Hétfő: 3100 felett az Izraelre kilőtt rakéták száma, sávuot ünnepén is folytatódik a terror
Cikkünk frissül
Hétfő: 3100 felett az Izraelre kilőtt rakéták száma, sávuot ünnepén is folytatódik a terror

Forrás:Twitter/Hananya Naftali

2021. 05. 17.
Sávuot, azaz a törvényadás ünnepén is folyamatosan lőtte Dél-Izraelt a Hamasz terrorszervezet Gázából, ahonnan egy hét leforgása alatt már több mint 3100 rakétát lőttek ki a zsidó állam majdnem teljes területére. Az izraeli hadsereg vasárnap nagyszabású válaszcsapás keretében 15 kilométernyi terroralagutat semmisített meg, és a tűzszünetre irányuló nemzetközi felhívások ellenére sem szünteti meg a megtorló akciókat, amíg továbbra is záporoznak a rakéták polgáraira.

16:00 - Ez a hírfolyam itt most véget ér

A további fejleményekről, fontosabb eseményekről külön cikkben olvashatnak. Holnap reggel ismét percről percre cikkel jelentkezünk. 

15:31 - Erdogan a pápának: az egész emberiségnek össze kell fognia Izrael ellen

Recep Tajjip Erdogan török elnök sürgette Ferenc pápát, segítsen abban, hogy a világ szankciókat fogadjon el Izrael ellen a gázai palesztinok ellen elkövetett "népirtás" miatt. 

Telefonbeszélgetésében kijelentette: "a palesztinok tobábbra is népirtásnak lesznek kitéve, ha a nemzetközi közösség nem bünteti meg Izraelt...szankciókkal". Erdogan szerint a pápa üzenetei rendkívül fontos szerepet játszanak a keresztény világ és a nemzetközi közösség mozgósításában. 

A török elnök irodája szerint a telefonbeszélgetésben azt is felvetette, hogy "az egész emberiségnek egyesülnie kellene Izrael ellen", mivel a zsidó állam "barbársága" veszélyezteti  a regionális biztonságot. 

A pápa vasárnap kijelentette, hogy "szörnyű és elfogadhatatlan", hogy az erőszak ártatlan életeket követel, illetve figyelmeztetett, hogy a konfliktus veszélye, hogy "halál- és pusztításspirálba degenerálódik". 

15:11 - Az Egyesült Államok által blokkolt ENSZ BT nyilatkozat-tervezet nem említi a Hamasz rakétákat

A Times of Israel birtokába jutott a tervezet egy másolata, ami kifejezi az ENSZ Biztonsági Tanács súlyos aggodalmát a Gázával kapcsolatos válsághelyzettel, és a civil áldozatokkal kapcsolatban, és a helyzet deeszkalációjára, az erőszak befejezésére és a civilek, különösen a gyermekek védelmére vonatkozó nemzetközi humanitáriánus törvények betartására szólított fel.

A Hamasz offenzíváját, melynek során töb mint 3100 rakétát lőttek ki Izraeli civilekre, nem említi a dokumentumtervezet, és valószínűleg ez vezethetett ahhoz, hogy az Egyesült Államok nem volt hajlandó támogatni azt. 

14:37 - Blinken részleteket és indoklást kér a médiairodáknak is otthont adó gázai épület lebombázásával kapcsolatban Izraeltől

Ahogy arról a napokban beszámoltunk, az IDF előzetes figyelmeztetéssel porig bombázta a hétvégén azt a gázai toronyházat, amelyben a Hamasz mellett az AP amerikai hírügynökség és az al-Dzsazíra katari székhelyű hírtelevízió is működtetett irodákat.

Az amerikai külügyminiszter egy koppenhágai sajtótájékoztatón kijelentette,

részleteket és indoklást kért Izraeltől a nemzetközi médiairodáknak is otthont adó gázai toronyház lebombázásával kapcsolatban. 

Antony Blinken hozzátette, személyesen még nem látott a témában izraeli hatóságok által megosztott információt, ezért nem nyilatkozna a csapás legitimációjával kapcsolatban. 

“Izraelnek különleges felelősége van, hogy önvédelme során megvédelmezze a civileket, és ebbe természetesen beletartoznak az újságírók is."

Izrael állítása szerint az épület a Hamasz hírszerzői szárnyának is otthont adott, ezért bombázták le. 

13:55 - Autópályára csapódott be egy rakéta Dél-Izraelben, leállt a forgalom

A rendőrség bejelentése szerint a palesztin terroristák által kilőtt rakéta csapódott a 34-es utra Yakhini dél-izraeli község közelében, ami miatt mindkét irányban leállították a forgalmat.

A rendőrök arra ösztönzik a sofőröket, hogy keressenek alternatív útvonalakat.

13:25 - Tengeri Hamasz-támadást hiúsított meg az izraeli hadsereg

Az Izraeli Védelmi Erők bejelentették, hogy a Gázát uraló terrorcsoport számos ügynőkének hajóját észlelték az övezet északi részén, „tengeri búvárfegyverek” társaságában. Az IDF korábban bejelentette, hogy a Hamasz olyan tengeralatti járművekkel rendelkezik, melyek 50 kilós robbanószer szállítására is képesek.

"Nyilvánvalóan ellenséges szabotázs akcióra készültek Izrael Állam tengeri területén"

- áll az IDF közleményében.

A Hamasz terroristákat és fegyverzetüket ezek után célba vette at izraeli haditengerészet és a légierő.  

12:47 - Asdódi házat ért rakétatalálat, nyolcan könnyebben megsérültek

Rakétatalálat ért egy dél-izraeli, asdódi lakóházat. Az izraeli rendőrség szerint több ember könnyebben megsérült, a héber nyelvű média nyolcra teszi a sebesültek számát.

A videón látszik, hogy a ház ablakai betörtek és több kár is keletkezett az épületben.

11:45 - Hamasz "egészségügyi minisztérium": 198-ra nőtt a palesztin halálesetek száma

A Hamász által irányított "egészségügyi minisztérium" az elmúlt héten a gázai terroristák és Izrael közötti harcokkal kapcsolatban újabb halálesetről számolt be, így a palesztin áldozatok száma információik szerint 198-ra nőtt.

Állításuk szerint, hogy az adat 58 kiskorút is magában foglal. További 1300 ember megsebesült.

A minisztérium nem jelölte meg, hogy a halottak közül hányan voltak a Hamasz vagy más terrorcsoport tagjai.

Az áldozatok pontos számát nem tudni, az izraeli hadsereg azonban számtalanszor rámutatott, hogy a magas szám annak köszönhető, hogy a terrorszervezetek bázisai sűrűn lakott területeken, iskolát, kórházak közelében vannak, és a Hamasz előszeretettel használ civileket élő pajzsként. Emellett több esetben a nyilvánosságra hozott áldozatok fényképeiről kiderül, hogy nem is most készültek:

11:35 - Megerősítették a rendőri jelenlétet London zsidó kerületeiben

További rendőrségegységeket vezényelnek a londoni zsidó kerületek utcáira - jelentette be Sadiq Khan polgármester, miután négy embert letartóztattak, mert antiszemita szlogeneket és fenyegetéseket kiabáltak egy palesztinbarát konvojos demonstráció során.

Ahogy arról mi is beszámoltunk egy palesztin zászlókkal díszített járművekből álló konvoj haladt végig a brit főváros zsidók lakta negyedein, melyekből durva, erőszakos mocskolódásokat ordibáltak palesztinpárti demonstrálók. Boris Johnson miniszterelnök határozottan elítélte az incidenst, és kijelentette, az antiszemitizmusnak nincs helye a brit társadalomban.

10:55 - Kész humanitárius segítséget nyújtani Izraelnek a magyar kormány

„A Hungary Helps Programnak több támogatott projektje van Izraelben az iskolák és az oktatás területén is.

A jelenlegi kiélezett helyzetben is nyitott az államtitkárság, hogy megvizsgálja a további támogatások lehetőségét”

jelentette ki Azbej Tristan a Spirit FM Magyarország segít! című műsorban. 

10:25 - 15 új mobil óvóhelyet ajándékoz veszélyeztetett izraeli közösségeknek az ICEJ

9 óvóhelyet kapnak a Gáza-menti, további 6-ot a libanoni határnál levő, rakétáktól leginkább veszélyeztetett zsidó közösségek evangéliumi keresztényektől a Jeruzsálemi Nemzetközi Keresztény Nagykövetség szervezésében. Imáikon túl kézzelfoghatóan is szeretnének hozzájárulni Izrael békéjéhez és biztonságához. 

09:45 - A gázaiak szerint a tegnapi izraeli megtorló bombázás volt a legdurvább a konfliktus kezdete óta

Az akció során az izraeli hadsereg többek között egy háromemeletes épületre uis csapást mért, a lakókat előzetesen figyelmezteve, így mindenkinek volt ideje elhagyni az épületet. A helyiek szerint több csapás egy közeli földet ért.

Az IDF nyilatkozata szerint összesen 15 kilométernyi Hamasz alagúton is rajtaütöttek az éjjel számos más célponttal együtt. 

09:25 - A harcok kezdete óta a Hamasz 3150 rakétát lőtt Izraelre, Izrael pedig több mint 1180 válaszcsapást mért terrorcélpontokra

A konfliktus kezdete óta több mint 3150 rakétát lőttek ki Gázából izraeli civilekre, az Izraeli Védelmi Erők pedig válaszul 1180 terrorcélponton ütöttek rajta az övezetben. Az Izraelre kilőtt rakéták közül 460 Gázán belül csapódott be. 

A Vaskupola légelhárító rendszer a rakéták 90 százalékát képes megsemmisíteni becsapódás előtt. A terroristák igyekeztek túlterhelni a rendszert a napokban.

Összesen 10 izraeli vesztette életét. 

08:45 - Gyújtogatás Júdea-Szamáriában - 32 tüzet oltottak el az izraeli tűzoltók

Az izraeli tűzoltók tegnap óta 97 bozóttüzet oltottak Júdea-Szamáriában, amelyeknek alig kevesebb mint egyharmadát gyújtogatás okozta.

Az Izraeli Tűzoltó és Mentőszolgálat szerint 32 lángot robbantottak ki Molotov-koktélok, gumiabroncs-égetés, garázdaság és „szándékos gyújtogatás".

08:21 - Tragédia: összeomlott egy zsinagógai emelvény az ünneplő zsidó tömeg alatt sávuotkor

Ketten életüket vesztették, több mint 160-an pedig megsérültek, mikor összeomlott egy emelvény egy givat zeevi zsinagógában sávuot ünnepén.

07:45 - Nagyszabású megtorló akciója keretében 15 kilóméternyi terroralagutat semmisített meg az izraeli hadsereg vasárnap

07:23 - Az egyik gázai rakéta eltalált egy askeloni zsinagógát

A támadásban az épületen kívül senki nem sérült meg, és a Tóra-tekercs is épen maradt:

07:11 - Sábátkor és sávuot, azaz a törvényadás ünnepén is záporoztak a rakéták dél-Izraelre és Tel-Avivra

A Tel-Aviv-i tengerpartról ezrek futnak menedéket keresve, miután megszlaltak a légvédelmi szirénák. Megrázó képsorok.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!