hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lenézett vidék
Tetemes tartozásokat halmozott fel a köztévé

2001. 02. 10.
Kifizetetlen számlák, több mint félmilliárd forint adósság, a legnézettebb műsorok megszűnése, sztrájkra készülő munkatársak – körülbelül ezek jellemzik ma a közszolgálati Magyar Televízió működését. Az MTV regionális stúdióinak munkatársai szerint azonban nem a pénz hiánya, hanem az ésszerűtlen gazdálkodás felelős a gondokért. Többen úgy látják, hogy miközben egyes munkatársak megélhetési gondokkal küzdenek az elmaradt kifizetések miatt, addig másoknak valóságos aranybányát jelent a csőd felé tartó Magyar Televízió. 

"Tessék adni valamit a nyomtató ló szájába, mert a répából már elege van" – foglalta össze egy frappáns mondatban a kialakult konfliktus lényegét a debreceni regionális stúdió egyik riportere. A neve elhallgatását kérő munkatárs lapunknak elmondta: a stúdió külsősei munkájukért már évek óta hol megkapják a járandóságot, hol nem, de most öt hónapja semmit sem kaptak, csak türelemre intő leveleket. A körzeti stúdiók munkatársainak mintegy 90 százalékát adó "külsősök" helyzetét tovább nehezíti, hogy vállalkozóként dolgoznak, vagyis számláik után súlyos ezreket kell kifizetniük havonta – így az elmúlt öt hónapban is, amikor egy fillér fizetést sem kaptak. Sokan ezért igen nehéz egzisztenciális helyzetbe kerültek. 

"Mindeközben a Magyar Televízió vezetői hihetetlen pazarlást művelnek. Pazarló reklámkampányba kezdtek, ennyiből egy fél szerkesztőséget fel lehet szerelni; Szabó Zsolt azzal dicsekszik, hogy ő az első tévéelnök, aki kint volt személyesen az olimpián, közben pedig olyan fogadásokat rendeznek, ahol csak a menü 15 ezer forintba kerül" – állítja Németh Károly, a hasonló helyzetben lévő pécsi szerkesztőség műsorvezető-szerkesztője. Németh elmondta: az MTV összesen 250 millió forinttal tartozik külsős munkatársainak, és ebbe még nincs beleszámolva a különböző beszállítók elmaradt munkadíja. Az MTV ugyanis nem egy műsort különböző produceri irodákkal készíttetett, akik közül az elmaradt fizetések miatt többen is a szerződések felbontását fontolgatják. Így – amennyiben semmi nem változik – a közeljövőben a köztévé legnézettebb, legtöbb reklámbevételt hozó műsorai szűnhetnek meg. Köztük olyanok is, mint Kepes András Oázisa vagy Vámos Miklós Rögtön jövök cím? műsora; Szilágyi János pedig már nem is hosszabbította meg lejárt szerződését. A beszállítók elmaradt munkadíjai lapinformációk szerint egyébként összesen mintegy 300 millió forintra rúgnak. 

Három hasonlóan válságos helyzetben lévő vidéki szerkesztőség – akik mellé felsorakoztak a budapesti külsős munkatársak is – ultimátumot intézett a vezetőség felé, hogy hétfőig rendezze az elmaradt béreket. Németh Károly elmondta: amennyiben ez nem történik meg, az is megeshet, hogy beszüntetik a munkát. A fenti szerkesztőségek egyébként leginkább azt fájlalják, hogy a televízió vezetése az elmúlt öt hónapban egyetlen megoldási javaslattal sem állt elő a konfliktust illetően, ezzel szemben nem egyszer arrogáns módon utasította türelemre az "elégedetlenkedőket". Mindeközben olyan kósza hírek terjednek, miszerint a stúdiókat privatizálni fogják, és már készen áll egy – többek szerint Fidesz-közeli – stáb, hogy a jelenlegi külsősök munkáját átvegyék. 

Németh Károly erre a felvetésre elmondta: "Szeretném azt hinni, hogy ez nem politikai ügy. Mi egyszerűen csak dolgozni szeretnénk, kiszámítható, normális körülmények között." Németh szerint a megoldást az jelentené, ha az MTV Rt. felügyelőbizottsága vagy a kuratórium felfüggesztené a televízió vezetőinek intézkedési jogát, és belső vizsgálat tárná fel, miként kaphatnák meg járandóságukat a külső munkatársak. Az MTV szóvivője megkeresésünkre – munkatársa ígérete ellenére – lapzártánkig nem reagált.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!