hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Be vagy gyulladva?
A leggyakoribb gyulladások nyomában

2018. 01. 11.
Szinte bárhol felbukkanhat a szervezetben gyulladás, szerteágazó, elhúzódó panaszokat okozva.

 

Szakemberek szerint a torokfájás nem betegség, hanem csak tünet: lehet jele influenzának, torokgyulladásnak, de megfázásnak is. Ha utóbbi eset áll fenn, akkor a vény nélkül kapható készítmények segítenek, ám bakteriális úton terjedő betegségnél antibiotikum szükséges, melyet orvos ír fel a szövődmények megelőzése érdekében. Népszerűek a szopogatós tabletták is, melyek megölik a baktériumokat és csökkentik a gyulladást. Csakhogy a torokfájást és a mandulagyulladást vírus is okozhatja, ekkor az antibiotikum teljesen hatástalan. A torokgyulladásnak elsősorban a tüneteit lehet jól kezelni: fontos az ágynyugalom, a bőséges folyadékfogyasztás, a láz- és a fájdalomcsillapítás, a gyakori toroköblögetés és az inhalátoros kezelés.

Másik leggyakoribb gyulladás a fogászati panaszok közé sorolható, mégpedig a fogíny gyulladása, amelyet élete során szinte mindenki megtapasztal. Ez a fogágygyulladásból alakulhat ki, ami alatt a fog körüli szövetek gyulladását értjük. Legenyhébb fokozata az ínygyulladás: amikor az íny piros, vérzik, duzzadt, gyulladásos jeleket mutat, amit ha nem kezelnek, a gyulladás továbbterjedhet, végül a fog akár ki is hullhat.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!