hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Terhelt kiskatonák
Pszichoszuro a seregben

2002. 09. 29.
Növelik a csapatpszichológusok számát a hadseregben, a szurovizsgálatot pedig a bevonuláskor is megismétlik. Minderre azért van szükség, mert az elmúlt idoszakban három sorkatona is öngyilkosságot követett el. 

Nem a katonai szolgálat, hanem magánéleti problémák miatt követett el öngyilkosságot a közelmúltban három katona, mondta el a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikai államtitkára egy teljes köru vizsgálat eredményeire hivatkozva. Komor Levente úgy tájékoztatott, hogy két esetben a szerelem, egy esetben pedig a katonai szolgálathoz való sajátos viszony volt az ok. Az utóbbi fiatalember hivatásos katonának készült, de nem lehetett az. Búcsúlevelében azt írta, ha nem harcolhatsz, akkor halj meg. A helyettes államtitkár elmondta, hogy jelenleg is nagy figyelmet fordítanak a seregen belüli öngyilkosságok megelozésére, de most további intézkedésekrol is határoztak. Egyebek mellett növelik a csapatpszichológusok számát, és bevonuláskor is megismétlik a sorozásnál már most is alkalmazott szurovizsgálatot. A késobbiekben azonban, tehát már a katonai szolgálat teljesítése közben, nem tervezik ennek megismétlését, bár nincsenek adataik arról, hogy kevesebb lenne az öngyilkosság a hathónapos szolgálat bármely idoszakában, mint a bevonuláskor, mondta Komor Levente. A helyettes államtitkár kijelentette azt is, hogy teljes mértékben nem szurhetik ki azokat, akik hajlamosak lehetnek az öngyilkosságra. Mint mondta, a probléma lehetséges megoldása a profi, vagyis az önkéntes hadsereg bevezetése lehet.

Korábbi sorozásokon az alkalmassági vizsgálatok során egyébként általános tapasztalat volt, hogy a sorköteles városi fiatalok sokkal inkább küzdenek pszichés problémákkal, mint vidéki társaik. Ugyanez volt a tapasztalat, amikor a fizikai jellemzoket vizsgálták: a vidéki kiskatonákat többnyire sokkal jobb eronlét és egészségi állapot jellemezte, mint a városi sorköteleseket. (Vitalitas – MR)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!