hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Drága hír a vér

2002. 09. 29.
Az igazságszolgáltatás tisztaságának záloga a nyilvánosság – mondta Varga Zoltán bíró azon a konferencián, melyet A büntetoeljárás és a sajtó címmel rendezett a Magyar Jogász Egylet. A rendezvény apropójaként szolgált, hogy a sajtó és az igazságszolgáltatás kapcsolata nem megfeleloen rendezett, miközben a kriminológiai események egyre nagyobb terjedelemben és egyre nagyobb hangsúllyal szerepelnek a híradásokban. Bánáti János, a konferencia levezeto elnöke Fotó: Somorjai L.

Varga Zoltán kiemelte annak fontosságát, hogy a tájékoztatás és az igazságszolgáltatás egymással együttmuködjön, hiszen – mint fogalmazott – "a törvényesség és igazságosság látszata legalább annyira fontos, mint a törvényes és igazságos ítélet maga". A közvélemény az igazságszolgáltatásról az írott és elektronikus sajtó tájékoztatása révén formál véleményt, és a bírák társadalmi legitimációja miatt is fontos, hogy az ítélettel a társadalom egyet tudjon érteni. "A sajtó munkatársai, az újságírók, a tévériporterek mindazt megtehetik, amit én nem tehetek meg – mondta. – Az okkal vagy ok nélkül némaságra ítéltetett bíró nem képes arra, hogy az egyes döntésekrol a közvélemény számára elfogadható magyarázatot adjon." A sajtó és a nyilvánosság kizárása, a tájékoztatás korlátozása csak speciális esetekben indokolt, az erre vonatkozó jogszabályoknak megfeleloen. 

"A büntetés elkerülhetetlenségének a tudata rendkívül fontos tényezo a bunözés elleni harcban és a bunözés visszaszorításában" – jelentette ki Bócz Endre focsoportfonök (Igazságügyi Minisztérium), a média szerepe ebben a tudatosítási folyamatban is felértékelodik. Bócz Endre úgy látja, hogy a büntetoügyekrol szóló tájékozódás igénye már a hírversenybol adódóan is mesterségesen fel van fokozva a társadalomban. Erre utalt Garamvölgyi László ezredesnek, az ORFK sajtószóvivojének azon megjegyzése is, amely a média extremitásra való törekedésére, illetve a nézoszám bunügyi hírekkel való feltornászására vonatkozik. A jól muködo média azonban Garamvölgyi szerint egyfajta "civil kontroll" szerepet is betölthet. Az ezredes szerint a jogi szabályozás hiányosságai arra is visszavezethetok, hogy a rendszerváltás után nemcsak a megszuno cenzúra, de az új kommunikációs csatornák (kereskedelmi média, internet) is teljesen új környezetet hoztak létre.

A sajtó részérol Bánó András riporter (Nap TV) és Fahidi Gergely szakújságíró (HVG) a jogi korlátozásokkal szemben foglaltak állást, nehogy "a békésen sétálgató japán turista – aki mindent levideózhat – több joggal rendelkezzen, mint a bunügyi tudósító, akit a rendorök elzavarnak a buncselekmény helyszínérol. Ha a bunüldözo szervek korlátozzák az információszerzést, az újságíró megtalálja azokat a forrásokat, amelyekbol mozaikonként (több-kevesebb sikerrel) összerakja az eseményeket" – mondta Bánó. Ezért helyesebb volna a médiát partnerként kezelni, és nem olyan gumifogalmakkal érvelni, hogy ha "az eljárás eredményes lefolytatását veszélyezteti", akkor megtagadható egyes információk kiadása.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!