A palesztin fenyegetőzés ellenére is tízezrek ünnepeltek Jeruzsálemben
Amerikai nyomásgyakorlásra sem változtattak az útvonalon
 A palesztin fenyegetőzés ellenére is tízezrek ünnepeltek Jeruzsálemben

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 05. 30.
Több mint ötvenezren vettek részt az izraeli zászlós meneten vasárnap este Jeruzsálemben a város keleti része 1967-es egyesítésének emlékére rendezett Jeruzsálem-napon. Az izraeli hatóságok a palesztin terrorszervezetek zsarolása, valamint az amerikai kormány erőteljes diplomáciai nyomásgyakorlása ellenére sem kívánnak változtatni az ünnepi menet útvonalán.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Ahogy arról korábban írtunk, a Jeruzsálem Napon minden évben a város jordániai megszállás alóli felszabadítására és egyesítésére emlékeznek, amely 1967-ben, a hatnapos háború során történt. Évtizedek óta az ünnepségek központi eleme a zászlós felvonulás, az úgynevezett Flag March, amely során énekelve, táncolva járják be sok ezren a Jeruzsálem központi részeit.

Az MTI beszámolója szerint óvároshoz érve a vonulók kettészakadtak, a férfiak az elsősorban arabok használta, és az arab negyedhez vezető Damaszkuszi-kapun léptek be, a nők pedig a zsidó negyed felé vezető Jaffa-kaputól jutottak el a Siratófalhoz. Korábban, még a menet indulása előtt a jeruzsálemi óvárosban arab, illetve zsidó fiatalokból álló csoportok több helyen is összetűztek egymással, többször a rendőrség választotta szét őket.

Vasárnap reggel óta több mint háromezer rendőr és határőr - egy részük civil ruhában - próbálta biztosítani a nyugalmat az óváros ütközőpontjain. A ynet értesülése szerint az izraeli hadsereg is megerősítette országszerte a vaskupola egységeket, mert tavaly a Jeruzsálem-napi felvonulás miatt a Hamász rakétákat lőtt Izraelre, és kirobbant a több mint két hétig tartó Falak őrzői-hadművelet.

Fenyegetőzés, diplomáciai nyomás

A menet útvonala érinti a muszlim negyedet és a Damaszkusz-kaput is, ami sokáig nem számított különösebb feszültségforrásnak, ám 2021-ben a Hamasz erre a „provokációra” hivatkozva lőtt ki rakétákat az izraeli fővárosra, és más izraeli településekre. A támadás miatt az izraeli hadsereg 11 napon át terrorellenes hadműveletet indított a Hamasz és más radikális palesztin szervezetek ellen a Gázai-övezetben.

A gázai palesztin fegyveres terrorcsoportok idéz közös közleményben figyelemtettek arra, hogy a vasárnapi felvonulás

„olyan puskaporos hordó, ami az egész térséget felrobbanthatja”.

Azzal fenyegettek, hogy „minden eszközt felhasználhatnak az izraeli bűnözők elleni küzdelemben”. A libanoni Irán által irányított terrorszervezet, a Hezbollah szintén azt ígérte, hogy csapásokkal sújtja Izraelt, ha „a telepes banditák megbecstelenítik az al-Akszát.” (A palesztin álhír propaganda ellenére az útvonal a Templom-hegyet sem korábban, sem most nem érinti.)

A terrorszervezetek zsarolása mellett a Biden-kormányzat is erőteljes diplomáciai nyomást fejtett ki a Flag March útvonalának megváltoztatására. Thomas Nides amerikai nagykövet telefonon fejezte ki aggodalmát Omer Barlev közbiztonsági miniszternek amiatt, hogy a felügyelete alá tartozó hatóságok engedélyezték a zászlós felvonulást az arabok lakta városnegyedeken keresztül. (A palesztin propaganda ellenére azonban az útvonal a Templom-hegyet sem korábban, sem most nem érintette.)

(Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!