hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Diadalárnyékban a német gazdaság

2002. 09. 29.
A "vörös-zöld" gyozelemmel jobban járt a német gazdaság – jelentette ki Dieter Hundt, a Német Munkaadói Szövetségek Egyesületének elnöke a Der Spiegel hasábjain. Várakozásait nem fogadta teljes egyetértés, ugyanis az általa prognosztizált munkanélküliség-csökkenést és gyors gazdasági növekedést inkább a vesztes oldaltól, a konzervatív CDU-CSU párostól várták a szakértok. Annál is inkább, mivel a piacok köztudottan kedvezotlenül reagáltak a választási eredményekre. A német tozsde indexe, a DAX 3,4 százalékot esett.



Schröder: nem gazdasági teljesítménye miatt szavaztak rá

Hundt azonban kitart a jóslata mellett, amelyet számos észérvvel igyekezett alátámasztani. 

A reformokkal kapcsolatosan megjegyezte, o egy az egyben elfogadná a Hartz-féle bizottság indítványait, reálisnak tekinti ugyanis, hogy a pár éven belül radikálisan csökkenhet a tíz éve rendkívül magas munkanélküliségi ráta. (Ma több mint négymillió német állampolgár hiába keres munkahelyet.) Továbbá cáfolta azokat a feltételezéseket, miszerint az SPD-Zöldek újraválasztása megzavarja a gazdasági élet eddigi hangulatát. Mindazonáltal elismerte, hogy a jövore nézve meghatározó momentum, hogy a kormányzat közvetlenül a választási gyozelem után milyen szociális és munkaügyi politika irányába mozdul el. A Zöldek például az elozo ciklus utolsó éveiben jelentos pozíciókat szereztek ezeken a területeken, ezzel pedig alapvetoen jobb helyzetbe kerültek, mint Schröderék. 

Így valóban lendületet kaphat a gazdaság, és "jóra fordulhat minden" – mondja Hundt –, feltéve, ha az SPD sikeresen ápolja kapcsolatát a szakszervezetekkel – más mód-szerekkel, mint Stoiber. 

(Európa gazdasági motorjának számító Németország az elmúlt években igen lassú, 1-2 százalékos növekedést tudott csak produkálni.) 

Hundt a gazdaság és a kormányzat közti kapcsolat javulását illetoen is bizakodó. Bár a választási küzdelem idején Schröder erosen bírálta a szakszervezeteket, mivel azok szerinte nyíltan kampányoltak Stoiberék mellett, mint a huséges "ötödik hadosztály". Illetve, hogy kizárólag a szociáldemokraták gyengítése végett szükségtelenül is csökkentették a képzési helyek számát. Hundtot azonban még ez sem zavarja. "Olyan ez, mint a futball, ott is szállnak az ütések ide-oda" – magyarázza.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!