hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tizenegy év fegyház
Súlyos ítéletet kapott Bonnie

2001. 09. 10.
A bíróság elsőfokú ítélete szerint Novák Tünde, a miskolci Bonnie és Clyde néven ismertté vált rablópáros nő tagja 32 éves korában kerülhet majd szabadlábra. Az alig több mint 22 éves lány, aki közel másfél éve van előzetes letartóztatásban, 11 év fegyházbüntetést kapott, miután kilenc vádpontból nyolcban bűnösnek bizonyult. 



Nagy tervek, hosszú évek Fotó: MTI

A páros 1995-ben követte el az első akcióját: 27,5 millió forintot vittek el egy nyíregyházi bankfiókból, ahol Fekete "Clyde" László biztonsági őrként dolgozott. A férfi huszon-egy éves volt ekkor, társa, Novák "Bonnie" Tünde pedig még csak tizenhat. Ezt követően Miskolcon öt évig álnéven bujkáltak, további kisebb bűncselekményeket – irathamisítás, betörés – követtek el, a pénzből pedig fegyvereket vásároltak. 

Mint utóbb kiderült, ez alatt az öt év alatt a páros tudatosan készült az alvilági életre: kemény erőnléti edzéseket végeztek, akciófilmeket elemeztek (többek között Bonnie és Clyde-filmeket), és romantikus álmokat szövögettek egy nagyobb "balhéról". A romantikának azonban hamar vége lett. Az 1999-es év végén autórablásban "utazó" fiataloknak nyomára bukkant a rendőrség. Bonnie és Clyde ekkor már – az elrabolt autókon kívül – géppisztolyokat, golyóálló mellényeket, rendőrségi URH-rádiókat is beszerzett, sőt egy terepjárót golyóálló páncélzattal is elláttak: minden készen állt egy nagyobb dobáshoz. A fiatalok azonban elcsúsztak egy banánhéjon: "Clyde" egy miskolci kereszteződésben áthajtott a piroson, majd a nyomukba szegődő rendőrjárőrt meglőtte. Ezt követően meg voltak számlálva a napjaik: gyalogosan menekültek tovább, a lezárt városban pedig 200 rendőr eredt a nyomukba. Fekete Lászlót és Novák Tündét három nap múlva letartóztatták. A páros számára a romantika tragédiába fulladt: Fekete nem sokkal letartóztatása után zárkája falára felírta, hogy "Game Over", majd csíkokra vágott lepedőjével felakasztotta magát. Novák Tünde társa halálhírére törni-zúzni kezdett a cellájában, körmeivel kaparta a falat. 

A bíróság így már csak Bonnie ügyében ítélkezhetett. Az ügyészség 20 évnyi fegyházbüntetés kiszabását tartotta volna kívánatosnak az általa kilenc bűncselekménnyel megvádolt Novákra. A vádpontok közül a legsúlyosabb a tettestársként elkövetett, kétrendbeli, hivatalos személy elleni emberölési kísérlet volt, a bíróság azonban ezt nem találta bizonyítottnak. A bíróság az ítélet meghozatalánál enyhítő körülményként mérlegelte, hogy a vádlott elfogása után együttműködött a hatóságokkal, beismerő vallomást tett. Ezenkívül figyelembe vették Novák életkorát, és hogy megbánást tanúsít. Így első fokon a Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Bíróság 11 év fegyházbüntetést szabott ki Novákra, 8 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, valamint 680 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezték. Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosbításért, a védőügyvéd enyhítésért fellebbezett. 

Németh Zsolt kriminológus, főiskolai adjunktus szerint súlyos, de méltó ítélet született Novák Tünde ügyében. A szakértő úgy látja, a 20 év szabadságvesztés Fekete Lászlónak járt volna inkább, hiszen valószínűleg "ő volt a főszereplő".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!