hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Négyszázmillió vesztegetésre
Koronatanú az exkülügyminiszter ellen

2001. 02. 10.
Franciaországba szállították Alfred Sirvent, aki egyik kulcsfontosságú tanúja lehet a volt francia külügyminiszter, Roland Dumas ellen folyó korrupciós pernek. Vallomásától a francia sajtó azt várja, hogy újabb adalékokkal járul hozzá a Mitterrand-éra sokáig sikeresen titkolt korrupciós ügyeinek történetéhez. De érdeklődéssel követi az eseményeket a német rendőrség is, amely a Helmuth Kohl-féle kaszszabotrány külföldi szálaihoz remél használható információkat.



Roland Dumas volt francia külügyminiszter útban a bíróság felé. Új vádak Fotó: Reuters

Sirvent, aki négy évig szökésben volt, a múlt héten találták meg a Fülöp-szigeteken, és a frankfurti repülőtéren tartóztatta le szombaton a német rendőrség. Ügyét távollétében tárgyalta a francia bíróság, amely Dumas-val együtt közpénzek hűtlen kezelésével vádolja őt az Elf Aquitaine olajvállalatnál. Az exminiszter volt szeretője és három másik személy szintén korrupciós vádakkal áll a bíróság előtt. Időközben a francia lapok közzétették Sirven noteszének tartalmát, amelyben számos politikus és közéleti személyiség telefonszáma található meg. 

A francia hatóságok állítása szerint Sirven kulcsszerepet játszott mintegy 400 millió francia frank elsikkasztásában az Elfnél, amely ma a francia–belga TotalFina-olajcsoport tulajdonában áll. A pénzt a vád szerint vesztegetésre használták, illetve ebből a célból külön alapot hoztak létre olyan összegekből, amelyeket nem létező munkásoknak utaltak ki munkabér címén. 

A botrány 1999-ben robbant ki, amikor az egykori divatmodell, Christine Deviers-Joncour, Roland Dumas volt szeretője könyvet jelentetett meg A köztársaság szajhája címen (Élvhajhász politikusok Európában, Hetek, 1999. január 22.). A könyvben Devier- Joncour asszony elismerte, hogy az Elf Aquitaine olajtársaság éveken át rajta keresztül befolyásolta Dumas politikai döntéseit, és szolgálataiért több millió frank hálapénzt kapott az akkoriban állami tulajdonban lévő óriáscégtől. A korrupciós ügy olyan hatással volt a francia sajtóra, hogy szokásos diszkrécióját feladva elkezdte szellőztetni nemcsak a külügyminiszter, hanem az egész Mitterrand-éra erkölcsi, politikai és gazdasági visszaéléseit. 

Sirven megtalálásának a német hatóságok is igen örültek, mivel Németországban is felmerült a neve egy pénzügyi botránnyal kapcsolatban. Frank Hoffmann, a német szociáldemokrata kormányzó párt szóvivője abban reménykedett, hogy ha Sirven hajlandó együttműködni, akkor végre fényt deríthet egy sor ügyre. Németországban Sirvent azzal vádolják, hogy a volt NDK területén fekvő Leuna-olajfinomító megvásárlásakor, a kilencvenes években az Elf vesztegetés céljából pénzt utalt át a volt német kancellár, Helmut Kohl pártjának, a Kereszténydemokrata Pártnak a számlájára. Kohl visszautasította a vádakat. 

Bár a noteszban való szereplés még senkire nem veti a gyanú árnyékát, számos politikus és közéleti személyiség máris fontosnak tartotta kijelenteni, hogy nem ismerte Sirvent, illetve nem állt vele kapcsolatban. Sirven ügyvédje lopás vádjával készül feljelentést tenni, mivel a noteszt állítólag a volt vállalatvezető otthonából vitték el.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!