hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kitisztult a levego
Autómentes nap

2002. 09. 29.
Harmadára csökkent a levego szennyezettsége a Környezetvédelmi Intézet mérései szerint a múlt vasárnapi autómentes napon. A fovárosban az Andrássy úton felállított mérokocsi adatai alapján rendkívüli mértékben csökkent a levegoben lévo rákkelto benzolszármazék aránya, és elenyészo volt a szálló por mennyisége is. Szabad a pálya Fotó: MTI

A csökkent gépjármuforgalomnak köszönhetoen a levegoben található egészségkárosító anyagok koncentrációja összességében harmadára esett vissza. A Környezetvédelmi Intézet megállapítása szerint az autómentes nap adatai azt mutatják, hogy az autók a fo felelosek a szennyezett levegoért. Különösen vonatkozik ez a katalizátor nélküli, rosszul beállított gépkocsikra, melyeknek számarányukhoz képest rendkívül magas a szennyezoanyag-kibocsátása. 

Hazánkban elso alkalommal, Budapesten és negyven vidéki településen került sor az autómentes hétvégére. 

A kezdeményezés 1997-ben indult el Franciaországból, és az idén már ezerháromszáznál több európai önkormányzat és mintegy százmillió lakos vett részt benne. (L. L.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!