(18+) Vallottak a moszkvai merénylők: kétmillióért vállalták a 133 orosz ember lemészárlását
Egyikük fülét levágták az elfogáskor
(18+) Vallottak a moszkvai merénylők: kétmillióért vállalták a 133 orosz ember lemészárlását

Forrás: X/The Moscow Times

2024. 03. 23.
Egészen megdöbbentő felvételek kerültek ki azokról a merénylőkről, akik legalább 133 embert mészároltak le egy moszkvai koncert előtt. Miközben megy a találgatás, hogy pontosan ki állhat a 20 éve nem látott oroszországi vérfürdő mögött – az elkövetők vallomásai újabb súlyos kérdéseket vetnek fel. Az egyik merénylő alig pár millió forintnyi fizetségért vett részt a tömeggyilkosságokban, míg egy másiknak az elfogáskor levágták a fülét, és megpróbálták vele megetetni.

A moszkvai terrortámadásról szóló tudósításunkat ide kattintva érheti el. 

Számos felvétel kering a közösségi oldalakon azokról az elkövetőkről, akik végrehajtották Moszkvában a tömeggyilkosságokat. Ebben legalább 133 ember halt meg, és további 107-en kerültek kórházba, köztük 3 gyermek. Mintegy 60-an vannak súlyos állapotban, így félő, hogy az áldozatok száma még tovább fog növekedni.

Egy Renaulttal menekültek Ukrajna felé

Az elkövetőkről hivatalosan annyit tudni, hogy négyen voltak, egyikőjük sem orosz állampolgár. Vlagyimir Putyin orosz elnök tájékoztatása szerint egy fehér Renaulttal menekültek el a helyszínről, Moszkvától mintegy 340 kilométerre sikerült őket elfogni, éppen Ukrajna felé mentek, ahol az elnök állítja, hogy már készültek a fogadásukra, hogy át tudják lépni a határt.

 

A négy támadó közül az egyiket még a koncertteremben sikerült semlegesíteni. Nem is akárkinek. Az Orosz Nyomozó Bizottság hivatalos tájékoztatása szerint egy koncertező néző volt az, aki páratlan bátorságról tett tanúbizonyságot, amikor az egyik merénylőnek nekimenve, őt sikeresen lefegyverezte. A hőst nem nevezték meg, de azt közölték, hogy szeretnék kitüntetni, amiért bátor cselekedeteivel és döntéseivel számos ember életét sikerült megmentenie. Az elmondásuk szerint a férfi éppen a feleségét védte, amikor sikeresen semlegesítette a támadót.

Az egyik merénylőnek lenyisszantották a fülét

A többi támadó viszont egészen messzire jutott Moszkvától. Az egyikőjüket most kórházban kezelik a sürgősségi osztályon, míg egy másik elkövetőről egy olyan felvétel kering a közösségi oldalakon, hogy az őt elfogó orosz katonák lenyisszantják egy késsel a fülét, majd azt többször is beletömik a szájába. Ugyanezt a férfit később ki is hallgatták – amely során azt vallotta (bekötött fejjel, véres arccal és véres felsővel), hogy Rajab Ali Zadának hívják, 30 éves, és nem tud oroszul. Amikor elmenekült Moszkvából, eldobta a fegyverét az úton. A vallatók azt akarták kideríteni, hogy a társainak hol lehetnek a fegyverei – ám a férfi láthatóan nagyon össze volt zavarodva, nem igazán tudta, hogy mikor szabadultak meg a gépkarabélyoktól. Ez a férfi egyébként az erdőben próbált meg elmenekülni az őt üldöző orosz katonák, rendőrök elől – ám nem sikerült neki, még időben földre tudták teperni.

 

Egy másik merénylőt egy padon ülve filmezett le valaki, miközben kikérdezték – a lábait és kezeit gyorskötözővel kötözték össze. Ő azt vallotta tádzsik nyelven, hogy egy hostelben szállt meg más menekültekkel együtt, akik Tádzsikisztánból érkeztek. Hosszú ideje nem talált magának munkát, aztán egy Abdullah nevű felhasználó pénzt ajánlott neki azért, hogy öljön embereket. Neki állítólag 4 millió forintnyi rubelt ajánlottak, ő azt állította a megrendelés szerint a helyszínen – mindegy, hogy kit – de ölnie kellett. Hozzátette, ő még március elején repült Törökországból Oroszországba, ekkor lépett kapcsolatba vele a Telegramon a muszlim prédikátor – aki nevet is adott neki: Fariduni Shamsidin. Mint fogalmazott, hallgatta a tanításait a csatornán, többek között arról, hogy miért fontosak ezek a gyilkosságok.

Tömeggyilkosság kétmillió forintért

Ugyanezt egy másik társa is megerősítette, miközben elismerte, hogy ő követte el a tömeggyilkosságokat a koncertteremben, azt is elmondta, hogy mindössze kétmillió forintnyi rubelért vállalta a mészárlást, a fegyvereket pedig azoktól kapta, akik a támadást megrendelték. A pénz felét már előre megkapta, a másik felét a merénylet után kapta volna készhez. A megrendelőket viszont nem tudta megnevezni, állítása szerint a Telegramon keresték meg őt, és küldték el neki a helyszínt, ahol a gyilkosságokat végre kellett hajtania.

 

Az Iszlám Állam a hivatalos csatornáin azt közölte, hogy ők mind a dzsihadista szervezethez tartoznak, ennek bizonyításául egy fotót is közöltek, amelyen álarcban láthatóak négyen, ám a ruházatuk alapján sokan hitelesnek vélik az Iszlám Állam zászlaja előtt készült fotót. Az orosz vezetés részéről azonban eddig még senki nem reagált az iszlamista terrorszervezet állításaira, amiből arra lehet következtetni, hogy nem is igazán fogadják el hitelesnek az állításukat. Holott korábban az orosz hatóságok már többször is fogtak el Iszlám Államhoz köthető terroristákat, merénylőket – ezekről rendszeresen tájékoztatnak is, most viszont úgy tűnik, hogy másra gyanakodnak. Vlagyimir Putyin a beszédében többször is úgy fogalmazott, hogy ki fogják deríteni, és meg fogják találni azokat, akik a támadást kitervelték és megrendelték.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!