hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 09. 08. (V/36) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Baktériumgyár Nevadában

Bármilyen szerződés betartásához vagy megszegéséhez elsősorban egy szerződésre van szükség. Az 1972-es esztendőben két igen fontos egyezmény született az Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti hidegháború tompítására: az egyik betiltotta a biológiai fegyvereket, a másik pedig meghatározta az antiballisztikus rakéták ellen kiépíthető védelmi rendszerek helyét, illetve az azokon telepíthető elhárító rakéták mennyiségét. Washington kínosan be is tartotta a szerződések előírásait annak ellenére, hogy Moszkva egyszer-egyszer közel került a szerződésszegéshez. Nagyobb baj azonban soha nem történt a két acsarkodó nagyhatalom között. 

Cinkos püspök

Három hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott az a francia püspök, aki tudott beosztottja pedofil bűncselekményeiről, de nem értesítette a hatóságokat. Franciaországban ez az első eset, melynek során állampolgári kötelessége súlyos elmulasztása miatt egyházi személy ellen született ítélet. 

Együgyű kabaré

Az osztrák államvasutaknál a menetrendszerűen közlekedő járatokat általában nagy emberekről nevezték el, például Bartók Béláról és Liszt Ferencről. A salzburgi vonat neve azonban "Kabarett Simpl" lett. Alig ültem be a kupéba, a második Kis-Duna menti csúcstalálkozó sajtókonferenciájára tartva, máris jött a jegykezelő a járat menetrendjével és persze a bécsi Simpl Kabaré hirdetésével. A "simpl" szó az osztrák németben együgyűt jelent. Amikor aztán délután visszautaztam Bécsbe, megértettem: ez a név jelzés értékű.

Imázsjavítás központ nélkül

Az Idaho állambeli Coeur d\'Alene város közelében, egy neonáci kiképző intézmény helyén emberi jogi kérdésekkel foglalkozó oktatási és konferenciaközpont épül – figyelmet érdemlő előzmények után.

Kordon közt az iskolába

A katolikus gyerekeket oktató Szent Kereszt Általános Iskola három és tíz év közötti tanulói a héten keser? leckét vettek a gyűlölködésből és a kirekesztésből. Sírva, arcukat elrejtve, szüleikbe kapaszkodva meneteltek végig a túlnyomórészt protestánsok lakta Ardoyne utcán több száz rohamrendőr és fegyveres angol katona kíséretében, miközben protestáns tüntetők sípokat és dudákat fújtak, hátat fordítottak és köpködtek tiltakozásuk jeleként. Korábban a tüntetők kiabáltak és köveket dobáltak, míg szerdán egy repeszbombát dobtak az Ardoyne utcára, amitől négy rendőr megsérült.

Belföld

Hatalomra készül a MIÉP

Csurka István, a MIÉP elnöke. 2002: parlamenten kívüli párt, kis ellenzéki párt vagy királyválasztó erő? Fotó: Vörös Szilárd

Megtoldott mandátumok

Míg a közszféra szakszervezeti vezetői a közalkal-mazotti tanácsok novemberre esedékes választásainak két évvel történő elhalasztását javasolják, a versenyszféra többsége ellenzi e törekvéseket. Szakszervezeti vezetők véleménye szerint a közeljövőben esedékes országgyűlési választások miatt a kormány számára nem lenne kedvező egy erős szakszervezeti mozgolódás. 

Elfújta a Szellőt

Egy bágyadt augusztusi nap nem alkalmas komoly döntések meghozatalára. Páty polgármestere, Wiedermann Gábor eredetileg éppenséggel "könnyítő" kérdésnek szánta a testületi ülés végén az utcanevekről szóló határozatot, országos hírnévhez mégis ezzel sikerült juttatnia városát. "Véleményem szerint tudatos politikai erők használják a kevésbé éber erőket" – mondta a Heteknek Wiedermann, akit kifejezetten elszomorít, hogy városa a Horthy-köz elnevezéssel úttörővé vált az országban.

Jobb a béke

Hosszú várakozás után augusztus végén megszületett a Fidesz–MDF választási paktum. A történet a Békejobbal kezdődött – amely még önálló megmérettetést is vállalt volna –, és a Fidesszel felállított közös listában ért véget.

Másfél ezer díler városa

Interjú Oláh Miklós alezredessel, a BRFK kábítószer-bűnözés elleni alosztályának vezetőjével

Tizenegy év fegyház

A bíróság elsőfokú ítélete szerint Novák Tünde, a miskolci Bonnie és Clyde néven ismertté vált rablópáros nő tagja 32 éves korában kerülhet majd szabadlábra. Az alig több mint 22 éves lány, aki közel másfél éve van előzetes letartóztatásban, 11 év fegyházbüntetést kapott, miután kilenc vádpontból nyolcban bűnösnek bizonyult. 

Hit és értékek

Dzsihád Krisztus követői ellen

A rasszizmus, a faji diszkrimináció, az idegengyűlölet és más, ezekhez kapcsolható intolerancia a huszonegyedik század küszöbén szinte erősebben jelentkezik, mint a történelem során bármikor. A Human Rights Watch nev? emberi jogi szervezet szerint legalább 250 millió ember él a Földön, akit valamely társadalmi kasztba, osztályba való születése miatt ér hátrányos megkülönböztetés; a rasszizmus miatt mintegy 150 millióan kénytelenek szülőhazájuktól távol élni. 

Kötelező kampányima

Gyulay Endre szeged-csanádi megyés püspök rendelete szerint egyházmegyéjében az október eleji nagyasszonyünneptől a jövő évi választásoknál esedékes kampánycsend napjáig minden misén el kell hangoznia olyan imának, amelyben a hívek például "az ország érdekeit képviselő, önzetlenül és áldozatosan kormányzó vezetőt" kérnek Istentől. Körlevele nemcsak politikai körökben, hanem egyházán belül is nagy vihart kavart, ugyanakkor arra is ráirányította a figyelmet, hogy az egyházaknak sorsdöntő szerepük lehet a választások végeredményének alakulásában.

HÁTTÉR

Káosz és gyűlölködés az ENSZ-csúcson

Káosz és gyűlölködés jellemezte a lapunknak nyilatkozó résztvevők szerint az ENSZ Dél-Afrikában megrendezett, rasszizmuselleni világkonferenciáját megelőző társrendezvényt, amelyen közel 4000 társadalmi szervezet képviselői vettek részt. 

Orbánt nem a saját műfajában kell legyőzni

Medgyessy Péter Fotók: Somorjai L. 

Futballsirató

Oda jutottunk, ha ma Magyarországon valaki felteszi a kérdést, hogy országunknak valóban pályáznia kell-e a 2012-es olimpia megrendezésére, azt könnyen lehazaárulózhatják. Ezért ezt a kérdést nem is teszi fel senki. A labdarúgással köny-nyen hasonlóképpen járhatunk. Ezért könnyítette meg kissé a helyzetünket, amikor a Magyar Labdarúgó Szövetség alapításának 100. évfordulóján rendezett magyar–német meccsen tiszteletét tette Sepp Blatter, a FIFA elnöke. Blatter úr már a meccs előtt figyelmeztetett, hogy a magyar válogatottnak a mérkőzésen csak a nagy gólarányú vereség elkerülése lehet a célja. Ez a megjegyzés alaposan sértette is önbecsülésünket, mert mi úgy éreztük, hogy most végre megmutathatjuk a világnak azt, amit tudunk, csak mernünk kell nagynak lenni, ahogy az illik mihozzánk. Sajnos, a Blatter által kitűzött minimális célt sem sikerült elérni, kaptunk is nagy zakót, ahogy az mostanában már illik mihozzánk.

A bagoly és a veréb

Minden valószínűség szerint emlékezetes marad a dél-afrikai Durban városában e héten megrendezett rasszizmusellenes világkonferencia, melynek előkészítésén az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága több hónapig dolgozott. Az Egyesült Államok, Kanada és Izrael eleve alacsonyabb szinten képviseltette magát a konferencián, a zárónyilatkozat Izrael- és cionizmusellenes záradékai miatt. A Palesztin Felszabadítási Szervezet az arab, muszlim és fekete-afrikai országok támogatásával sikeres kampányt folytatott azért, hogy a világon tapasztalható rasszizmust elítélő és az ellene vívott harc alapjául szolgáló dokumentum helyett tett javaslatban a cionizmust a rasszizmussal azonosítsák, és Izraelt népirtásban és emberiségellenes bűncselekményben bűnös, apartheid faji megkülönböztetésen alapuló, gyarmatosító imperialista államnak minősítsék. 

A Yahoo Hollywoodba megy

Az AOL–Time Warner új versenytársra számíthat az idei karácsonyi szezontól. Az eleddig semleges internetes megaportál, kereső- és egyben reklámeszköz, a 200 milliós közönséggel rendelkező Yahoo Inc., újabban már nemcsak az átlagembernek, de Hollywoodnak is felteszi a kérdést: "Do you Yahoo?" 

Sereghajtó magyar bérek

Első ránézésre meglepő adatokat közölt az osztrák összehasonlító intézet, a WIIW, de amikor belegondolunk a számokba, kiderül, hogy nem is olyan meglepőek, hiszen ezek a hétköznapokat tükrözik. Az intézet legfrissebb felméréséből ugyanis kiolvasható, hogy a magyar bérek drasztikusan visszaesetek a rendszerváltó országokhoz képest, olyannyira, hogy Magyarország csak Romániát előzi meg. A 1990-es évek elején az életszínvonalat figyelembe véve a hét rendszerváltó állam közül Magyarország a második volt Szlovénia után. Tavaly már nemcsak Szlovénia, de Lengyelország, Csehország, sőt Horvátország és Szlovákia polgárai is többet kerestek nálunk. Ennek hátteréről Novák Tamást, a Világgazdasági Kutatóintézet munkatársát kérdeztük.

Vegyes kép a gazdaságról

A legfrissebb adatok alapján vegyes képet fest magáról a magyar gazdaság: pozitív és negatív folyamatok egyaránt megfigyelhetők. A folyó fizetési mérleg hiánya például 1997 óta nem mutatott ilyen kedvező képet. Jórészt a turizmus és az export jelentős bevételének köszönhetően – 175 millió eurós – többlettel zárt. Az államháztartás hiányának mértéke is kedvező, hiszen az év első 7 hónapja során 5,4 milliárd forint lett, ami az éves előirányzatnak csupán a 31 százalékát tette ki, tehát időarányosan kisebb a deficit a megengedettnél. A központi költségvetés hiánya még ennél is pozitívabb képet mutat, hiszen január–július folyamán 103 milliárd lett "csupán" a deficit, ami a tervezett 21 százalékát éri csak el. Mint ahogy arról már hírt adtunk, a tervezettnél magasabb infláció és a hatékonyabb adóbeszedés miatt az idén tetemes, 285 milliárd forintos többletbevételre lehet számítani. Ezt azonban elkölti a kormány és nem a hiányok csökkentésére fordítja. Az inflációs többletbevétel pedig az adófizetők zsebéből elvett pénz, vagyis egyfajta többletadóteherként jelentkezik.

Mélyrepülést hozott a HP Compaq fúzió

A Hewlett Packard (HP) részvényei közel tizenkilenc, a Compaq papírjai több mint tíz százalékot zuhantak, miután bejelentették: a HP 25 milliárd dollárnyi részvényért megveszi a Compaq-ot. Eközben a héten megjelent NAPM index – amely az amerikai feldolgozóipari kibocsátás egyik legfontosabb mérőszáma – jelentősen megugrott az előző havi értékhez képest, amit elemzők a fellendülés lehetséges első jelének minősítettek. 

Dáridó az FVM-ben

"A Miniszterelnöki Hivatalban ezer százalékig mindent tudtak" – mondta Torgyán József az MSZP– SZDSZ által alakított úgynevezett részbizottság előtt. Az ellenzéki honatyák arra kíváncsiak, hogy mennyiben állapítható meg a miniszterelnök felelőssége Szabadi Béla egykori földművelődésügyi államtitkár "bűneit" illetően. (Szabadi Bélát az ügyészség hűtlen kezeléssel és csalással vádolja, nyár közepe óta előzetes letartóztatásban van.) "Minden héten egyeztettek az FVM-mel és az MEH-val, nem is jeleztek kifogást, csupán Szabadi útjait kezdték el vizsgálni " – tette hozzá. Az exminiszter "vallomása" után a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal közleményben cáfolta Torgyán állításait, mivel nem a Szabadi-ügy miatt kezdtek el vizsgálódni, hanem már 1998 második felétől napjainkig folyamatos vizsgálat alatt van az FVM. A jegyzékükben több mint negyven ügy szerepel. 

KÁVÉSZÜNET

Akinek nem inge

A Budapesti Divatnapok szervezői büszkék arra, hogy a vásár ötletének felröppenése után 10 évvel a kiállítók 40 százaléka külföldi. Az EXPO területén megrendezett szakvásárok között azonban a háromnapos Budapesti Divatnapok még így is szerényen meghúzódó eseménynek tűnik.

Rendszerváltás az utakon

Nagy fába vágja az a fejszéjét, aki nem kevés pénzt és energiát áldozva ma megtanul autót vezetni, és kimerészkedik az utakra. Már régóta nem elég pusztán a KRESZ betartása, kifinomult feltételes reflexekre és kivételes lélekjelenlétre egyaránt szükségünk van a megmaradáshoz. Az útjainkon uralkodó viszonyokról, a hibaforrásokról adunk az alábbiakban némi ízelítőt.

Operatőrök mesteriskolája

A napokban fejeződött be az Operatőr Hallgatók Nemzetközi Mesteriskolája, melyet a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendezett meg a Magyar Operatőrök Társasága közreműködésével, immár hatodik alkalommal. A kéthetes kurzusra a világ tizenhét országából harminchat egyetemista érkezett, hogy a nemzetközileg elismert magyar származású operatőröktől a filmezés műhelytitkairól szerezzen bővebb ismereteket.

Sampras ismét a régi

A héten célegyenesbe érkezett a második hete New Yorkban, Flushing Meadowsban zajló US Open. A végeredményt még nem tudjuk, annyi azonban biztos, hogy a férfiaknál és a hölgyeknél is egyaránt izgalmas befejezésre számíthatunk, ahogy azt a folyamatosan csordultig telt centerpálya, az Arthur Ashe Stadion hangulata is jelzi. A tavalyi címvédők, férfiaknál Marat Safin, hölgyeknél Venus Wiliams egyaránt versenyben vannak. Amíg a Williams lány jó szereplése várható volt, addig az orosz fiú ez évi gyengébb, tornagyőzelem nélküli teljesítményéhez képest meglepetést okozott a mostani győzelemsorozattal. 

A Liverpool ászai élre lőtték Angliát

Szenzációs játékkal rukkolt elő az angol nemzeti tizenegy az utóbbi vb-selejtezőkön. Sven-Goran Eriksson együttese parádés 7–1-es gólkülönbséget produkálva gyűjtötte be a hat pontot Németország (!) és Albánia ellen. 

Schumacher ötvenkétszer

Michael Schumacher teljes mértékben uralta a mezőnyt a Belga Nagydíjon, Spa-Francorchampsban, s hatodszor is nyert a verseny történetében. A győzelmek tekintetében – az eddig megszerzett ötvenkét győzelmével – a világ legsikeresebb Forma–1-es versenyzőjévé vált. A második helyezett a kilencedik helyről elrajtoló David Coulthard lett, a harmadik pedig a meglepetés-dobogós Giancarlo Fisichella.

Arccal a plakát felé

Csak állok elmélázva az óriásplakátok között, és nem értem. Hát hol vagytok ti, szép magyar leventék, akik ezt a sok kellemes alkotást létrehoztátok? Hol bujdostok? Ó, biztosan nem reklámügynökségekben, hiszen akkor ti is a szürkék hegedűsei lennétek, futószalag-munkások csupán. Ti pedig még tudjátok, hogyan kell jó óriásplakátot készíteni! Olyat, amely mesterien sűrít egy gondolatot; meghökkent, kizökkent a megszokott gondolkodásból.

A világ képekben

A hetvenes évek Magyarországán a National Geographic magazin sokak szemében a civilizált Nyugat egyik jelképének számított – óriási kiváltságnak tekintették egy-egy antikvár példány, vagy legalább egy poszter birtoklását, amit illett kiszögezni a szobák falára is. A keleti blokk közismerten gyenge kiállítású sajtótermékeihez képest ez a nagy múltú, amerikai ismeretterjesztő folyóirat nemcsak tartalmilag, hanem képi minőségét tekintve is hihetetlen színvonalat képviselt. Akkoriban a külföldtől jobbára elzárt szocialista embertípusnak többek között ez a lap jelenthette az ablakot a nagyvilágra. Bizonyára sokan emlékeznek arra a híressé vált borítóra is, melyen egy kifestett arcú, felékszerezett pápua férfi ül – sportcipőben. Mára ez a sajátos képi és szövegvilág itthon is teljességgel elérhetővé vált: nemrégiben kiállítás nyílt az elmúlt évtizedek magazinjainak legjobb felvételeiből, nyár óta magyar nyelven foghatók a National Geographic Channel adásai, és belátható időn belül megjelenik a világhír? periodika magyar nyelv? kiadása is. 

Spektrum Tv-ajánló

Babák és mamák Miben különböznek egymástól a világ különböző pontjain élő, két évesnél fiatalabb babák? A film megvizsgálja a kicsik szociális, kulturális hátterét, foglalkozik a baba-mama viszonnyal és a különféle nevelési gyakorlatokkal is. Bemutató: szeptember 19-án 23:10. Ismétlés: szeptember 23-án 21:55 és 25-én 0:05.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!