hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kitisztult a levego
Autómentes nap

2002. 09. 29.
Harmadára csökkent a levego szennyezettsége a Környezetvédelmi Intézet mérései szerint a múlt vasárnapi autómentes napon. A fovárosban az Andrássy úton felállított mérokocsi adatai alapján rendkívüli mértékben csökkent a levegoben lévo rákkelto benzolszármazék aránya, és elenyészo volt a szálló por mennyisége is. Szabad a pálya Fotó: MTI

A csökkent gépjármuforgalomnak köszönhetoen a levegoben található egészségkárosító anyagok koncentrációja összességében harmadára esett vissza. A Környezetvédelmi Intézet megállapítása szerint az autómentes nap adatai azt mutatják, hogy az autók a fo felelosek a szennyezett levegoért. Különösen vonatkozik ez a katalizátor nélküli, rosszul beállított gépkocsikra, melyeknek számarányukhoz képest rendkívül magas a szennyezoanyag-kibocsátása. 

Hazánkban elso alkalommal, Budapesten és negyven vidéki településen került sor az autómentes hétvégére. 

A kezdeményezés 1997-ben indult el Franciaországból, és az idén már ezerháromszáznál több európai önkormányzat és mintegy százmillió lakos vett részt benne. (L. L.)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!