hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Senkinek sem való világ
Valóságshow-k és emberi tragédiák

2017. 12. 14.
Tizenöt év tapasztalata azt mutatja, hogy a valóságshow-k játékosai közül szinte senki nem profitált a tévés szerep­lésből. Ezzel szemben sokakat elnyelt az alvilág: a bűnözés vagy a prosti­túció útjára léptek, és ezzel – akár akaratlanul is – mintát köz­vetítenek a nézők számára. A producereket mindeközben egy dolog hajtja: a profit.

Minden bizonnyal emberölés áldozata lett Novozánszki Fanni, a VV Fanniként ismertté vált valóságshow-szereplő. A 24 éves lány az RTL Klub ValóVilág című műsorának 7. sorozatában szerepelt 2014-ben. Később prostituáltként tevékenykedett, és az sem zárható ki, hogy végzete is ezzel függ össze. Állítólag egy olyan férfi ölte meg, aki szerelmes volt belé, a lány azonban nem viszonozta érzéseit. Fanni novemberben tűnt el budapesti lakásáról, és az első hírek arról szóltak, hogy szexrabszolgaként Németországba vitték, amit az is igazolni látszott, hogy fényképét és adatait megtalálták egy ottani bordélyház honlapján. A legújabb hírek szerint azonban Magyarországon ölték meg, és holttestét is itt rejtették el.

A valóságshow számos egymástól különböző műsorformátumot jelöl, a közös vonás bennük, hogy a résztvevők nem szerepet játszanak, hanem – többnyire – önmagukat adják. (Már amilyen mértékben önmaga tud lenni az ember folyamatos kamerajelenlét közepette.) Vannak erkölcsi értelemben ártatlan fajták, például főző műsorok, kalandtúrák stb. A legnézettebbek azonban azok, ahol a szereplők hamar eljutnak a nyílt színi szexuális aktusig. Ilyen a VV Fannit is foglalkoztató ValóVilág, vagy a műsor eredeti változata, a Hollandiában 1999-ben kitalált Big Brother, ahol az amatőr szereplők egy villában élnek összezárva néhány hónapig. Ennél is durvább formátum az Éden Hotel, ahol egy egzotikus tájra visznek ki 6-6 fiatal férfit és nőt, akik a klíma miatt eleve fürdőruhában kezdik a „versenyt”. Még extrémebb, amikor a szereplők végig meztelenül vannak, illetve az a műsor, ahol a másik versenyző párjának, barátjának, barátnőjének elcsábítása a cél.

Magyarországon 2002-ben indult útjára az első Big Brother a TV2-n, és azzal szinte párhuzamosan az RTL Klubon a ValóVilág. Az elmúlt 15 év azt mutatja, hogy miközben a tévécsatornák jól keresnek, a közreműködők többsége a vége főcím után mehet a lecsóba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!