Izraeli nagykövetek kiutasítását indítványozta Írországból és az Egyesült Királyságból Belfast
A szavazást kezdeményező szélsőbaloldali politikus szerint ez még csak az "első lépés"
Izraeli nagykövetek kiutasítását indítványozta Írországból és az Egyesült Királyságból Belfast

Izraeli zászló a belfasti városháza előtti kerítésen( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 06. 07.
Az észak-írországi Belfast városi tanácsa indítványt fogadott el, amelyben felszólították az Egyesült Királyság és Írország kormányát, hogy utasítsák ki Izrael nagyköveteit. A belfasti szavazás mellett a palesztinbarát hallgatók és aktivisták csütörtökön tüntetést is szerveztek Írország külügyminisztériuma elé Dublinban.

MA ÉJFÉL A HATÁRIDŐ (!): Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

A tüntető fiatalok több órán keresztül állták el a bejáratot, táblákon sürgetve Írországot, utasítsa ki az izraeli nagykövetet. 

A szavazást kezdeményező szélsőbaloldali politikus, Fiona Ferguson kijelentette:

"Úgy gondolom, hogy a nagykövetek kiutasítása az első lépés - egy előzetes lépés - egy nagyobb fellépéshez, de ez hihetetlenül fontos és szimbolikus."

Az indítványt, ami felszólítja az önkormányzatot, hogy sürgesse Írországot és az Egyesült Királyságot az izraeli nagykövetek azonnali hatályú kiutasítására a baloldali pártok képviselői segítségével került elfogadásra, beleérte a Sinn Feint is, ami a tanács 60 helyéből 18-at foglal el.

Az ellenzéki pártok egyet nem értésüknek adtak hangot a dologgal kapcsolatban, kinyilvánítva, hogy Izraelnek joga van létezni zsidó nemzetállamként, ennek elvitatása pedig antiszemitizmus.

„A zsidók Palesztina eredeti őslakosai, és mint ilyeneknek, joguk van nemzetállamként létezni. Izraellel olyan szervezetek helyezkednek szembe, amelyek nem ismerik el létjogosultságát ... és ez antiszemitizmus”

- reagált a döntésre John Kyle, az Észak-Írország Progresszív Unionista pártjának képviselője.

Néhány hete a Hamasz palesztin terrorszervezet erőszakot szított a Templom-hegyen, több arabok és zsidók által vegyesen lakott városban és több mint 4000 rakétát lőttek ki Gázából Izraelre, amire a zsidó állam válaszcsapásokkal reagált. A főáramú média és a celebvilág is sietett Izraelt beállítani agresszorként, a világ számos nagyvárosában pedig erőszakba és antiszemita kirohanásokba fulladó palesztinpárti tömegtüntetéseket tartottak.

A magyar külügy és több mint tízezer magyar polgár állt ki Izrael önvédelemhez való joga mellett, de Budapesten is több Izrael-ellenes demonstrációra is sor került.

(Jpost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!