hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az én mozim
Az MSZP azt üzente

2002. 09. 29.
Ez a hét nem a szegfu jegyében telt. Néhány napon belül látott napvilágot, hogy a választások idején beígért adócsökkentés még egy évet várat magára, ráadásul kevesebb is lesz, mint amennyirol szó volt. Továbbá a nyolcszáz kilométer ígért autópálya már csak ötven, maximum száz lehet, és az sem igazán kedvezett az MSZP-nek, hogy nyilvánosságra került Lendvai Ildikó frakcióvezetonek Friderikusz Sándor üzenetrögzítojére mondott monológja.



Lendvai Ildikó. "Önnek egy új üzenete van" Fotó: MTI

Lendvai Ildikó arról igyekezett meggyozni a tévés személyiséget, hogy ne higgyen a rossz nyelveknek, az MSZP igenis ot támogatja a tévéelnöki poszt megszerzéséért indított versenyben. Valamint nyugodjon meg, az o – mármint Lendvai – véleménye "megegyezik Péterével" (azaz Medgyessy Péterével – a szerk.). Friderikusz nem tagadta, hogy az üzenet az o telefonjáról került a nagyközönség elé, de mivel nem rajta keresztül, magántitoksértésért jelenti fel az ismeretlen elkövetot. Ami a tartalmat illeti, egyik fél sem tartja aggályosnak a felsejlo párttámogatást, hiszen ahogy Friderikusz fogalmazott: pályázatáról mindegyik parlamenti pártot tájékoztatta. Lendvai szerint nem véletlen, hogy közvetlenül a tévésztár kuratóriumi meghallgatása elott robbantották az ügyet ellendrukkereik. A Fidesz a pályázók és választók arculcsapásának tartja a történteket. 

Ugyanezt gondolja az adóterhek mérséklése kapcsán is a legnagyobb ellenzéki párt, amely inkább adóemelésrol beszélne. Mint mondják, mindkét baloldali párt nagymértéku adócsökkentést ígért a választások elott, ám a kormány mostani döntése ezt nem tartalmazza.
A jövore tervezett csökkentés ugyanis csak az adósávok szélesítését jelenti, a kulcsok pedig 2004-ben változnának 18, 26, és 38 százalékra. (Lásd részletesebb írásunkat:
Váratlan adóváltozatok

A korábbi ígéretek értelmében a legfelso adósávba csak a 2,4 milló forintos éves jövedelemnél többet keresok tartoztak volna, ezzel szemben jövore 1 millió 350 ezer forint után már 40 százalékos szja-t kell fizetni. A változások magyarázata a Pénzügyminisztérium részérol: ígéreteik négy évre szólnak, és annyi ido alatt meg is valósíthatók, viszont ha azonnal megkezdik a valóra váltásukat, a költségvetés kerül veszélybe. A Fidesz azonban úgy látja, hogy az adósávok szélesítése csak néhány munkavállalónak okoz jövedelememelkedést, többen lesznek viszont azok, akik reálbércsökkenést tapasztalnak majd a 40 százalékos kulcs és a családi adókedvezmények érintetlenül hagyása miatt. 

Harmadik problémaként az autópálya- és autóútépítéssel kapcsolatos ellenzéki észrevételek kényszerítették kényelmetlen magyarázkodásra a kormánypárti képviseloket. Manninger Jeno fideszes honatya egy 800 kilométer sztráda címu ígéretre emlékszik, és furcsállja, hogy ma már csak ötven kilométerrol zajlik a polémia. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium már a realitások felol közelítve 2006-ig terjedo autópálya-fejlesztési munkaanyagában évente maximum száz kilométer sztrádát, illetve gyorsforgalmi utat ígér. Áder János, a Fidesz frakcióvezetoje a Budapest által kiírt útépítési, híd- és felüljáró-felújítási közbeszerzési pályázatokkal kapcsolatos visszásságokat volt bátor szóvá tenni. A politikus úgy értesült, hogy "egy derék magyar állampolgár április 3-án közjegyzonél letétbe helyezett iratában pontosan megjósolta azt, hogy hónapok múlva mely cégek fognak nyerni". Sajnálatára bejött a jóslat, úgyhogy tisztelettel kérdezteti: jól sejti-e, hogy ezek a "szabad madarak szabad rablásai"? Valamint felelos-e a történtekért Demszky Gábor fopolgármester, aki már a Horn-kormány idejében is a most gyoztes cégeket preferálta?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!