hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jobb a béke
Fidesz MDF választási paktum

2001. 09. 10.
Hosszú várakozás után augusztus végén megszületett a Fidesz–MDF választási paktum. A történet a Békejobbal kezdődött – amely még önálló megmérettetést is vállalt volna –, és a Fidesszel felállított közös listában ért véget.A két pártelnök. Két-három százalék előny az MSZP-vel szemben Fotó: V. Sz.

A két párt közötti kapcsolat a kezdetekben nem volt harmonikus. Az Antall-kormány idején Orbán Viktor volt az egyik legkritikusabb bírálója az akkor MDF vezette kormánynak. Szájer József jelenlegi fideszes frakcióvezető például 1993-ban még így nyilatkozott: "Nem szívesen ülnék az MDF-fel egy kormányban. Azt szeretném, ha ennek az országnak liberális kormánya lenne. Lehetőleg egymagában." Kövér László, a Fidesz–MPP alelnöke pedig egy kérdésre még 1992-ben így válaszolt: "… nincs semmi közöm ahhoz, amit ma az MDF képvisel. A velük való szellemi rokonságnak még a látszatát is el szeretném kerülni."

A héten az 1998-as választási szövetségnél komolyabb együttműködést jelentő szerződés aláírásánál, majd a pártelnökök nyilatkozataiban egy harmonikus kapcsolat rajzolódott ki. Mégis a megállapodás óta egyre több hír érkezik arról, hogy az MDF-en belül felkavarta a kedélyeket a szerződés, olyannyira, hogy egyesek a már megkötött megállapodás felmondásáról beszéltek. Ezzel fenyegetőzött például Szőke László budapesti elnök. Az MDF Országos Választmánya a pártszabályzat 16. paragrafusa alapján ugyan vétót emelhetne a megállapodással szemben, ezzel azonban szembe kerülne a korábbi elképzelésekkel, ezért a fenyegetés beváltására kicsi az esély. 

Egyébként is, amikor Dávid Ibolya aláírta a megállapodást, a párt országos vezetőinek parlamenti helyeket biztosított, szakértők véleménye szerint ezért sem kerülhet sor palotaforradalomra. 

Viniczai Tibor elnökségi tag – akinek politikai karrierjét kedvezőtlenül érinti a szerződés – lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi helyzetben ez az egyetlen józan megoldás. Mint mondta: kívülről talán kevésbé manifesztálódott az a feszültség, amely a párt utóbbi fél évét jellemezte, belül azonban egyéni ambíciók, pozícióféltések hangulatában keresték a kiutat. A Fidesszel kötött koalíciós megállapodás tekintetében a pártban erős megosztottság uralkodott, ez a koalíció megkötése után még inkább felerősödött, hiszen többen úgy érzik: veszteseivé váltak ennek a szerződésnek. A realitásokat figyelembe véve azonban bátran ki lehet jelenteni, hogy a fennmaradásra ez volt az egyetlen esély. 

Ismeretes, az időközi választásokon Viniczai hozta az MDF egyik sikerét, amikor a székesfehérvári körzetben közel 15 százalékot ért el. Emlékezete szerint akkor az MDF minden vezetője felsorakozott mögötte, így a párt teljesen egységesnek tűnt. A siker hangulata azonban hamarosan szertefoszlott, mert az MDF tagsága mára szekértáborokra osztódott. Annak ellenére, hogy sem a közös listán, sem egyéni választókörzetben nem kapott helyett, nem érzi magát vesztesnek. "A politikai pályafutásomat hosszú távon terveztem, ezért most egy jó párt alapjainak a lerakása a legfontosabb számomra." 

Választási szakértők megkérdőjelezik a közös lista törvényességét, illetve annak alkotmányosságát. Molnár Dániel politológus lapunknak kifejtette, hogy a választójogi rész ebben a kérdésben ténylegesen homályosan fogalmaz. Kiemelte, hogy mind az MDF-nek, mind a Fidesznek az az érdeke, hogy törvényes legyen a megállapodásuk, ezért az Állami Számvevőszéktől és a Választási Bizottságtól kérnek állásfoglalást. Ezen állásfoglalás után pedig biztosra veszi, hogy úgy fogják módosítani a megállapodást, hogy az törvényes legyen.

A "lenyelésekkel" kapcsolatban Molnár Dániel szerint az eddigi összes kormányzati ciklus alatt a kormánykoalíció valamelyik pártja szavazóbázisát tekintve nagyot veszített. 94-ben az MDF, 98-ban az SZDSZ, most pedig az FKgP a vesztes, pedig mindegyik erős pártként lépett be a koalícióba. Az MDF ezzel szemben a Fidesszel megkötött választási szerződésnek köszönhette a túlélését. Ennek értelmében egy olyan stratégiával indult neki a kormányzati ciklusnak, hogy minden erővel a párt építésére törekedik. Az MDF országszerte jóval több alapszervezettel bír, mint a Fidesz, tehát kölcsönösen szükségük van egymásra. Ugyanakkor a Fidesz nagyon jó diáknak mutatkozott – emlékeztetett a szakember –, hiszen 1994 után a folyamatos jobbra tolódásával egy új ideológiát kellett magáévá tennie, amire kiválóak voltak az MDF által hirdetett gondolatok. Ha így nézzük, az MDF valóban elnyelte a Fideszt – érvelt a szakember.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!