab városban elterjedt erőszakos zavargások miatt 194 embert kezeltek, köztük olyan embert, aki kritikusan megsebesült és később belehalt a sebekbe, 10 embert súlyosan és 29 közepesen sebesült meg az incidesekben.

14:12 – Két külföldi halt bele rakétatámadásba

A Gáza közelében fekvő izraeli övezetben két harmincas éveiben járó külföldi férfivel végeztek a Hamasz rakétái. A támadásban további öt vendégmunkás sérült meg - áll a Magen David Adom mentőszolgálat közleményében. A sérülteket a közeli Beersheba kórházba szállították.  

13:27 – A Hamász vizidrónnal akart egy fúrótornyot megtámadni, még a partoknál semlegesítették

A Hamász hétfőn Gáza északi részéről egy autonóm tengeralattjáróval meg akart támadni egy fúrótornyot és az izraeli haditengerészeti eszközeit- közölte az izraeli hadsereg, hozzátéve, hogy röviddel az indítás után megsemmisítették a készüléket, sőt az azt irányító szárazdöldön tartózkodó csapatot is likvidálták.

Yuval Steinitz energiaügyi miniszter is megerősítette egy reggeli rádióműsorban, hogy a Hamász megpróbált tengeralattjárót indítani az izraeli Tamar földgázmezőn a Földközi-tengeren, az egyik  offshore-fúrótorny  semlegesítésére.

12:57 – Gázai tűzszünetről tárgyal Franciaország, Egyiptom és Jordánia

Emmanuel Macron francia elnök, Abdel Fattah el-Sissi egyiptomi elnök és Abdullah jordán király a mai napon a palesztin-izraeli tűzszünetről tárgyal. Az egyiptomi kormányfő most Párizsban van, hozzájuk csatlakozik videohívásban a jordán király afrikai útjáról. 

12:15 – Tindézserek robbantották ki az utcai zavargásokat Izraelben

Az izraeli rendőrség egyik illetékese elmondta egy izraeli rádióban, hogy több mint ezer embert, arabokat és zsidókat is őrizetbe vettek a múlt heti etnikai zavargások résztvevői közül, főként a biztonsági kamerák felvételei alapján. A hatóságok terrorizmusként kezelik a másik csoport elleni támadásokat. A gyanúsítottak jelentős részben tizenéves fiatalok, a jelenleg letartóztatottak 15-20 százaléka zsidó.

11:45 – Felrobbant egy terrorista Hebronnál

Kedd reggel egy arab terrorista véletlenül magát robbantotta fel egy eredménytelen támadás során Hebron városában. A terrorista a helyszínen állomásozó izraeli katonákat akarta késsel és egy gépfegyverrel felszerelkezve megtámadni, nála volt egy csőbomba is. 

A katonák észlelték a közeledését és tüzet nyitottak, mire a csőbomba felrobbant az illető kezében. 

11:30 – További gyanúsítottakat tartóztattak le a Bat Jam-i lincseléskísérlet kapcsán

A rendőrség bejelentette, hogy a múlt héten történt lincseléskísérlet kapcsán további két gyanúsítottat vettek őrizetbe. A Bat Jamban történt incidens során zsidó szélsőségesek egy arab sofőrnek rontottak neki, akit kis híján agyonvertek. A férfi közepesen súlyos sérülésekkel került kórházba, azóta jobban van. 

11:09 – Hamasz zászlós felvonulás volt Izrael egyik főútján

A Kan News hírportál tett közzé felvételt arról, hogy izraeli arabok autóikkal felvonulva, Hamasz-zászlókat lengetnek az ablakaikból. Az eset a 444-es úton történt. 

 

10:58 – Beszélgetés Eliyahu Berkowitz rabbival

"Közös spirituális eredete van a két erőszakhullámnak" - állította a Heteknek adott interjúban Eliyahu Berkowitz rabbi. Az Israel365 hírportál főszerkesztője szerint az izraeli arabok által indított zavargások nem véletlenül emlékeztetnek az amerikai BLM utcai tüntetésekre, mert szervezeti kapcsolódás is van közöttük: az amerikai palesztin aktivisták nagy támogatói a BLM mozgalomnak.

10:45 - Nézze újra a magyarországi szimpátiatüntetésünket Izrael mellett

Több mint 3000-en vettek részt a Hit Rádió, a Hetek és a Protest ifjúsági szervezet által szervezett Izrael melletti online szolidaritási rendezvényen, melyen Yacov Hadas-Handelsmann izraeli nagykövet, Dr. Mészáros István az Országgyűlés emberi jogi bizottságának volt alelnöke, Pajor Tamás előadóművész, Dr. Petrasovits Anna, a Keren Hayesod Hungária kuratóriumi tagja és Gulyás Gréta egyetemi hallgató szólaltak fel. 

A tüntetésről bővebben itt olvashat

10:30 - Durva összecsapások voltak a hétvégén Berlinben

Egyre több információt hoznak nyilvánosságra a hétvégi Németországi Izrael-ellenes tüntetésekről. A palesztinpárti tüntetők kövekkel, petárdákkal, botokkal este a német rendőröknek, akik közül több mint 90-en megsérültek. 

További részleteket ebben a cikkünkben olvashat. 

10:18 – Biden tűzszünetet szorgalmaz

Támogatja az Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet közötti tűzszünet létrejöttét - jelentette ki hétfőn Joe Biden amerikai elnök Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint az elnök ismét leszögezte, hogy Izraelnek jogában áll megvédenie magát "a válogatás nélküli rakétatámadásokkal szemben." Biden üdvözölte az erőszak kezelése és a Jeruzsálem körüli nyugalom érdekében tett erőfeszítéseket. Ugyanakkor arra ösztönözte Izraelt, hogy mindent tegyen meg az ártatlan civilek védelme érdekében.

"A két vezető megvitatta Izrael katonai műveleteinek haladását a Hamász és más gázai terrorista csoportok ellen." - áll a Fehér Ház tájékoztatásában. Az amerikai elnök a telefonbeszélgetés során kiemelte, hogy az Egyesült Államok a tűzszünet érdekében együttműködik Egyiptommal és más partnerekkel. A két vezető megállapodott abban, hogy ők és kollégáik szoros kapcsolatban maradnak.

10:00 - A Fatah és a Hamasz kihirdette a "harag napját"

A palesztin területeket uraló Fatah és Hamasz úgynevezett "harag napját" hirdetett, amiben arra kérte a palesztinokat, hogy Júdea Szamária területén csapjanak össze az izraeli erőkkel. 

09:41 – Pilóta nélküli repülőgépet lőttek le a jordán határnál

Az IDF lelőtt egy pilóta nélküli repülőt a jordániai határnál, egyelőre még nem tudják, hogy ki és milyen célból irányította azt az izraeli területekre. Vasárnap folyamán két embert fogtak el, akik késsel felfegyverkezve lépték át a jordán határt. 

09:29 – Nincs még az asztalon tűzszünet

Habár most mindenki erről cikkezik a sajtóban, az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint még nem egyeztettek a tűzszünetről, a következő 24-48 órában még biztosan tartani fognak a célzott rajtaütések a gázai övezettel szemben. 

 

09:11 – Terrortámadásként kezelik a lodi férfi meglincselését a rendőrök

Tegnap belehalt sérüléseibe az az 56 éves Lod-i lakos, akit 6 nappal korábban brutálisan megvertek arab zavargók az zsidó-arab lakosú városban. Most a rendőrség terrortámadásként kezeli az esetet. Azt ígérték, hogy pár napon belül elkapják a gyilkosokat.

08:59 – A palesztinok 20 rakétája Gázában landolt

Este 7 és reggel 7 között lőttek ki ennyit a Hamasz terroristái izraeli civilekre. Ebből 20 még a gázai övezeten belül földet ért. Az IDF csak annyiról tájékoztatott, hogy a Vaskupola rendszer több tucatnyit hatástalanított a maradékból.

08:25 – Közben Libanonból is tüzelnek

Hétfő éjjel több rakétát is kilőttek Libanon területéről. Ezekért azonban az IDF szerint nem a térséget uraló Hezbollah terrorszervezet, hanem egy kis helyi palesztin csoport a felelős.

Összesen 6 kilövést észlelt az izraeli hadsereg, amit mind viszonzott is. 

08:00 – 150 terroristát iktattak ki eddig

Az Izraeli Védelmi Erők tájékoztatása szerint összesen 150 terroristát likvidáltak a múlt hét hétfői összecsapások kirobbanása óta. Közülük 120-an a Hamasz terrorszervezet, 25-en pedig az Iszlám Dzsihád tagjai voltak. 

 

A Hamasz egészségügyi minisztériuma szerint több mint 200 palesztin halt meg az övezetben, közülük 50 kiskorú és három tucat nő. Nem világos, hogy a terrorista katonákat beleszámolták-e az áldozatok közé. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!