hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kordon közt az iskolába

2001. 09. 10.
A katolikus gyerekeket oktató Szent Kereszt Általános Iskola három és tíz év közötti tanulói a héten keser? leckét vettek a gyűlölködésből és a kirekesztésből. Sírva, arcukat elrejtve, szüleikbe kapaszkodva meneteltek végig a túlnyomórészt protestánsok lakta Ardoyne utcán több száz rohamrendőr és fegyveres angol katona kíséretében, miközben protestáns tüntetők sípokat és dudákat fújtak, hátat fordítottak és köpködtek tiltakozásuk jeleként. Korábban a tüntetők kiabáltak és köveket dobáltak, míg szerdán egy repeszbombát dobtak az Ardoyne utcára, amitől négy rendőr megsérült.



Rémült gyerekeket kísérnek szüleik Belfast északi negyedében. A felekezeti háború vesztesei Fotó: Reuters

"Az észak-írországi bigottság és klikkesedés mikrokozmosza ez" – panaszkodott az iskola igazgatója, Anne Tanney.

A diákok harminc éve gond nélkül sétálnak végig a protestánsok lakta utcán. A feszültség júniusban robbant ki, amikor az egyik protestánsok lakta épületre valaki a katolikusok szimbólumát, az Ír Köztársaság zászlóját tette. Ezután a nyár a támadások és ellentámadások viharában telt el. Több mint negyven rendőr megsebesült már a héten a tüntetések alatt. 

"Ez a mi térségünk, amelyet ők egész nyáron át támadtak" – állítja az egyik protestáns tüntető. "Vannak más útvonalak is, ahol a pápisták iskolába járhatnak." A protestáns fél szerint a gyerekeket republikánus terrorista szervezetek használják fel arra, hogy protestáns területekre befurakodjanak. A katolikus szülők pedig azt állítják, hogy alapvető emberi jogukat gyakorolják azzal, hogy gyermekeiket a megszokott útvonalon viszik iskolába. Aidan Troy szerzetes, az általános iskola egyik tanítója azt tanácsolta a szülőknek, hogy ideiglenesen kerülő úton és a hátsó bejáraton keresztül közelítsék meg az iskolát. Több szülő azonban nem hajlandó engedni a terrornak.

Az ehhez hasonló erőszakos cselekmények láttán érthető, hogy az 1998-ban nyélbe ütött nagypénteki békeszerződés, amely harmincévnyi gyűlölködésnek próbál véget vetni Észak-Írországban, miért olyan nehezen kivitelezhető. 

A konfliktus gyökerében politikai és vallási ellentét egyaránt meghúzódik. A protestánsok a városban főként unionisták, magyarán az Angliával való jelenlegi uniót elfogadják és jónak tartják. A római katolikus népesség túlnyomórészt republikánus, akik az Angliától való függetlenségért és az Ír Köztársasághoz való csatlakozásért küzdenek. Az Észak-Írországban egymással vetekedő katolikusok és protestánsok a másik fél számára adott bármilyen segítséget vagy engedményt a saját vereségükként élnek meg. "A rendőrök eltökélték, hogy megengedik a gyerekeknek azt, hogy ezen az úton sétáljanak iskolába, ez pedig nagy jutalom a republikánusoknak" – mondja Billy Hutchinson protestáns politikus, aki szintén beállt a tüntetők közé. 

Az ardoyne-i feszültség Észak-Belfast több másik pontjára is átterjedt már. Egy harminckét éves hölgyet gyilkossággal vádolnak, amiért kedden elütött egy protestáns tinédzsert. "Olyan félelmetes volt tegnap – mondta a hétéves Eirinn Keenan, aki harmadikos a katolikus iskolában. – Sírtam az iskolában, egész éjszaka sírtam, ezért anyu azt mondta, hogy most egy darabig otthon maradok." A szokásos úton menetelő szülők közé tartozott Jennifer O\'Kane, aki három- és hétéves kislányát kísérte iskolába. "Ha ezt nem tesszük, a lányaim még azt fogják hinni, hogy nincs joguk egy városi utcán sétálva iskolába menni. Azt fogják hinni, hogy természetes dolog az, hogy egy hároméves gyerek fél a saját szomszédaitól. Ez pedig még Észak-Írországban sincs így. Még."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!