hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 09. 27. (VI/39) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A szocdemek újra zöldet kaptak

"Ez nem választás, ez már krimi" – ezzel a visszatéro mondattal kommentálta a Deutsche Welle televízió csatorna musorvezetoje a vasárnap este a stúdióba félóránként érkezo új részeredményeket. Az est folyamán eloször Schröderék, majd riválisa, a konzervatív Stoiber tunt hajszállal a befutónak. Volt, amikor úgy tunt, hogy a két független kommunista képviselo lesz a mérleg nyelve a több mint hatszáz fos Bundestagban. Éjfélre aztán kiderült: továbbra is kormányon maradhat Németországban a szociáldemokrata-zöld koalíció. Mind a "vörös-zöld", mind pedig a fekete (CDU/CSU)-sárga (liberális) koalíció 38,5 százalékos támogatottságot kapott. A szociáldemokraták gyozelmét végülis a Zöldek várakozáson felüli eredménye (8,6 százalék) hozta meg.

Fél évszázad a képernyo elott

"Müller úr", az átlagos német állampolgár élete során egy tucat alkalommal vásárol autót, közel másfélszer nosül, és 70-80 hektoliter sört hörpint fel. Ha nem olyan izgalmakkal zsúfolt a nyár és az osz, mint az idei, akkor "Herr Müller" beéri napi kétszáz percnyi tévézéssel. Csakhogy focivébé volt Dél-Koreában és Japánban az év derekán, így a germán magányosok, családosok sok félidore odaragadtak a képernyohöz. 

Szaporodnak Szaddám ellenségei

Két nap alatt két európai vezeto állt ki George W. Bush Irak lefegyverzését sürgeto politikája mellett. Tony Blair brit kormányfo egy ötvenoldalas, hírszerzoi információkra épülo tanulmány alapján érvelt Szaddám Huszein sürgos eltávolítása mellett. Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök szintén kiállt a "gyors és bátor" cselekvés mellett.

Templomból kripta

Legalább harminckét halottja és több mint hetven sebesültje van annak a terrortámadásnak, amelyet három fegyveres hajtott végre egy templom ellen a nyugat-indiai Gudzsarát államban. A támadásért egyelore senki nem vállalta a felelosséget, India azonban Pakisztánt vádolja. Az elmúlt hónapokban több véres merényletet és vallási összecsapást látott városban jelenleg több ezer fos katonaság orzi a rendet. 

Sátorok ünnepe: öröm az ürömben

Ariel Saron izraeli miniszterelnök Jeruzsálemben egy régi katonatársa áldását fogadja a sátorok ünnepe alkalmából, a hagyományok szerint a rezidenciája udvarán felállított sátorban. Kisebb képünkön: izraeli katonai reflektorok világítják meg Jasszer Arafat ramallahi irodájának ablakait. 

Belföld

Brutality show Németkéren

"Kell ide vagy ezerötszáz cserép" – nézi a romos tetot az iparos. A ház, amely elott állunk, a paksi Kolompár Károlyék tulajdona. Két és fél millió forintért vásárolták meg, de a németkéri lakosok néhány óra leforgása alatt lakhatatlanná tették, hogy elvegyék Kolompárék kedvét a beköltözéstol. Meg kell hagyni, a falusiak "tiszteletre méltó" alapossággal dolgoztak: leszaggatták a cserepeket, bezúzták az ablakokat, megrongálták a kályhát, és a biztonság kedvéért a fürdokádat is átlyukasztották valami csákányszeru tárggyal. "Kíváncsi vagyok, mit kapnánk, ha mi csinálnánk ezt egy magyar házával" – mondta lapunknak néhány órával késobb Kolompár Vince. 

Az én mozim

Ez a hét nem a szegfu jegyében telt. Néhány napon belül látott napvilágot, hogy a választások idején beígért adócsökkentés még egy évet várat magára, ráadásul kevesebb is lesz, mint amennyirol szó volt. Továbbá a nyolcszáz kilométer ígért autópálya már csak ötven, maximum száz lehet, és az sem igazán kedvezett az MSZP-nek, hogy nyilvánosságra került Lendvai Ildikó frakcióvezetonek Friderikusz Sándor üzenetrögzítojére mondott monológja.

Drága hír a vér

Az igazságszolgáltatás tisztaságának záloga a nyilvánosság – mondta Varga Zoltán bíró azon a konferencián, melyet A büntetoeljárás és a sajtó címmel rendezett a Magyar Jogász Egylet. A rendezvény apropójaként szolgált, hogy a sajtó és az igazságszolgáltatás kapcsolata nem megfeleloen rendezett, miközben a kriminológiai események egyre nagyobb terjedelemben és egyre nagyobb hangsúllyal szerepelnek a híradásokban. 

Leplezetlen szentszövetség

A polgári-nemzeti oldal hívei és az egyházak közötti együttmuködés nem napi politikai ügy, hanem stratégiai szövetség – jelentette ki Orbán Viktor a Katolikus Pedagógiai Napok keretében tartott szerdai tanácskozáson. A volt miniszterelnök szerint az egyháznak és intézményeinek az lehet a legnemesebb történelmi feladata, hogy erkölcsi kérdésekben rendszeresen felmutatja a zsinórmértéket. Szavai szerint egy ország akkor egészséges, ha van elgondolása saját jövojérol, ezért egy országgal nem lehet megtenni, hogy "száz napról száz napra bukdácsoljon". 

Puhábbra hangolnák az átvilágítást

Nem túl heves, de azért csata zajlik a két kormánypárt között az úgynevezett ügynöktörvény kapcsán. A nézeteltérés lényege, hogy az SZDSZ szerint az MSZP felpuhítaná az eredeti törvényjavaslatot. Az ellenzék viszont radikális változtatást szeretne, mivel az egykori MSZMP KB és PB tagjait is "büntetnék". 

Hit és értékek

Ábrahám szupersztár

"Interfaith superstar" – e lefordíthatatlan szójátékkal jellemezte a Time e heti címlapsztorija Ábrahámot, a három monoteista világvallás legismertebb közös szereplojét. A szeptember 11-ei merénylet óta felekezetközi aktivisták Ábrahám-eloadásokat, Ábrahám-prédikációkat tartanak, sot még "Ábrahám-szalonokat" is muködtetnek szerte az Egyesült Államokban. Az Ábrahám-reneszánsz sokakban felélesztette a reményt az egymással több évszázada haragban álló, egymástól sokat szenvedett zsidó, keresztény és iszlám vallás közötti megbékélésre. 

HÁTTÉR

Újra vesztes a gyoztes

"Politikánk és munkánk önmagában is érdekes a lakosok számára, nem csupán azért, mert magyarok vagyunk" – mondta lapunk pozsonyi tudósítójának a hétvégi szlovákiai választáson várakozáson felüli eredménnyel szereplo Magyar Koalíció Pártjának alelnöke, Gyurovszky László. A  választásokat, ahogy eddig minden alkalommal, újra a Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) nyerte. Kormányalakításra azonban partnerek híján most sincs esélye. 

Élet a Nagykörúton túl

– Lefogadnám, hogy már torkig van a Demszky Gábor javára történo visszalépést firtató kérdésekkel.– Szerencsére egyre kevesebben kérdezik, és ilyenkor minden alkalommal elmondom, és Önöknek is elmondom: nem fogok visszalépni, és a pártom sem fog visszaléptetni.– Mégis, miért "indítottak így rá" Demszky Gáborra? Egyrészt már háromszor nyert a szocialista jelöltek segítségével, másrészt, ha úgy vesszük, o most az MSZP-nek is fopolgármestere, hiszen közösen kormányozták a fovárosi koalíciót. – Na, akkor ezt tegyük rendbe. Eloször is nem háromszor nyert, hanem csak kétszer, mert egyszer a közgyulés választotta ot meg. Másodszor, 1998-ban nem Katona Béla döntött úgy, hogy visszalép, hanem a szocialista párt. Harmadszor, aki az elmúlt ciklusban Demszky Gábor ténykedését figyelemmel kísérte – különös tekintettel arra, hogy akkor o pártelnök is volt –, az beláthatja, nem koalíciós fopolgármesterként viselkedett. Már akkor sem rá épített a szocialista párt, és most sem ezt tesszük, pláne, hogy megnyertük a parlamenti választásokat. Mi egy jobb programot kínálunk a választóknak, amely egy új fejezetet jelentene október 20-ától kezdve a budapestiek és Budapest számára. Gy. Németh Erzsébet. Tenyerén hordaná a fovárost Fotó: MTI

Váratlan adóváltozatok

Nem hozott osztatlan sikert a kormány új adócsomagja. Az elozetes bejelentéssel és az ígéretekkel szemben nem változnak a kulcsok, a sávok is csak kismértékben módosulnak. A lapunknak nyilatkozó szakérto szerint a bruttó 150 ezer forintos vagy ennél magasabb jövedelemmel rendelkezok jövore valószínuleg kevesebb pénzt visznek majd haza. Nem teljesült a kormány azon ígérete sem, miszerint az átlagbér a felso kulcsból a középsobe kerülne át. Az ellenzéki pártok az eloterjesztés után azonnal össztüzet zúdítottak a kormányra, ígéretszegonek titulálva oket. 

Eva: nem csodaszer, de vállalható

Újabb engedményeket tettek az egyszerusített vállalkozói adó (eva) készítoi az alkalmazók számára. Legutóbb a korábbi 10 millió forintos limit helyett 15 millióban maximálták az evás vállalkozások árbevételét. Ez a lépés várhatóan néhány százezerre növeli a potenciális eva-kört – tájékoztatta lapunkat Zara Lász-ló, az Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. Az eddigi módosításokat a vállalkozói oldal is üdvözli, az adókört azonban még mindig bovíthetonek tartják – foglalta össze a "másik oldal" véleményét Antalffy Gábor, a Kereskedok és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) fotitkára.

Diadalárnyékban a német gazdaság

A "vörös-zöld" gyozelemmel jobban járt a német gazdaság – jelentette ki Dieter Hundt, a Német Munkaadói Szövetségek Egyesületének elnöke a Der Spiegel hasábjain. Várakozásait nem fogadta teljes egyetértés, ugyanis az általa prognosztizált munkanélküliség-csökkenést és gyors gazdasági növekedést inkább a vesztes oldaltól, a konzervatív CDU-CSU párostól várták a szakértok. Annál is inkább, mivel a piacok köztudottan kedvezotlenül reagáltak a választási eredményekre. A német tozsde indexe, a DAX 3,4 százalékot esett.

Háborús félelmek a világ börzéin

A fogyasztói bizalom újabb csökkenése, a vállalatok profitfigyelmeztetései, a háborús félelmek és a kamatok szinten hagyása a Fed keddi ülésén mind lefelé mozgásra determinálták a tokepiacokat. Amerikában a Dow Jones négy, a Nasdaq hatéves mélypontra süllyedt a héten. Európában még ennél is pesszimistább hangulatban zajlott a kereskedés, mind a francia, mind a német index tíz százalékot meghaladó mértékben esett. Az okok között a profitfigyelmeztetések mellett a német választási eredmények is fellelhetok. 

A második rendszerváltás

Nyugati elemzok már több mint egy évtizede mondják, hogy egy dolog a diktatúrából a demokráciába való átmenet, és egy ettol meroben különbözo dolog a demokrácia megszilárdulása, szokásszeruvé válása. Minálunk könnyedén elsiklottunk e politikatudományi közhely felett, mert sokáig úgy tunt, hogy a második fázis megspórolható. Vagy másképpen: az átmenet egyúttal megszilárdulás is.  Az, hogy Magyarországon vannak olyan erok, amelyek az "elso" rendszerváltással (az átmenettel) nem tartják lezártnak a történetet, már 1998 óta tudjuk. A Fidesz kormánya egy percig nem rejtette véka alá, hogy a rendszerváltás korrekciójára készül, amit azután ellenzéke kissé felületesen "lopakodó diktatúrának", a parlamentarizmus lerombolásának, tekintélyelvuségnek keresztelt el. 2002 tavasza óta azonban nyilvánvaló, hogy a rendszerváltás valóban nem fejezodött be 1990-ben. S nemcsak amiatt, hogy a Fidesz tudatosan ezt a "látszatot" szeretné kelteni, hanem ténylegesen sem. Az "elso" rendszerváltás ugyanis zárójelbe tette azt, amit most, 2002-ben át kell élnünk: nem, vagy csak nagyon korlátozottan foglalkozott személyi kérdésekkel.

Az ENSZ és a Messiás

"Beavatott hazájának történetébe, az o révén ismerkedtem meg III. (Részeges) Ivánnal és IV. (Kacér) Ilonával, akik eloször mertek az egész Balkánt, Romániát, Görög-, Török- és Magyarországot egy korona alatt egyesíto  Nagy-Cirill-országról álmodozni. Hogy ez az álom máig sem teljesült, az mit sem von le ezeknek az uralkodóknak a nagyságából, ok nagyon is akarták, éppen csak a Balkán, Románia, Görög- Török- és Magyarország nem akarta." (Heltai Jeno: Kiskirályok) Legkésobb Arisztotelész óta tudjuk, hogy a téves elofeltevésekbol levont következtetéseink akkor is mindenképpen tévesek lesznek, ha magának a következtetési eljárásnak a során hibátlanul járunk is el. Szántó T. Gábor írásának (Álom Jeruzsálemrol. Hetek, 2002. szeptember 13.) a közel-keleti háború okaival kapcsolatos téves premisszáira már Hechs László is rámutatott (Beázhat az ENSZ-ernyo. Hetek, 2002. szeptember 20.). Megállapításaihoz nincs mit hozzáfuzni. Ezért csupán néhány egyéb, ám egymással szorosan összefüggo, szintén téves elofeltevésre szeretnék rámutatni.

A Pig Brother

A felhívásra tizenkétezer disznó jelentkezett, de csak tizenkettot választottak le.  A nagy érdeklodés a disznótársadalom elmúlt tizenkét évben történt jelentos változására vezetheto vissza. Ma már egyes disznók szinte lenézik az általuk primitívnek mondott parlagi disznót, aki egész évben a legelon, télen pedig a makkoltatás miatt az erdoben tartózkodik. A Parlagi Disznók szóvivoje azzal érvel, hogy ugyan a disznóól "akkó még nem vót bekameráva", de életük sokkal természetesebb volt. Ridegebb ugyan, de méltóbb egy rendes sertéshez. Méltóbb, mert egy disznónak a szabadság a legfontosabb, márpedig, ha mindig figyelik, nem lehet szabad. A parlagiak egyébként hivatkoztak bizonyos Heisenbergre is, aki szerint a kísérlet – avagy a megfigyelés – azért nem alkalmas a valóság leírására, mert a megfigyelo eleve transzformálja a folyamatot. Ezzel szemben, ahogy lapunknak egy neve elhallgatását kéro modern, mai koca, Miss Röfi elmondta: "Hát persze, hogy nem vót bekameráva a disznójól, mer nem is volt nekik óljuk, künn a mezon rohangátak egész nap a kondással. De énszerintem nem azt ko néznyi, hogy ki honajt gyütt, hogy mai modern vagy parlagi, hogy fehér-e a bure vagy pigmentált, szerintem mindenki egyfomán disznyó. Úgy értem, minden disznyó bore ugyanolyan szagú, mikor rája gyün a pörzsölo lángja."

KÁVÉSZÜNET

Égeto szemétkérdés

Pár év óta a médiában viszsza-visszatéro hírként jelenik meg a magyarországi hulladékgyujtés és -kezelés problémája, magyarul a szemétkérdés. A megoldásról azonban kevésbé kerülnek ki információk, sok esetben csak a zöld szervezetek szélmalomharcaiból próbálhatunk több-kevesebb információt begyujteni.

Kétdimenziós prostitúció

A pornólapok, a szexuális tartalmú kiadványok szó szerint elárasztják Magyarországon az újságosbódékat is. Az árusok eloszeretettel tapétázzák ki boltjukat a címlapjukon mezítelen noket, avagy éppen leszbikus párokat ábrázoló kiadványokkal. Teszik ezt annak ellenére, hogy ezzel elvileg komoly szabálysértést követnek el, hiszen jogszabályilag szigorúan tiltott ezeknek a kiadványoknak az effajta terjesztési módja. Tetszolegesen értelmezheto "gumiparagrafusokról" lévén szó, ez is olyan jelenség, amelynek kizárólag a társadalom erkölcsi teherbírása szab határt.

Könyvsikerek

Vekerdy Tamás: Kérdezz! Felelek A Kérdezz! Felelek… elso és második kötete után Vekerdy Tamás újabb kötetbe gyujtötte a Nok Lapja A pszichológus válaszol címu rovatában az elmúlt két évben megjelent kérdéseket és válaszokat. "Az igazán jó válaszok – ha vannak ilyenek – nem a receptek, hanem azok, amelyek továbbkérdeznek, és netán újabb kérdéseket hívnak elo az olvasóban. (…) Most, amikor egy kicsit félve, de mégis reménykedve kiadom ezt a kötetet a kezembol, abban reménykedem, hogy bár felelek, válaszolok a feltett kérdésekre, magam is meg tudok maradni kérdezo, továbbkérdezo embernek… Hogy talán együtt – az olvasóval együtt – tudunk elgondolkodni a feltett kérdésekrol." (Vekerdi Tamás) Park Kiadó, 2002.

A Milan lehet a Real legfobb riválisa

A brazil klasszis Rivaldo viszszatért egykori sikereinek színhelyére, La Corunába. Igaz, ezúttal már nem a Depor, nem is a Barca, hanem a Milan játékosaként, amelyet valószínuleg ezúttal cseppet sem bánt, hiszen csapata 4–0-ra legázolta a Deportivót a Bajnokok Ligája második körében. A milánói kék-feketék fantasztikusan kezdték az idényt, a bajnokságban két 3–0-s gyozelmet arattak, a BL G-csoportját is vezetik. Úgy néz ki, a nyári nagybevásárlás meghozza gyümölcsét, és a címvédo Real Madrid mellett a Milan lehet a BL másik nagy esélyese.

Jordan nem vonul vissza

Michael Jordan, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság szupersztárja tökéletesen érzi magát, s esze ágában sincs befejezni a pályafutását. "Teljesen rendben vagyok: 30-35 percet már mindenképpen tudnék játszani – nyilatkozott lelkesen a Washington Wizards öt hónap híján negyvenéves bedobója. – Nem érdekel, ki mit beszél, egyedül én tudom, hogy mire vagyok képes. Néha ugyan magam sem hiszem el, de még mindig imádok kosarazni." A klasszist jobb térdének fájdalmai miatt februárban megmutötték, ezért csak hatvan alapszakasz-mérkozésen lépett pályára, átlagban 22,9 pontot dobott. 

Pedálhoz láncolva

Az 57. spanyol körverseny, amit 1935-ben rendeztek meg eloször, a héten ér a célegyenesbe. A Vuelta, a Tour de France és a Giro Italia mellett a legnevesebb európai körversenyek között tart számot. A versenyen Lance Armstrong kivételével rajthoz állt a legtöbb favorit. A tavalyi bajnok Angel Casero, formája alapján most nincs az esélyesek között. A három hetes küzdelemben két versenyhét után az elso helyen a 2000-ben gyoztes, spanyol Roberto Heras (US Postal, Armstrong csapattársa) áll, 35 másodperccel megelozve Aitor Gonzalest (Kelme) és egy perccel Oscar Sevillat (Kelme). A negyedik helyen Joseba Beloki (Once), a Tour de France második helyezettje áll. 

Terhelt kiskatonák

Növelik a csapatpszichológusok számát a hadseregben, a szurovizsgálatot pedig a bevonuláskor is megismétlik. Minderre azért van szükség, mert az elmúlt idoszakban három sorkatona is öngyilkosságot követett el. 

Kitisztult a levego

Harmadára csökkent a levego szennyezettsége a Környezetvédelmi Intézet mérései szerint a múlt vasárnapi autómentes napon. A fovárosban az Andrássy úton felállított mérokocsi adatai alapján rendkívüli mértékben csökkent a levegoben lévo rákkelto benzolszármazék aránya, és elenyészo volt a szálló por mennyisége is. 

PROGRAMAJÁNLÓ

"Péntek Esti Jazz" – fellép a Balázs Elemér Group. Francia Intézet I., Fo utca 17., szeptember 27., péntek, 19 óra. Retrospektív kiállítás: Audrey Hepburn – Givenchy 50 éve. A divattervezo legendás ruhakollekciójának bemutatója. Gerbaud-palota, V., Vörösmarty tér 7., október 11.–november 24. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!