"Magyarország diktatúra" Milliókat vezet félre a palesztin influencer
Hetekkel ezelőtt bejelentette a miniszterelnök, hogy visszaadja rendkívüli jogköreit
"Magyarország diktatúra" Milliókat vezet félre a palesztin influencer

Forrás: Facebook/Nas Daily

2020. 05. 26.
Úgy tűnik, kisebb fáziskéséssel reagált a mainstream médiában hangoztatott farkaskiáltásra, a naponta posztolt egyperces videóiról híres palesztin influencer, Nuseir Yassin. A Nas Daily néven futó közel 16 millió követővel rendelkező Facebook oldalán közzétett videót másfél millióan látták pár óra alatt. 

Egyperces videóiról  lett híres

Nuseir Yassin egy palesztin származású, muszlim családba született influencer. Tizenkilenc évesen a Harvard egyetemre került, ahol repülőmérnöknek tanult. Végül a világhírt az hozta meg neki, hogy belekezdett egy 1000-napos videósorozatba, ami főként a világ körüli útjai során megszerzett tapasztalatait sűrítette egy percbe minden egyes nap. Csatornáját milliók követik. 

Legutóbbi videóját mindössze pár órája töltötte fel, de már így is hatalmas nézettséget generált. Ebben Nuseir arról beszél, hogy ahogyan egy tolvaj az éjszakát használja ki a bűncselekményei elkövetésére, úgy több politikus a koronavírus okozta "sötétséget" használja fel a hatalmának megszilárdításához. 

Magyarország az EU első diktatúrája?

Magyarország kulcsszerepet kap a bő 3 és fél perces videóban, amelynek címe: a Covid-19 megölheti a demokráciát. 

"Vegyük például Magyarországot, ami egy demokratikus ország az Európai Unióban. A Covid-19 járvány alatt azonban a miniszterelnök veszélyhelyzeti felhatalmazást adott magának. Ez azt jelenti, hogy mostantól bármit megtehet, és senki sem állítja meg. Ezt a hatalmat megtarthatja addig, ameddig csak akarja. Magyarország lett ezzel az első ország az Európai Unióban, amelyik eltörölte a demokráciát. És hány embert érdekelt ez? EGYET SEM!"

- hangzik el Nuseir videójában. Hogy más példákat is hozzon, szóba kerülnek a Hong-Kong-i jogtiprások, az azeri bebörtönzések, és a print lapok beszüntetései számos közel-keleti és észak-afrikai országban. 

A palesztin influencer a videóban elmondja, hogy mintegy 84 országban adtak rendkívüli jogköröket a döntéshozóknak, mégis azt mondja, hogy a többsége ezeknek "rendben van", ám néhány országban a járványt arra használják fel, hogy még több hatalmat szerezzenek maguknak. 

"Így született meg Európában az első diktatúra" - fogalmaz a vlogger miközben Magyarországot karikázza be a térképen. 

Már rég nem téma

Ezzel csupán egy a gond: Nuseir teljesen elkésett vele. Ha voltak is aggályok a felhatalmazási törvénynek nevezett rendkívüli jogkörrel kapcsolatban, a kormány hamar eloszlatta azokat azzal, hogy bejelentette, május végén azt visszaadják az amúgy egy napra sem beszüntetett országgyűlésnek. A legnagyobb vitát az kavarta, hogy a törvényben nem szabtak határidőt, így az ellenzék nem szavazta meg azt. 

A törvény kapcsán számos cikk, hírműsor és interjú született arról, hogy Magyarország diktatúra lett, még az Európai Unióban is komoly vádak érték a magyar kormányt. Miközben az Európai Bizottság egyik alelnöke kijelentette, hogy a törvény nem ütközik az uniós jogba.

A jogkörök visszaadásával teljesen okafogyottá vált még csak az feltételezés is, hogy az országból diktatúra lett, így a palesztin vlogger legfrissebb videója teljesen megkésett hangulatkeltésnek tekinthető csupán, ami Magyarországot illeti. 

(A nyitókép forrása: Facebook/NasDaily)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook-oldalunkon megteheti: 

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!