(18+) Percről percre: Ukrajnába menekültek volna a merénylők, akik 133 embert gyilkoltak meg Moszkvában
Szombati fejlemények
(18+) Percről percre: Ukrajnába menekültek volna a merénylők, akik 133 embert gyilkoltak meg Moszkvában

Forrás: X/NoiseAlerts

2024. 03. 23.
Vlagyimir Putyin orosz elnök tájékoztatása szerint a Moszkva egyik koncertterménél elkövetett terrortámadásban fegyveresek legalább 133 ember halálát okozták, kórházban most is 107 embert ápolnak. A támadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. A vérfürdőt világszerte elítélték, részvétet nyilvánított többek között Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

20:00 - Ez a közvetítés itt most véget ér

Holnap jelentkezünk az újabb fejleményekkel.

19:55 - Szijjártó Péter felhívta Szergej Lavrovot

19:27 - Az egyik támadót egy civil kapcsolta le

Az orosz nyomozóhatóság arról tájékoztatott, hogy a terrotámadás során egy mezei koncertlátogató sikeresen semlegesítette az egyik terroristát. A hős civilt nem nevezték meg, de tervezik a kitüntetését, miután "páratlan bátorságról" tett tanubizonyságot, miközben a feleségét védte. 

19:00 - Mit lehet tudni a moszkvai terrortámadásról? 

Azok számára, akik esetleg most kapcsolódnának be, és nem tudják pontosan mi történt, röviden összegeztük, mit érdemes tudni az elmúlt 24 óra eseményeiről. 

- egy Piknik nevű rockegyüttes lépett volna fel Moszkva egyik közkedvelt koncerttermében, a Crocus City Hallban. A koncert előtt viszont négy terepruhás fegyveres lépett az épületbe és válogatás nélkül gyilkolni kezdte az embereket. Az általuk bevetett gránátok miatt hatalmas tűz keletkezett. 

- összesen 133-an vesztették életüket a támadásban, 107-en pedig kórházba kerültek, közülük 60-an még mindig súlyos állapotban

- az elkövetőkkel kapcsolatban vegyes információk keringenek. A helyszínt egy Renaulttal hagyták el, Moszkvától 340 kilométerre sikerült őket elfogni. Az orosz hatóságok szerint egyikük sem orosz állampolgár.

- az Iszlám Állam vállalta a támadásért a felelősséget a különböző oldalakon, de úgy tűnik az orosz vezetés nem bizonyosodott meg róla, hogy ők a kizárólagos felelősek. Putyin a beszédében azt közölte: a támadókat már várták Ukrajnában, ahova tartottak.

18:33 - Ezt lehet tudni a kórházban ápoltakról

Az orosz miniszterelnökhelyettes tájékoztatása szerint 107 emberről van szó, köztük 3 gyermekről. 15-en vannak nagyon válságos állapotban, 42-en pedig súlyos állapotban. Az egészségügyi minisztérium korábban még azt írta, 121 sérültje volt a támadásnak, viszont 14 ember nem szorult kórházi kezelésre. 

18:04 - Állítólag ebben a szállodában aludtak a merénylők

 

18:00 - Csak 18 éven felülieknek, és erős idegzetűeknek

Több videót is közzétettek a mészárlásról. 

 

17:54 - Az Iszlám Állam zászlaja előtt pózoltak az elkövetők? 

Az Insider nevű magazin egy ISIS-hez közeli sajtóorgánum által közzétett fotó alapján megpróbálta beazonosítani ruházat alapján az elkövetőket. Egyezést talált az orosz biztonsági szolgálatok által közölt kihallgatási videók és a kép között. 

 

17:47 - Így lövöldöztek a koncertteremben a tömeggyilkosok

 

17:40 - Az egyik elkövetővel a saját levágott fülét próbálták megetetni

Legalábbis a közösségi oldalakon több helyen megjelenő egyik elfogásról készült felvétel szerint. 

 

17:23 - Érdekes utalásokat tett Vlagyimir Putyin

Mintha az orosz elnök nem az Iszlám Államot sejtené a terrortámadás mögött. 

16:55 - Elengedik a bankok az áldozatok tartozásait

Már három orosz bank is bejelentette, hogy az összes kölcsöntartozását elengedik a moszkvai terrortámadás áldozatainak, akik meghaltak, vagy megsebesültek. 

16:25 - Mindegyik elkövető külföldi

Az orosz belügyminisztérium cáfolta azokat a pletykákat, melyek szerint a terroristáknak orosz állampolgárságuk volna. Állítása szerint mindegyik elfogott férfi külföldi, a közösségi oldalakon terjedő felvételek alapján, nem is beszélnek igazán oroszul. 

15:44 - 133 halálos áldozatról tudnak

Az orosz egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a támadók összesen 133 ember halálát okozták a Crocus City Hall nevű koncerteremnél, Moszkvában. Kórházban 107 embert ápolnak. 

15:26 - Putyin: 11 embert vettek őrizetbe

Az orosz elnök rövid videós beszédében bejelentette, hogy elfogták azt a négy embert is, akik a támadást kitervelték, a gyanúsították megpróbáltak Ukrajna felé elmenekülni az országból.

15:10 - Itt tudja magyarul megnézni Putyin beszédét

15:00 - Ez történt eddig

- péntek este 4-5 fegyveres terrortámadást hajtott végre egy moszkvai koncertteremnél, a támadás során gránátokkal felgyújtották az épületet is, sokan a tűzben lelték a halálukat. 

- az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a támadásért

- Ukrajna tagadta, hogy bármi köze lenne a támadáshoz

- A kórházban jelenleg 107 embert ápolnak, köztük 3 gyermeket is, egyikük nagyon súlyos állapotban van

- Putyin gyásznapot hírdetett vasárnapra

- A terrortámadást a világ számos nemzete elítélte

14:48 - Komoly elméletek keringenek arról, kik állhatnak a támadás mögött

Erről Morvay Péter kollégánk készített egy podcast adást.

14:08 - Dermesztő felvételek a támadásról

 

13:13 - Németh Sándor is szolidaritását fejezte ki az áldozatokkal

12:00 - Orbán Viktor is üzent

Orbán Viktor miniszterelnök levélben részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyin elnöknek és Oroszország valamennyi polgárának a moszkvai Crocus City Hallban végrehajtott brutális terrortámadás kapcsán - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton.

Mindannyiunkat lesújtottak a képsorok, a halottak, a sebesültek és a pusztítás látványa - írta Orbán Viktor, aki az áldozatok családjainak sok erőt, a sebesülteknek pedig mielőbbi teljes felépülést kívánt.

"Magyarország elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelem támogatása mellett, ezért biztosítom Elnök urat, hogy a jövőben is hozzájárulunk a terrorellenes nemzetközi műveletek fokozásához. Imádkozunk az áldozatokért és családjaikért" - zárta levelét a miniszterelnök.

11:07 - Teljesen leomlott a koncertterem teteje a tűztől

 

09:33 - Dermesztő vallomás az egyik terroristától

Az egyik elfogott támadó a közösségi oldalakra feltöltött felvételek tanulsága alapján arról vallott, hogy félmillió rubelért cserébe vállalta a támadást. De a megbízóit nem nevezte meg, akik a Telegramon keresztül adták az utasítást. 

 

09:00 - Elfogták a terroristákat

Tizenegy ember őrizetbe vételéről tett jelentést Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, köztük mind a négy terroristáéról, aki részt vett a Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadásban - közölte szombaton a Kreml.

Az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett péntek este egy Telegram-üzenetben a terrorakció elkövetőjeként.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) és az FSZB tájékoztatása értelmében a terrortámadás négy résztvevőjét az orosz szakszolgálatok a brajnszki régióban, az ukrán határ közelében fogták el, és most visszaszállítják Moszkvába. Az orosz elnöki hivatala szerint folyik a terroristák bűntársainak azonosítása.

Az FSZB szerint a terroristák át akarták lépni az orosz-ukrán határt, és ehhez megvoltak a szükséges kapcsolataik az ukrán oldalon. A hatóság megállapította, hogy a terrorcselekményt gondosan kitervelték, a fegyvert egy előre kialakított rejtekhelyen készítették elő.

Alekszandr Hinstejn kormánypárti képviselő kijelentette, hogy a gyanúsítottak Renault gépkocsiját éjjel a Brjanszk megyei Hacuny falu közelében próbálták meg a rendőrök feltartóztatni, ám az autó nem állt meg a felszólításra, ezért tüzet nyitottak rá. A politikus szerint egy terroristát a helyszínen őrizetbe vettek, a többiek az erdőbe menekültek. A második gyanúsítottat moszkvai idő szerint 3 óra 50 perc körül találták meg és vették őrizetbe. Az SZK később arról számolt be, hogy négy gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Margarita Szimonjan, a Rosszija Szegodnya orosz állami médiacsoport vezetője és az RT televízió főszerkesztője a Telegram-csatornáján közölte, hogy a gyanúsítottaknak már csak száz kilométer hiányzott a határ eléréséhez.

08:41 - Nincs tudomás magyar érintettekről

Magyar áldozatokról, sérültekről jelenleg nincs tudomásunk - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a moszkvai terrortámadásra reagálva péntek este a Facebook-oldalán.

Tájékoztatása szerint a nagykövetség munkatársai valamennyien biztonságban vannak.

"A konzuli védelemre regisztrált állampolgárainkat értesítettük és az illetékes hatóságokkal szorosan együttműködve folyamatosan nyomon követjük az eseményeket" - írta a miniszter.

Szijjártó Péter hozzátette: a konzuli szolgálat sürgősségi telefonszáma folyamatosan rendelkezésre áll a magyar állampolgárok számára.

08:00 - Péntek este 10-kor ezt lehetett tudni

Itt a péntek esti összefoglalónk a támadásról:

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!