hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Templomból kripta

2002. 09. 29.
Legalább harminckét halottja és több mint hetven sebesültje van annak a terrortámadásnak, amelyet három fegyveres hajtott végre egy templom ellen a nyugat-indiai Gudzsarát államban. A támadásért egyelore senki nem vállalta a felelosséget, India azonban Pakisztánt vádolja. Az elmúlt hónapokban több véres merényletet és vallási összecsapást látott városban jelenleg több ezer fos katonaság orzi a rendet. Gandhinagar város hindu temploma. Újabb vérfürdo helyszíne Fotó: Reuters

Kedden este három felfegyverzett férfi hatolt be a nyugat-indiai Gudzsarát állambeli Gandhinagar város hindu templomába, amely a szertartáson részt vevo hatszáz zarándokkal volt tele. A fegyveresek egy autóból kiszállva átugrották a templomot körülvevo kerítést, majd végeztek a templom gondnokával és egy ott tartózkodó aszszonnyal. Ezután berontottak az épületbe, és azonnal tüzet nyitottak a tömegre. A halálos áldozatok száma lapzártánkig legalább harmincketto, közöttük számos no és gyermek is van. A sebesültek száma meghaladja a hetvenet. A támadók a templomban maradtak egészen szerda kora délutánig, amikor a kommandósoknak sikerült mindhármukkal végezniük. Az akcióban egy indiai katona is életét vesztette. 

A támadásért egyelore egyetlen szervezet sem vállalta magára a felelosséget, India azonban azon az állásponton van, hogy Pakisztán áll a terrortámadás mögött. Pakisztán tagadta a vádakat, miszerint szerepe lehetett a terrortámadásban, és kijelentette: India túlságosan gyorsan vádolja meg szomszédját, amikor rosszul mennek a dolgok. 

Gudzsarát állam az elmúlt évtized legvéresebb terrortámadásainak helyszíne volt az utóbbi hónapokban. A keddi támadás egyes félelmek szerint tovább feszítheti a muzulmánok és hinduk közötti amúgy is robbanás közeli helyzetet. Ez év februárjában és márciusában több mint ezren, foleg muzulmánok estek áldozatul a vallási villongásoknak Gudzsarátban. 

A múlt hét végén történt újabb vallási indíttatású összecsapások négy halottat követeltek. 

Az indiai kormány háromezer katonát rendelt Gandhinagarba, a biztonság megorzésére és az esetleges zavargások megakadályozására. Atal Bihari Vadzspaji miniszterelnök az áldozatok családtagjainak ötvenezer rúpia segélyt ígért. Az indiai vezeto elmondta: a biztonsági erok megkezdték a nyomozást, és ígéretet tett az elkövetok kilétének felderítésére.


Hat személy meghalt, amikor a pakisztáni fovárosban megtámadták egy helyi keresztény szervezet irodáját. A támadók automata fegyverekkel rontottak be a Béke és Igazság Intézet, egy keresztény jótékonysági szervezet helyiségeibe, és megöltek három pakisztáni keresztényt, valamint három muzulmánt – jelentette a karachi rendorség. A támadásnak hat sebesült áldozata is van. 

A két támadónak sikerült elmenekülnie. A keddi eset már sokadik azoknak a sorában, melyeket a közelmúltban intéztek keresztények és nyugati személyek ellen szélsoséges csoportok.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!