"Jövőre Jeruzsálemben" - Csehország is diplomáciai irodát nyit Izrael fővárosában
Ezzel Magyarország után ők a második uniós ország, ami így dönt
"Jövőre Jeruzsálemben" - Csehország is diplomáciai irodát nyit Izrael fővárosában

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 03.
Csehország úgy döntött, hogy a cseh-izraeli kapcsolatok további erősítése érdekében diplomáciai irodát nyit Jeruzsálemben 2021-ben. Az európai ország két éve nyitott kulturális központot a zsidó fővárosban, most pedig Magyarország után ők lesznek a második európai uniós tagállam, ami diplomáciai irodát létesít itt.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Prága tel-avivi nagykövetségének egyik diplomatáját tartósan a jövőbeli jeruzsálemi "tiszteletbeli konzulátusra" vezényelné át.  A cseh külügyminisztérium sietett világossá tenni, hogy szó sincs új nagykövetség felállításáról.

“Az iroda létrehozásának semmi köze a Közel-Keleten jelenleg is zajló békefolyamathoz, és nem hat ki az azzal kapcsolatos hosszú ideje fennálló cseh álláspontra"

- írta közleményében a minisztérium. 

Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter a bejelentés után telefonon is felhívta cseh kollégáját, Tomas Petriceket:

“Ez egy fontos lépés és demonstrálja a két nép közötti barátságot, illetve azt is, hogy Jeruzsálemet Izrael állama és a zsidó nép örök fővárosaként ismerik el.

Őszintén remélem, hogy a cseh diplomáciai iroda a közeljövőben átadásra kerül Jeruzsálemben, és láthatjuk majd országaink zászlajait mindkét ország fővárosának diplomáciai misszióinál lobogni, mint a két ország közötti bátor barátság és stratégiai partnerség szimbólumai."

Ezzel Csehország Magyarország után a második európai uniós tagország, ami diplomáciai irodát nyit Izrael fővárosában. Mindeddig egyetlen uniós ország nem nyitott nagykövetséget Jeruzsálemben, a világ országai közül pedig egyedül az Egyesült Államok és Guatemala tette ezt meg.

(CBN/Hetek)

hetek

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!