Hírhedt sivatagi börtönbe zárta a mosolygós keresztény lányt az iráni rezsim
Magyar barátnője mesélt a Heteknek a drámai fejleményekről
Hírhedt sivatagi börtönbe zárta a mosolygós keresztény lányt az iráni rezsim

Forrás: University of Melbourne

10 éves börtönbüntetését tölti kémkedés vádjával Kylie Moore-Gilbert brit-ausztrál egyetemi tanár, akit „rossz magaviselete” okán Irán egyik hírhedt, sivatagi börtönébe száműztek, és családjához nem sok hír jut el állapotáról. A Heteknek egy Izraelben élő magyar barátnője mesélt az ügyről.

A Heteknek Kylie magyar-izraeli barátja, Kitti, aki több éve egy kibbucban ismerkedett meg a lánnyal és ügyében petícióhoz is aláírásokat gyűjtött az interneten, elmondta, arab és közel-keleti tanulmányokat folytatott Haifán, és mikor Iránba utazott egy szakmai konferenciára hazafelé a repülőtéren tartóztatták le.

kylie Gibert-Moore
Kylie Moore-Gilbert és magyar barátja, Kitti

Kylie Moore-Gibert a Cambridge Egyetem tanult, majd az ausztrál Melbourne Egyetemen lett óraadó tanár az Iszlám tanulmányok szakon. Izraelbe héber és arab tudásának acélozása végett, illetve közel-keleti tanulmányok terén való továbbképzés miatt érkezett.

Mosolygós keresztény lány hírhedt börtönben

A BBC News információi szerint titokban zajlott a tárgyalás, és Kylie határozottan tagadta az ellene felhozott vádakat.

„Utolsó értesülésem szerint a család egy hónapja kapott utoljára tőle levelet. Akkor elkezdett javulni a helyzete, és már megengedték, hogy leveleket küldjön és fogadjon. Aztán hirtelen pár napja azt a hírt kaptuk, hogy magatartásbeli problémák miatt átszállítják Irán legrosszabb börtönébe..”

- számolt be lapunknak Kitti, aki szerint a kedves, magát kereszténynek valló mosolygós lány, aki neki is sokat segített megtanulni angolul, egész biztosan ártatlan. Az nem derült ki, hogy mégis milyen magatartásbeli problémák indokolták a még hírhedtebb börtönbe való átszállítást. 

„Lehet, hogy pont az izraeli tanulmányai miatt vádolták meg kémkedéssel”

 

– mesélte a barátnő, aki megpróbált levelet írni Kylie-hoz a börtönbe, azt viszont már a lány nem kaphatta meg. 

Az ausztráloknak prioritás

Kylie, amíg még tehette, elkeseredett levélben fordult az ausztrál miniszterelnökhöz, Scott Morrisonhoz, tegyen valamit az érdekében. Kitti ugyanakkor megjegyezte, a brit kormány szinte semmit sem csinál a barátnője kiszabadítása érdekében.

Az ausztrál kormány kijelentette, Iránt terheli a felelősség Moore-Gilbert „biztonságának és jólétének biztosításáért” és azonnali láthatási jogot követelt a lányhoz. 

"Dr Moore-Gilbert esete az egyik legnagyobb prioritást élvezi az ausztrál kormány és a teheráni nagykövetség részéről egyaránt”

- szögezte le az ausztrál külügyminisztérium keddi nyilatkozatában, hozzátéve, Irán korábban megerősítette az emberi jogi aktivisták híreit, miszerint Kylie-t átszállították a hírhedt sivatagi Karcsak börtönbe, melyben a körülményeket kifejezetten a politikai rabok kínzására alakították ki a korábbi elítéltek elmondása szerint.

Milyen körülmények között él most Kylie?

Mielőtt átszállították volna, egy barátja információi szerint két évig a teheráni Evin börtön cellájának padlóján aludt. Volt magánzárkában, és számos éhségsztrájkban is részt vett. Többször megverték, amikor vigasztaló szavakat próbált írni az új raboknak a börtön falaira. 

Egy brit-iráni szintén kémkedés vádjával 2016 óta börtönben ülő hölgy férje szerint Karcsak az a hely, „ahova a női politikai foglyokat azért küldik az iráni hatóságok, hogy megtörjék őket”.

A férfi szerint a létesítmény a sivatag közepén található, nincs vezetékes víz, és nagyon rossz minőségű ételt adnak a raboknak, akik az ágyra is sokszor hónapokig várnak.

Moore-Gilbert korábban nyilatkozatában kijelentette, hogy szabadon eresztették volna, ha vállalja, hogy Iránnak kémkedik ezután, de elutasította a lehetőséget, és a férfi szerint az irániakat feldühítette kitartása és az együttműködés megtagadása. 

A BBC News információi szerint a nő úgy érzi, magára hagyták, és az ausztrál kormány nem tűnik elég aktívnak a segítségére sietésben. 

Az ausztrál külügyminisztérium szerint az ausztrál nagykövet a közelmúltban meglátogatta Moore-Gilbertet a börtönben és az elmúlt néhány hónapban is telefonon kapcsolatban maradtak. 

„Nagyon rossz bőrben van”

A nő egy iráni emberi jogi aktivistának elmondta a hét elején, hogy már egy hónapja nem beszélt a családjával. A börtönből más rabok rokonain keresztül kiszivárgó információk arra utalnak, hogy „nagyon rossz bőrben van, nem tud enni, és rendkívül depressziós”.

Korábbi leveleiben az egyetemi oktató leszögezte, félti lelki egészségét, és nem kém, nem is volt kém, és nem tervezi, hogy a jövőben bármikor is erre a tevékenységre adná a fejét. 

"Úgy gondolom, hogy súlyos pszichológiai problémák elé nézek, mivel megtiltották, hogy telefonon kommunikáljak a családommal.”

 

(BBC/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!