hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Négyszázmillió vesztegetésre

Franciaországba szállították Alfred Sirvent, aki egyik kulcsfontosságú tanúja lehet a volt francia külügyminiszter, Roland Dumas ellen folyó korrupciós pernek. Vallomásától a francia sajtó azt várja, hogy újabb adalékokkal járul hozzá a Mitterrand-éra sokáig sikeresen titkolt korrupciós ügyeinek történetéhez. De érdeklődéssel követi az eseményeket a német rendőrség is, amely a Helmuth Kohl-féle kaszszabotrány külföldi szálaihoz remél használható információkat.

Nem lehetünk óvatlanok

Interjú Markó Bélával, az RMDSZ elnökével

Szaúdi kirakatper

Lefejezéssel végrehajtandó halálbüntetést szabhatnak ki egy brit, egy kanadai és egy belga állampolgárra Szaúd-Arábiában, miután a külföldiek állítólag beismerték két közelmúltbeli bombatámadás végrehajtását, amelyeknek egy brit halálos áldozata és több sérültje volt. Bár konkrét okokra ez idáig nem derült fény, a szaúdi hatóságok szerint a nyugati alkoholcsempész bűnszövetkezet tagjainak egymás közötti vendettájáról van szó. 

Thatcher kritikája az Unióról

Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök tavaly márciusban arra szándékozott felhívni Nagy-Britanniát, hogy lépjen ki az Európai Unióból – állítja a brit Mail on Sunday cím? lap. Az uniós tagságot ellenző lap címoldalas cikkében arról számol be, hogy értesülései szerint Margaret Thatcher csak azért állt el beszéde elmondásától tavaly márciusban, mert William Hague jelenlegi konzervatív pártvezető meggyőzte: felhívása megosztaná a pártot, és ártana vezető szerepének. Thatcher irodája cáfolta az értesüléseket. 

Bush pajzsot von

Az elmúlt hét végén az új Bush-kormányzat elsőként európai látogatásra küldte Donald H. Rumsfeld védelmi minisztert azzal a feladattal, hogy megkísérelje enyhíteni a tervbe vett amerikai rakétavédelmi rendszerrel szembeni ellenszenvet. Céljának elérése végett felajánlotta az Egyesült Államok segítségét mind az európai nemzeteknek, mind más szövetségeseknek saját rakétavédelmi pajzsuk telepítésében. Az amerikai vendég ugyan biztosította az európai szövetségeseket, hogy az Egyesült Államok tanácskozásokat folytat majd velük rakétavédelmi terveiről, de nem bocsátkozott részletekbe az európaiak legsúlyosabb aggodalmát illetően.

Milosevics kiadó

Sok még a nyitott kérdés Szlobodan Milosevics sorsa körül. A Nyugat a kiadatását sürgeti, és nem szeretné, ha az ügy lekerülne a napirendről. Az utóbbi időben ez okból megnőtt a nyugati diplomaták utazási kedve. A szerb főváros első jelentős vendége éppen egy olyan személy volt, aki szívesen látná hazájában minél hamarabb a volt diktátort. Carla del Ponte, a Hágai Nemzetközi Bíróság főügyésznője csak azért érkezett Belgrádba, hogy megtárgyalja, mikor és hogyan adják majd át Milosevicset. 

A grófnő rejtélyes halála

Detektívregénybe illő körülmények között tűnt el és halt meg Francesca Vacca Agusta grófnő, korábban az olasz korrupciós botrányok egyik főszereplője, aki életében megbotránkoztató, gátlástalan viselkedése, halálában pedig a bizarr és titokzatos körülmények miatt került az olasz lapok és a közvélemény érdeklődésének középpontjába. 

Belföld

A miniszter ment, az elnök maradt

Több, lapunknak nyilatkozó politológus szerint egyáltalán nem biztos, hogy Torgyán József vesztett azzal, hogy lemondott miniszteri posztjáról. Ugyanis szerintük egy sarokba szorított helyzetből sikerült kijönnie és időt, valamint lehetőséget szerzett arra, hogy újra megerősítse pártját, illetve saját pozícióját az FKgP-ben. Új szlogenjei – mint például az, hogy "ám nem miniszternek születtem, hanem Torgyán Józsefnek" – előre vetítik, hogy a remek szónoknak tartott pártelnök visszatér korábbi erősségéhez, és újra "megcsinálja magát".

Kétarcú közeledés

Teljesen ellentétesen ítélik meg a csütörtökön lezajlott "történelmi találkozót" a két legnagyobb párt vezetői. A Fidesz frakcióvezetője eredményesnek minősítette a megbeszélést, a szocialisták ugyanakkor politikai reklámnak tartják a tárgyalást. A Heteket Vastagh Pál szocialista képviselő, a találkozó egyik résztvevője tájékoztatta a történtekről.

Parlament előtt a vallástörvény

Az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottsága kedden – 12 igen és 8 nem szavazattal – döntött arról, hogy a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló törvény módosítására vonatkozó előterjesztés az Országgyűlés elé kerüljön. A bizottság ülésén ismét a korábban már kialakult két, jól elkülöníthető "oldal" állt fel: a szorító egyik sarkában a kormánypártok és a MIÉP képviselői, a másikban az SZDSZ és az MSZP "kötötték az ebet a karóhoz". 

Lenézett vidék

Kifizetetlen számlák, több mint félmilliárd forint adósság, a legnézettebb műsorok megszűnése, sztrájkra készülő munkatársak – körülbelül ezek jellemzik ma a közszolgálati Magyar Televízió működését. Az MTV regionális stúdióinak munkatársai szerint azonban nem a pénz hiánya, hanem az ésszerűtlen gazdálkodás felelős a gondokért. Többen úgy látják, hogy miközben egyes munkatársak megélhetési gondokkal küzdenek az elmaradt kifizetések miatt, addig másoknak valóságos aranybányát jelent a csőd felé tartó Magyar Televízió. 

Álom és valóság

Nem övezi feltétlen bizalom a február 1-én megkezdődött népszámlálást a lakosság részéről. Sokan maguk szeretnék kitölteni a kérdőíveket, nem szívesen engedik lakásukba a kérdezőbiztosokat, akik közül többen nem is folytatják a számlálást. Eközben az adatvédelmi biztos – több bejelentést követően – egy újabb, a kérdőíven szereplő kérdés alkotmányosságát kezdte vizsgálni, egy héttel az akció elindítása után. 

Változó lapjárás

Lapunk információja szerint előfordulhat, hogy a Blikk és a Mai Nap cím? napilapok összevonása miatt létrejövő piaci űrt kihasználva új bulvárlap indul. A magyar médiapiac emellett a VNU elnevezés? holland lapkiadó-vállalat kivonulása miatt gyökeres változás elé néz.

Romarádió 88,8 MHz

Közép-Európa első önálló roma rádióállomása február 11-től a 88,8 MHz-es frekvencián egy hónapig ideiglenes sugárzási engedély alapján hallgatható Budapest körzetében. Fotó: MTI

Hit és értékek

A múlt tanulságai

A millenniumi megemlékezések kapcsán méltatlanul kevés figyelem fordul a magyar egyháztörténelemnek a reformáció megjelenését követő, fordulatokban gazdag, jó százéves időszakára. A protestantizmus térhódítása Európában szinte példátlan módon rajzolta át a XVI. század második felében a magyar vallási térképet: a római katolikus vallás követőinek száma az 1580-as évekre 10 százalék alá csökkent, és az országban összesen négy püspök maradt szolgálatban. Az összeomlás szélére jutott katolikus egyháznak azonban néhány évtized leforgása alatt sikerült megfordítania az addigi kedvezőtlen folyamatot. Cikkünk az ellenreformáció forgatókönyvének néhány elemét idézi fel.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!