hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mélyrepülést hozott a HP Compaq fúzió
Tőzsdejelentés 2001. 08.30. 09.05.

2001. 09. 10.
A Hewlett Packard (HP) részvényei közel tizenkilenc, a Compaq papírjai több mint tíz százalékot zuhantak, miután bejelentették: a HP 25 milliárd dollárnyi részvényért megveszi a Compaq-ot. Eközben a héten megjelent NAPM index – amely az amerikai feldolgozóipari kibocsátás egyik legfontosabb mérőszáma – jelentősen megugrott az előző havi értékhez képest, amit elemzők a fellendülés lehetséges első jelének minősítettek. 

Ennek ellenére csökkentek az amerikai indexek: a Dow Jones éppen tízezer ponton zárta a hetet, a Nasdaq pedig 4,5 százalékot vesztett értékéből. 

Európában is estek az árfolyamok, nem segített az Európai Központi Bank huszonöt bázispontos kamatcsökkentése sem: Frankfurtban közel öt, Párizsban 5,5 százalékot zuhant az index. A BUX a körülményekhez képest jól teljesített, minimális, 0,15 százalékos csökkenés után 6340 ponton zárta a hetet.

A hét nyertesének megint csak az Egis bizonyult, a folyamatos vásárlások – melyek részben valószínűleg a CA új gyógyszeripari részvényalapja vásárlásainak köszönhetőek – tizenkétezer forint közelébe tornázták a gyógyszerpapír árfolyamát. Blue chipjeink az újabb történelmi mélypontra, 700 forint alá süllyedő Matáv kivételével valamennyien 1-1,5 százalékos pluszban zárták a hetet. Rossz napjaik voltak viszont a kisebb forgalmú papíroknak: az Antenna Hungária több mint huszonegy százalékot vesztett értékéből, miután meghiúsulni látszik a Vivendi-felvásárlás lehetősége. További négy papír esett tíz százalékot meghaladó mértékben, elsősorban a nagyon alacsony likviditás következtében: a Prímagáz, a Rába, a Synergon és a Borsodchem. Közel nyolc százalékot zuhant a romániai Szovátán terjeszkedő Danubius is.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete felszólította a Pick többségi tulajdonát birtokló Aragót, hogy tegyen eleget nyilvános vételi ajánlattételi kötelezettségének, vagy idegenítse el szavazati jogának egy részét, mivel a Pick sajátrészvény-vásárlásai miatt harmichárom százalékot meghaladó tulajdonrészhez jutott a húsipari cégben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!