hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 12.15. (XXI/50) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A Facebook mint megkerülhetetlen nagyhatalom

Egyre többen ismerik fel, hogy Mark Zuckerberg kezében olyan rendkívüli befolyás összpontosul, ami talán sosem volt a történelemben.

Életünk – bizony – kartotékadat

Azt sokan sejtjük, hogy a Facebook többet tud rólunk, mint amit általában gondolunk. Amikor persze a platform valamilyen évfordulón – kérdés nélkül – elküldi a személyes emlékeinkből készített videófilmecskét, vagy felajánlja, hogy egy gombnyomással megoszthatjuk ismerősünk születésnapján a legjobb közös képeinket, érezhetjük a hálózat figyelő szemét rajtunk. A legtöbben azonban nem olvassuk el azt, mit is tartalmaz a Facebook adatpolitikája, amelyben tájékoztat – alaposan elrejtve a profil beállításai között –, hogy mi mindenhez járulunk hozzá a csatlakozással.

Terroristák milliós lájktábora

Az iszlamisták nem levágott fejekkel, hanem ártalmatlannak tűnő játékprogramokkal és oktató applikációkkal vonzzák be a fiatalokat, akiknek az egyre interaktívabbá váló alkalmazásokon keresztül cseppenként adagolják a szalafista dzsihadista tanokat – Daniel Cohen kiberbiztonsági és terrorszakértő válaszolt lapunk kérdéseire.

Belföld

Jeruzsálem Izrael fővárosa

Petíciót tett közzé három közéleti személyiség – Gerő András történész, Olti Ferenc zsidó közösségi aktivista és Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze – lapunk alapító-főszerkesztője – arról, hogy támogatják Donald Trump elnök döntését, amellyel elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.A nyilatkozat szövege:

Már nem ciki a gyerek

Minél jobban érzik magukat a dolgozók egy munkahelyen, annál nagyobb a produktivitásuk. Úgy tűnik, a munkaerő­hiány és az új generációs elvárások a hazai munkáltatókat is mindinkább rászorítják a családbarát intézke­désekre. Egyelőre főleg a külföldi cégek járnak elöl a jó példával.

Hajléktalanok és bérlakások

Magyarországon harmincezer hajléktalan ember él, miközben 380 ezer lakás üresen áll. Támogatott bérlakás programmal jelentősen csökkenhetne az utcán élők száma, de adódik a kérdés is: kinek a felelőssége és a költsége megmenteni olyan embereket, akik saját hibájukból kerültek nehéz helyzetbe?

Hit és értékek

Kik azok a palesztinok?

„Izrael, kifelé Kánaánból” – ezzel a transzparenssel nem egy Józsué csatáiról szóló kosztümös film szereplői vonulnak fel, mikor Jerikó falai alatt meglátják az izraelita harcosokat, hanem olyan ma élő palesztinok, akik magukat a kanaániták egyenes leszármazottainak vallják. A legfurcsább persze ebben a faramuci érvelésben az, hogy a többnyire muszlim hitű palesztinok ez esetben a héber Bibliára hivatkoznak, arra a könyvre, amelynek egyéb – a zsi­dó népre, Izrael földjére és Jeruzsálemre – vonatkozó állításait messzemenőkig elutasítják. (2017. 12.15.)

A második agy

A hasad a második agyad – ezt állítja a neurobiológia új szakága, amely kimutatta, hogy érzelmi és hangulati életünk központja nem a fejhez, hanem a hasunkhoz, pontosabban a bélrendszerünkhöz kötődik. A zsidó világkép alapján ez nem más, mint a „szív fala”, az emberi személyiség védőbástyája.

HÁTTÉR

Az információ kapuőrei

Az elmúlt évtizedekben egy háború zajlott le az információ kontrolljának a megszerzéséért. Anélkül, hogy ennek a mélyreható változásnak a következményeit felmértük volna, magunkévá tettük négy hatalmas vállalat termékeit és szolgáltatásait. A Google-on keresünk, a Facebookon kommunikálunk, az Amazonon vásárolunk, az Apple pedig szórakoztat bennünket.

Senkinek sem való világ

Tizenöt év tapasztalata azt mutatja, hogy a valóságshow-k játékosai közül szinte senki nem profitált a tévés szerep­lésből. Ezzel szemben sokakat elnyelt az alvilág: a bűnözés vagy a prosti­túció útjára léptek, és ezzel – akár akaratlanul is – mintát köz­vetítenek a nézők számára. A producereket mindeközben egy dolog hajtja: a profit.

Robotemancipáció - Politikai stratégiák és a science fiction

A robotok és a mesterséges intelligencia hétköznapivá válása szakemberek szerint a fejlődés ígéretével együtt rengeteg aggodalmat is felvet. A pesszimisták szerint egyenesen ez lesz az emberiség utolsó találmánya. Valóban ilyen drámai lenne a helyzet?

KÁVÉSZÜNET

Kémek a kormányban

Az 1950-es évek elején Joe McCarthy szenátor az egyik legnépszerűbb amerikainak számított, közel négy év alatt azonban a történelem legördögibb alakjai közé száműzték. A ma már nyilvános dokumentumok szerint a róla alkotott képet a kormány bürokratái, kongresszus­beli ellenfelek, a baloldali média és lobbicsoportok festették át.

Máriatövissel a máj védelméért

A méregtelenítés csodaszere vagy csak egy igen hasznos gyógynövény?

Téli árverések

Az aukciós házak már évszázadok óta közvetítik a műkincseket, művészeti alkotá­so­kat a gyűjtők és befektetők felé. Jelenleg is javában zajlik a téli árverések időszaka.

Be vagy gyulladva?

Szinte bárhol felbukkanhat a szervezetben gyulladás, szerteágazó, elhúzódó panaszokat okozva.

A pontosság az élete

Sportlövész, olimpikon, a század milliméteres pontosság embere, az UTE versenyzője. 2015-ben olimpiai kvótát szerzett, 2016-ban részt is vett a riói játékokon. Az idő és a mechanika az élete szerves részét képezik. Talán ez az, ami miatt nagyon kedveli az Astron órákat. 35 éves, nős, egy fiúgyermek édesapja.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!