Szijjártó: Magyarország óvóhelyek gyártásával izraeliek ezreinek a biztonságát fogja elősegíteni
A külügyminiszter rakétatalálat által megrongált épületet látogatott meg Izraelben
Szijjártó: Magyarország óvóhelyek gyártásával izraeliek ezreinek a biztonságát fogja elősegíteni

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

2021. 06. 01.
Magyarország nemcsak szavakban áll ki Izrael mellett, hanem mobil és taktikai óvóhelyek gyártásával izraeliek ezreinek a biztonságát fogja elősegíteni - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Petach Tikván tartott sajtótájékoztatóján keddi, egynapos izraeli látogatásán.

"Izraelt három hete egy terrorszervezet ismételten megtámadta. Több ezer rakétát lőttek sűrűn lakott területekre, veszélyeztetve sok százezer-millió ember életét. Mi természetesen kiálltunk, és a jövőben is ki fogunk állni izraeli barátaink mellett, és elismerjük az önvédelemhez való jogukat. Gabi Ashkenazi izraeli külügyminiszterrel jó barátságba kerültünk, ezért természetes volt, hogy ebben a mostani helyzetben is ellátogatok hozzá."

- írta Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter, aki néhány hónapja találkozott utoljára az izraeli külügyminiszterrel.

A magyar külügyminiszter nem sokkal később a Hamasz palesztin terrorszervezet által kilőtt rakéta által megrongált Petah Tikva-i ház bejárásáról is posztolt, ahol az izraeli hadsereg vezette körbe, és megmutatták neki a ház saját, épen maradt óvóhelyét, az elszenesedett falakat és az óriási lyukat, amit a lövedék ütött az épület falán. 

A kiégett lakás lakója a szirénáknak köszönhetően még időben elérte az óvóhelyet amire összesen 90 másodperce volt, és a ház azért nem pusztult el teljesen, mert nem kapott közvetlen találatot: a lövedék a két épület között csapódott be - mesélte az izraeli hadsereg képviselője és Gabi Askenazi külügyminiszter Szijjártó Péternek.

Nemcsak szavakkal, tettekkel is kifejezzük a barátságot

"Magyarország stratégiai jelentőséget tulajdonít a magyar-izraeli együttműködésnek, s mi nem csak beszélünk erről, hanem teszünk is róla.

Ma megállapodást ír alá egy izraeli védelmi ipari vállalat és egy magyar építőipari vállalat, ennek értelmében izraeli megrendelésre Magyarországon ezernél is több olyan speciális mobil és taktikai óvóhelyet fognak legyártani, melyeket aztán később, itt Izraelben fognak használni a rakétatámadásokkal szembeni védekezésben"

- jelentette be Szijjártó Péter.

"Valós tettekre is váltjuk mindazt, amit mondunk, és ahhoz is hozzá tudunk járulni, hogy izraeli emberek ezreinek, tízezreinek az élete biztonságba kerüljön rakétatámadás esetén"- tette hozzá.

"Izraelt egy terrorszervezet támadta meg, rakéták ezreit lőtték ki izraeli városokra, kifejezetten sűrűn lakott helyekre, emberek ezreinek, tízezreinek, sőt százezreinek életét veszélyeztették"- hangsúlyozta a magyar külügyminiszter a közelmúltban lezajlott, a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász és Izrael között zajlott rakétaháborúról.  

Sajnáljuk a nemzetközi szervezetek elfogult, egyoldalú és felháborító állásfoglalásait

"Sajnáljuk, hogy a nemzetközi politikai szervezetekben nem jött létre közös álláspont ezen helyzet értékeléséről, sajnáljuk, hogy elvitatták azt a tényt, hogy Izraelt egy terrorszervezet támadta meg,

sajnáljuk, hogy egyes nemzetközi szervezetek Izraelt és a Hamászt egy szinten akarták kezelni, mintha a Hamász egy NGO lenne, és sajnáljuk azt is, hogy a nemzetközi szervezetek nem beszéltek világosan arról, hogy Izraelnek igenis joga van az önvédelemhez"

-mondta a miniszter, bírálva a gázai rakétatámadások nemzetközi visszhangját.

"Magyarország az EU-ban és az ENSZ intézményeiben is több olyan álláspontot, közös nyilatkozatot, határozatot vétózott meg, amely álláspontok, nyilatkozatok rendkívül tisztességtelenek voltak"- emlékeztetett a magyar diplomácia tevékenységére utalva.

"Abszolút elfogultan, egyoldalúan közelítették meg a valós helyzetet. Ezeket az Izrael-ellenes álláspontokat mi eddig sem támogattuk és a jövőben sem fogjuk támogatni"

- ígérte Szijjártó.

A békéhez az Ábrahám-egyezményeken keresztül vezet az út

"Itt, a Közel-Keleten békére van szükség, s a békéhez az Ábrahám-megállapodásokon keresztül vezethet az út. Vissza kell hozni az Ábrahám-megállapodások szellemiségét, melyek keretében Izrael több arab országgal is normalizálni tudta a kapcsolatát"

- utalt a tavaly Donald Trump amerikai elnök segítségével megszületett közel-keleti egyezményekre.

"Azt szorgalmazzuk, hogy az EU és Izrael között is legyen szorosabb együttműködés, és sajnáljuk, hogy ez az álláspont most nem rendelkezik világos többséggel az Európai Unión belül"

- vélekedett.

Minden eszközzel fel kell venni a harcot a modernkori antiszemitizmus ellen

"Nyugat-Európa egyes nagyvárosaiban az antiszemitizmus újra felütötte a fejét. Ezt már lehetett látni korábban, az illegális bevándorlási hullámok megindulásakor,

most azonban, az elmúlt hetekben olyan nyíltan antiszemita tüntetések zajlottak nyugat-európai nagyvárosokban, amelyek egyértelmű, evidens, és jogos aggodalmat keltettek európai emberek millióiban"

- hangsúlyozta a magyar diplomácia vezetője, hozzátéve, hogy ezek ellen minden lehetséges eszközzel fel kell venni a harcot.

Izraeli külügyminiszter: köszönjük a magyar kormány rendületlen támogatását

Askenázi közös sajtótájékoztatójukon utalt arra, hogy a magyar külügyminiszter nem első alkalommal jár Izraelben, megköszönte a magyar kormány és a magyar nép határozott támogatását a Falak őrzője nevű, közelmúltban zajlott hadművelet idején.

Askenázi külön köszönetet mondott a nyílt, egyértelmű és erős kiállásért Izrael önvédelemhez való joga mellett, s hogy Magyarország elítélte a rakéták sűrűn lakott helyekről történő kilövését az izraeli civilek otthonai felé.

"Magyarország folyamatosan Izrael erős barátja, mindig mellettünk áll, jelzi szolidaritását nemcsak a katonai hadművelet idején, hanem a nemzetközi diplomáciában, az ENSZ-ben is."

- világított rá Gabi Askenázi a két ország közötti kapcsolatok mélységére.

Szijjártó Péter Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is találkozott, akit egy Puskás-mezzel és egy futball labdával ajándékozott meg.

Netanjahu kijelentette, hogy nagyon hálásak nagyszerű barátaikért, aki közé Magyarország is tartozik.

"A lista tetején álltok. Köszönjük!"

A magyar külügyminiszter pedig biztosította arról, hogy "a jövőben is számíthattok ránk".

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!