"Israel is a terror state" - palesztin zászlóerdővel, megszokott rigmusokkal és erőteljes rendőri biztosítással zajlott a Bem téri palesztinpárti tüntetés
A megmozduláson antiszemita feliratok is megjelentek
"Israel is a terror state" - palesztin zászlóerdővel, megszokott rigmusokkal és erőteljes rendőri biztosítással zajlott a Bem téri palesztinpárti tüntetés

Forrás: Facebook/tamir Wertzberger

2021. 05. 27.
Palesztin zászlóerdőben, többségében palesztin kendős (kefijás) külföldi fiatalok részvételével, a palesztin-párti tüntetéseken megszokott "Izrael terrorállam", "Izrael Auschwitzot csinál Gázából" és "Szabad Palesztinát" rigmusokkal zajlott le a szerdai tüntetés a Bem téren. A rendőrség által kiemelten biztosított demonstrációra a Tett és Védelem Alapítvány 10-12 aktivistája is kivonult.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a nagysikerű, több mint tízezer ember részvételével lezajló online Izrael-melletti demonstrációt követően a hétre két Izrael-ellenes, palesztinpárti tüntetést is bejegyeztek.

Szerdára a Bem térre szervezett "Demonstráció a palesztin népért és az izraeli megszállás ellen" címmel megmozdulást egy a Facebook-oldala alapján Budapesten élő, tuniszi születésű Mohamed Keswani gimnáziumi tanár, akinek az oldala hemzseg az Izrael-ellenes és palesztinpárti posztoktól és a szintén budapesti lakhelyű, a Corvinuson kommunikációs szakot végzett Asil Keswani, aki #FreePalestine hashtaggel jelenik meg oldalán.

Az eseményre előzetesen 114-en jelezték részvételi szándékukat.

A Tett és Védelem Alapítvány videójából azt tűnik ki, hogy erőteljes rendőrségi biztosítás mellett, körülbelül 70-100 résztvevővel zajlott az esemény, óriási palesztin zászlók és kinyomtatott táblák erdőjében, amik vagy "Palesztina" felszabadítását követelték, vagy pedig azt bizonygatták, hogy Izrael egy "megszálló terrorállam".

Az események főleg angolul, néhol magyarul skandálták a palesztin-párti tüntetéseken megszokott rigmusokat:

"1-2-3-4, Occupation no more" (soha többet megszállást), "5-6-7-8, Israel is a terror state" (Izrael terrorállam), illetve "Szabad, szabad Palesztina" szólamok váltották egymást.

A helyszínen a külföldi arab diákok mellett a TEV (Tett és Védelem Alapítvány) aktivistákból álló 10-12 fős társasága is kivonult a helyszínre, akik közül a rendőrség mindenkit igazoltatott.

Tamir Wertzberger az izraeli Likud párt külügyi kapcsolatokért felelős csoportjának tagja is a helyszínen járt, és lapunk kérdésére elmondta, neonácikat is láttak a tüntetők között, illetve több felirat is felszólított a zsidók elleni erőszakra, sőt kiirtásukra is, melyek a Jeruzsálem felé haladó öngyilkos merénylőkről (sahídokról) szólt vagy a folyótól a tengerig (zsidóktól) szabad Palesztinát hirdette. 

A neokohn.hu beszámolója szerint a demonstráción gyülekezőket a Magyarországon Élő Palesztinok Egyesületének elnöke, Aref Mohamed köszöntötte, és megköszönte Magyarországnak, hogy “a magyar nép mindig is arról tett tanúbizonyságot, hogy elkötelezett a palesztin ügy mellett”. Emellett

csalódásának is hangot adott Szijjártó Péter "egyoldalú kiállásáért Izrael mellett", ami "sértő és igazságtalan" a palesztinokkal szemben,

emiatt petíciót is benyújtottak a külügyminisztériumnak, amiben állásfoglalásuk felülvizsgálatára kérik a kormányt.

Kiemelte azt is, hogy elítélik az erőszakor és a palesztinok és a zsidók békés együttélésének elérése a céljuk. A konfliktus során Gázából Izraelre kilőtt több mint 4000 rakétáról és a Hamasz palesztin terrorszervezet által szított arab progromokról nem esett szó a demonstráción.

A számos durva erőszakba fulladó európai és amerikai Izrael-ellenes tüntetéssel ellentétben a szerdai demonstráció békés keretek között maradt, a magyar rendőrség mindenesetre elővigyázatosságból fokozottan biztosította a rendezvényt.

Újabb palesztinpárti rendezvény következik szombaton  a Deák téren, ahol a Budapesti Szolidaritás Palesztinával nevű csoport “Együtt az izraeli terror ellen” címmel jelentett be demonstrációt, melyre mindeddig 248-an jelezték részvételi szándékukat.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!