hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Parlament előtt a vallástörvény
A párbeszéd elmarad

2001. 02. 10.
Az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottsága kedden – 12 igen és 8 nem szavazattal – döntött arról, hogy a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló törvény módosítására vonatkozó előterjesztés az Országgyűlés elé kerüljön. A bizottság ülésén ismét a korábban már kialakult két, jól elkülöníthető "oldal" állt fel: a szorító egyik sarkában a kormánypártok és a MIÉP képviselői, a másikban az SZDSZ és az MSZP "kötötték az ebet a karóhoz". 

Donáth László szocialista és Fodor Gábor szabaddemokrata képviselő például hasztalan faggatták az ülés vendégeként megjelent Semjén Zsolt helyettes államtitkárt és Schanda Balázs főosztályvezetőt, hogy miért is erőltetik két éve ugyanazt a koncepciót – folyamatosan figyelmen kívül hagyva az ellenzék és az érintett kisegyházak észrevételeit –, ha előttük is teljesen világos, hogy nem fogják tudni "keresztülnyomni" azt a parlamenten. Schanda válaszában kiemelte, hogy december elején hatpárti egyeztetésre hívták a frakciók képviselőit, eközben pedig folyamatosan egyeztettek a különböző kisegyházak képviselőivel, melyek egy része kifejezetten üdvözölte a változtatásokat, másik részük pedig "gerjesztett és szerencsétlen hangulatkeltés áldozata". 

A Fideszt képviselő Ivanics István megpróbálta egyértelművé tenni: a törvénymódosítás célja nem a vallások, hanem a vallás és a nem vallás közti különbségtétel, hiszen – mint mondta – az elmúlt tíz év ékes bizonyítéka annak, hogy igenis vannak vallási jelleg? visszaélések Magyarországon. 

Hozzá kapcsolódott Arnóth Sándor, Hajdú-Bihar megyei fideszes honatya, aki a tisztánlátás kedvéért összehívta választókerülete "nagyegyházi" vezetőit, majd miután átbeszélték a változtatások lényegét, teljes támogatásukról biztosították a kormányt. A kisegyházak Arnóth képviselő lakossági fórumán kaptak lehetőséget esetleges ellenvéleményük kifejtésére. 

Fodor Gábor elsősorban a módosítás társadalmi szükségességét hiányolta, mondván, az ügyészség azért nem lépett föl eddig a visszaélésekkel szemben, mert nem volt mit szankcionálni. Kiemelte, hogy vallási téren semmilyen jogharmonizációs elvárás nincs hazánkkal szemben, sőt a törvényjavaslat éppen az Európa Tanács állásfoglalásaival ellentétes irányba viszi az országot. Az SZDSZ-t képviselve kijelentette: a tervezet egyház- és alkotmányellenes, fölöslegesen kelt társadalmi feszültségeket, ezért pártja felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza és dolgozza át.

A MIÉP képviseletében ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész pártja támogatásáról biztosította a javaslatot, mivel több – szerintük nyilvánvaló – hibája ellenére előremutatónak tartják azt. A szocialista állásponttal kapcsolatban érdemesnek tartotta megjegyezni, hogy az MSZMP ideje alatt tapasztalható vallás- és nagyegyház-ellenességet látja továbbélni az MSZP soraiban, és meggyőződése, hogy a hatpárti konszenzus legfőbb akadályát a szocialisták jelentik, akik szándékosan hunynak szemet a "kaotikus állapotok" és a "szektás jelenségek" fölött. 

A vitát Kósáné Kovács Magda, a bizottság szocialista elnöke zárta le, egyértelművé téve, hogy pártja mindaddig hajlandónak mutatkozott a kompromiszszumra, míg a kormány az adótörvény előtti szavazáskor kész tények elé nem állította az ellenzéket a Sasvári Szilárdon keresztül váratlanul és az utolsó pillanatban benyújtott módosító indítványával. Kósáné szerint az említett szavazás eredményeként az Országgyűlés pont azokat a felekezeteket hagyta kedvezmények nélkül, amelyek a pártállam idején nem működtek együtt az Állami Egyházügyi Hivatallal, és a szabadság egyik alternatíváját nyújtották az ország lakóinak. 

Mivel az MSZP ilyen feltételek mellett nem hajlandó a párbeszédre, elkészítették saját beadványukat, mely az általuk elfogadható minimumot tartalmazza a Schanda-féle javaslatból, és az elnökasszony szerint világosan meg fogja mutatni, hogy a kormány tényleg akarja-e a változtatásokat, vagy csak demonstratív szándék húzódott meg a kezdeményezése mögött.

A két nappal később, csütörtökön lezajlott frakcióvezetői találkozón a Fidesz ismét szóba hozta az egyházügyi törvényt, szocialista körökből azonban úgy értesültünk, hogy a legnagyobb ellenzéki párt itt is elzárkózott a kompromiszszumtól.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!