Biden és a Hamasz sem riasztja el a jeruzsálemi felvonulókat
A Jeruzsálem Napon minden évben a város jordániai megszállás alóli felszabadítására és egyesítésére emlékeznek
Biden és a Hamasz sem riasztja el a jeruzsálemi felvonulókat

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 05. 27.
A palesztin terrorszervezetek zsarolása, valamint az amerikai kormány erőteljes diplomáciai nyomásgyakorlása ellenére sem kívánnak változtatni az izraeli hatóságok a vasárnapi jeruzsálemi ünnepi menet útvonalán.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A Jeruzsálem Napon minden évben a város jordániai megszállás alóli felszabadítására és egyesítésére emlékeznek, amely 1967-ben, a hatnapos háború során történt. Évtizedek óta az ünnepségek központi eleme a zászlós felvonulás, az úgynevezett Flag March, amely során énekelve, táncolva járják be sok ezren a Jeruzsálem központi részeit.

Ennek a menetnek az útvonala érinti a muszlim negyedet és a Damaszkusz-kaput is, ami sokáig nem számított különösebb feszültségforrásnak, ám 2021-ben a Hamasz erre a „provokációra” hivatkozva lőtt ki rakétákat az izraeli fővárosra, és más izraeli településekre. A támadás miatt az izraeli hadsereg 11 napon át terrorellenes hadműveletet indított a Hamasz és más radikális palesztin szervezetek ellen a Gázai-övezetben.

A gázai palesztin fegyveres terrorcsoportok idéz közös közleményben figyelemtettek arra, hogy a vasárnapi felvonulás

„olyan puskaporos hordó, ami az egész térséget felrobbanthatja”.

Azzal fenyegettek, hogy „minden eszközt felhasználhatnak az izraeli bűnözők elleni küzdelemben”. A libanoni Irán által irányított terrorszervezet, a Hezbollah szintén azt ígérte, hogy csapásokkal sújtja Izraelt, ha „a telepes banditák megbecstelenítik az al-Akszát.” (A palesztin álhír propaganda ellenére az útvonal a Templom-hegyet sem korábban, sem most nem érinti.)

A terrorszervezetek zsarolása mellett a Biden-kormányzat is erőteljes diplomáciai nyomást fejt ki a Flag March útvonalának megváltoztatására.

Thomas Nides amerikai nagykövet telefonon fejezte ki aggodalmát Omer Barlev közbiztonsági miniszternek amiatt, hogy a felügyelete alá tartozó hatóságok engedélyezték a zászlós felvonulást az arabok lakta városnegyedeken keresztül. (A palesztin propaganda ellenére azonban az útvonal a Templom-hegyet sem korábban, sem most nem érinti.)

Barlev határozott válaszában azt mondta, hogy megérti az aggodalmakat, de szerinte a rendőrség felkészült bármi fajta provokációra.

„Apám, Haim Barlev volt az, aki vezérkari főnök-helyettesként 1967-ben kiadta a parancsot Jeruzsálem felszabadítására. Ez a mi fővárosunk, a menet pedig egy 30 éve folyamatos tradíció”

– szögezte le az izraeli miniszter. A Times of Israel azonban úgy tudja, hogy a színfalak mögött a Biden-kormányzat továbbra is rávenni Izraelt a menet engedélyének visszavonására vagy az útvonal átalakítására.

A rendőrség azonban nem tervezi, hogy enged akár az erőszakkal való zsarolásnak, akár a politikai üzengetésnek. „Nincs ok arra, hogy változtassunk az útvonalon, még ha rakétatűz is éri. Nem szabad, hogy aggódjunk amiatt, ha bárhol felvonulunk Izrael határain belül, és élünk a szuverenitásunkkal, még ha tüzet nyitnak ránk, akkor sem” – mondta a 12-es televíziós csatornának név nélkül nyilatkozó rendőrségi vezető. Szerinte ugyanis a meghátrálás hosszú távon nagyon sokba kerülhet az országnak.

„Mi van akkor, ha a következő fenyegetés a Függetlenség Napja előtt érkezik? Nem fogunk tudni többet ünnepelni.”

.


 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!