hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Imázsjavítás központ nélkül

2001. 09. 10.
Az Idaho állambeli Coeur d\'Alene város közelében, egy neonáci kiképző intézmény helyén emberi jogi kérdésekkel foglalkozó oktatási és konferenciaközpont épül – figyelmet érdemlő előzmények után.

A helyszín a közelmúltig az Aryan Nations (Árja Nemzetek) elnevezés? neonáci szervezet főhadiszállása volt, ahol szögesdrót kerítés mögött szélsőjobboldali rendezvényeket tartottak, és tanfolyamokat szerveztek. Itt került sor az "Árja Világkongresszus" évente ismétlődő eseményeire is. Történt azonban, hogy három neonáci megtámadott és súlyosan bántalmazott két férfit, akik ezután kártérítési pert indítottak, ám nem a három támadó ellen, hanem az őket mozgató szervezet ellen. A jogerős bírósági ítélet 6,2 millió dollár megfizetésére kötelezte az Aryan Nationst, mivel azonban ez nem fizetett, elárverezték említett kiképző központjukat. A felperesek így mindössze 250 ezer dollárért jutottak a több lakóházat, egy kápolnát és egy őrtornyot magába foglaló intézményhez, amelyet ugyanezért az összegért eladtak Greg Carr internetes vállalkozónak.

Carr úgy döntött, hogy a neonáci telepet emberi jogi oktatási és konferenciaközponttá építteti át. Korábban Carr finanszírozta már a Harvard Egyetem emberi jogi politikai központjának a létrehozását is. Újabb kezdeményezését támogatta Idaho állam kormányzója és több helyi politikus.

A csekély lakosságú, vidékies jelleg? és csaknem kizárólag fehérek lakta Idaho szövetségi államban hosszú ideje különös előszeretettel települnek le különféle neonácik és raszszisták. Egyikük volt Richard Butler, az Aryan Nations alapítója, aki vagy harminc éve érkezett oda. Idaho állam lakossága azonban nem nézte ezt jó szemmel. Nem a Carr-féle emberi jogi központ az első jelzés arra, hogy Idaho nem azonos a neonácikkal: az év elején közel egymillió dollárt gyűjtöttek Idaho polgárai, hogy Boise városában emlékművet állítsanak Anna Franknak, az iskolák tanterveibe iktatták az emberi jogok alapeszméit, városi önkormányzatok és iskolák emberi jogi bizottságokat hoznak létre. A neonáci szervezeteknek számot kell vetniük azzal, hogy megmozdulásaikra ellentüntetések felelnek.

Idaho emberi jogi mozgalmait fellendítette, hogy az alabamai Southern Poverty Law Center jogászai segítségével sikerült pert nyerni az Aryan Nations ellen. Ez a közhasznú jogászi munkaközösség mintegy két évtizede sajátos stratégiát követ a rasszista szervezetek ellen: hatalmas összeg? kártérítésre perli, és ezáltal pénzügyileg teszi tönkre őket. Alapítója, Moris Dees korábban sikerrel alkalmazta már ezt a Ku–Klux-Klan és radikális jobboldali csoportok ellen, amilyen például a kaliforniai White Aryan Resistance. Mindig abból indult ki, hogy a rasszista csoportok vezetői felelősségre vonhatók a követőik által elkövetett bűncselekményekért. Dees több esetben elérte, hogy elkobozták a perbe fogott szervezet vagyonát.

A civil kezdeményezésből, állami és önkormányzati tényezők támogatásával a szélsőjobb üzelmei ellen kibontakozó mozgalom kétségkívül javítani fog Idaho állam imázsán.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!