hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A második agy
Hol található az emberi intuíció központja?

2017. 12. 14.
A hasad a második agyad – ezt állítja a neurobiológia új szakága, amely kimutatta, hogy érzelmi és hangulati életünk központja nem a fejhez, hanem a hasunkhoz, pontosabban a bélrendszerünkhöz kötődik. A zsidó világkép alapján ez nem más, mint a „szív fala”, az emberi személyiség védőbástyája.

Fejlődésének negyedik hetében az embrió nem több, mint egy mákszemnyi ovális korong, középen egy hosszú barázdával, ahol az emberi értelem kezdeti csírája található. Ezekben a napokban – amikor az anyuka általában felismeri a terhesség tényét – indul meg az a rendkívüli ütemű, alig két hét alatt végbemenő fejlődéssorozat, amikor a fölszaporodott idegsejtek differenciálódni kezdenek, hogy vázat adjanak annak a lenyűgöző és komplex hálózatnak, amit központi idegrendszerként ismerünk. Míg a korai neuronok közel kétharmada a leendő fej dudorába veszi útját, addig a többi lefelé, az ekkor még ebihalra hasonlító embrió hasába vándorol, ahol a 7. hétben megjelennek a formálódó emésztőrendszer kezdetleges szerveiben.

Szemben az agyvelővel – ezek az idegsejtek nem sűrűsödnek össze egy masszív, egyedi struktúrává, hanem úgymond „kolonizálják” a bélrendszer teljes hosszát, kiépítve egy több mint 100 millió idegsejtet tartalmazó hálózatot, a vegetatív idegrendszert. A perifériás idegrendszer bélfal környéki sejtjeit egészen az ezredfordulóig az emésztés egyszerű szabályozórendszeréhez tartozónak tekintették, ami csupán helyi funkciót tölt be a hasüregünk mélyén. 1999-ben azonban dr. Michael Gershon, a Columbia Egyetem orvostudományi centrumának kutatója előállt egy meglepő és kezdetben meredeknek tűnő elmélettel, miszerint ez az összetett ideghálózat ennél jóval fontosabb szerepet tölthet be. Szerinte a „gusztustalannak hangzó bélcsatornánk” a valóságban mintegy „második agyként” működik: egy olyan csodálatos szervezet, ami a fejünktől független döntéshozatalra képes.

Pillangók a hasban

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!