Jelenleg képtelen versenyezni az amerikai hírszerzés a kínaival - állítja a képviselőház bizottsága
Sürgős modernizációra szorulnak a felkészületlen, elavult eszközökkel operáló ügynökségek
Jelenleg képtelen versenyezni az amerikai hírszerzés a kínaival - állítja a képviselőház bizottsága

Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 01.
Az amerikai hírszerzés nem áll készen a versengésre Kínával - olvasható a demokrata többségű amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében. A 37 oldalas dokumentum készítői amerikai hírszerzőkkel folytatott beszélgetések nyomán azt a következtetést vonták le, hogy a hírszerző ügynökségek felkészületlenek, és modernizálásuk elmaradása jelentős kockázatokkal jár.

A bizottság álláspontja szerint a hírszerző szervezeteknek jelentős anyagi erőforrásokra van szükségük, hogy felkészülhessenek a Kína felől feltételezett veszélyek elhárítására.

"Amennyiben nem sikerül jelentős mértékben kiigazítani az erőforrásokat, az Egyesült Államok kormányzata kudarcot fog vallani azon eszközök megteremtésében, amelyek lehetővé teszik, hogy az Egyesült Államok versenyképes legyen Kínával a világban"

- fogalmaz a törvényhozói jelentés. Sürgeti egyben az amerikai hírszerzés megerősítését ahhoz, hogy érdemben "feltárja, megszakítsa és elrettentse a kínai befolyásolási hadműveleteket az Egyesült Államok területén".

A törvényhozók szerint a továbbiakban is számolni kell azzal, hogy a kínai kormányzat támogatásával kibertámadásokat követnek el "amerikai struktúrák és vállalatok" ellen.

A jelentés Kínát "posztmodern önkényuralmi államként" írja le, amely a nap 24 órájában a technológia legmodernebb eszközeivel ellenőrzi saját népét. Felemelkedő hatalomként jellemzi, és azt vélelmezi, hogy

"veszélyt jelent a globális biztonságra".

A jelentést ugyan demokrata párti képviselők állították össze, de republikánus törvényhozók is elfogadták.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!