hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Álom és valóság
Botrányszagú népszámlálás

2001. 02. 10.
Nem övezi feltétlen bizalom a február 1-én megkezdődött népszámlálást a lakosság részéről. Sokan maguk szeretnék kitölteni a kérdőíveket, nem szívesen engedik lakásukba a kérdezőbiztosokat, akik közül többen nem is folytatják a számlálást. Eközben az adatvédelmi biztos – több bejelentést követően – egy újabb, a kérdőíven szereplő kérdés alkotmányosságát kezdte vizsgálni, egy héttel az akció elindítása után. 

A Majtényi László adatvédelmi biztoshoz érkezett bejelentések szerint a munkahelyre vonatkozó kérdések alapján például az egyéni vállalkozók (akiknek a vállalkozása saját lakcímükre van bejelentve) személye visszakereshető, így adataik a feldolgozás során illetéktelen kezekbe kerülhetnek. Bár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) vezetői folyamatosan cáfolják ezeket a feltevéseket – újból hangoztatva, hogy ők nem tartanak attól, hogy adataikat avatatlan szemek fogják kutatni – ez úgy tűnik, nem mindenkit nyugtat meg. Mint ahogy az sem, hogy a számlálóbiztosok több esetben a kérdőívekre feljegyezték a válaszadó nevét, címét, mindezt – válaszolták a lakók kérdésére – azért, nehogy véletlen egy helyre kétszer menjenek. 

A KSH sajtóosztályának tájékoztatása szerint a számlálás jó ütemben halad, a lakosság egyötöde már válaszolt a kérdésekre. A tájékoztatás szerint meglepően könnyen teszi ezt a "szabadon választott" kérdésekre, így a vallási hovatartozást firtatóra is. (Információink szerint egyébként a kérdezőbiztosokat a felkészítés során több helyütt külön felszólították arra, hogy ösztönözzék a polgárokat: vallják meg vallási hovatartozásukat.) Lapunknak nyilatkozó kérdezőbiztosok elmondták: a válaszadók több esetben úgy kerülik ki munkahelyük "megvallását", hogy azt állítják: saját forrásból élnek, ebben az esetben ugyanis az azt követő kérdések értelmüket vesztik.

"Ebben az esetben azonban a válaszadó polgár szabálysértést követ el" – kommentálta értesülésünket Trócsányi Sára, az adatvédelmi biztos hivatalának osztályvezetője. Arra azonban ő sem tudott választ adni, hogy – lévén a népszámlálás anonim – a valótlan adatokat megadókat ki és hogyan "keresi vissza". "Elméletileg lehetséges a felelősségre vonás ilyen esetekben, a gyakorlatban azonban ez nem kivitelezhető, hiszen aki visszakeresi a válaszadót, törvénysértést követ el" – mondta az osztályvezető. Így gyakorlatilag bárki bármit állíthat magáról, a kérdezőbiztosoknak "bemondásra" mindent el kell hinniük, ez azonban a felmérés hitelességét, a népszámlálás sikertelenségét eredményezheti.

A minden bizonnyal élményekben gazdag számlálóbiztosi szerepkört ugyanakkor mind többen adják fel. Pedig ez igazán kalandos feladat lehet. Debrecenben például – ahol a biztosok egynegyede adta fel – az állampolgárságot firtató kérdésre többen azt válaszolták: ők bizony hun állampolgárok. Emellett az önkormányzatok tapasztalatai szerint a kitöltött kérdőívek hatvan százaléka hiányos, ami ugyancsak kérdésessé teheti az akció sikerességét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!