hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 08. 15. (VII/33) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A sivatag foglyai

A még fogva tartott tizennégy európai túszért algériai elrablóik fejenként 4,6 millió eurót követelnek váltságdíjként – állítja egybehangzóan több sajtóforrás. A legutóbbi információk szerint a foglyokat már Mali területén őrzik. A sivatagi túszdráma számos részletét homály fedi.

Putyin Malajziában építené újra Bajkonurt

Áttörésként értékelte a sajtó az orosz elnök látogatását Malajziába – abba az országba, amelyet az oroszok többsége meglehetősen jelentéktelennek tartott, mindeddig. Tény, hogy ez nem Kína, India, Japán vagy Indonézia, mégis, Putyin vizitje ebbe a kis államba valóban egy új kezdetet fémjelezhet: Oroszország helyzetének erősödését mind Ázsiában, mind az egész világon.

Fegyverkezési verseny halkan, csendben

Kevés nyilvánosságot kapott az Egyesült Államok Hadászati Főparancsnokságának a napokban tartott értekezlete, amelyen a Bush-kormánynak az atomfegyverek új nemzedékével kapcsolatos terveit vitatták meg. A védelmi minisztérium eltökélt szándéka, hogy tűz ellen tüzet vessen be, így olyan, viszonylag kis méret? atomfegyverek kifejlesztését tervezi, amelyek egy részének hatóereje csupán a töredéke lenne a Hirosimában ledobott atombombának, más részük viszont annak többszörösével rendelkezne, és képes lenne behatolni a kőzetekbe, illetve a vasbetonba, erődítményeket változtatva ezáltal radioaktív porrá. 

Belföld

Feszültségnövelő csökkentés

– Az elmúlt hetek egyik vezető témája, hogy a két kormánypárt "összeveszett" a jövő évi adócsökkentésen. Magyarországon minden választási kampányban ígéretként hangzik el az adócsökkentés, majd menet közben, a kormányzás alatt annak rendje-módja szerint elmarad, vagy csak nagyon részlegesen valósul meg. Miért történik ez így?

A rendőrség kettős mércéje

Kétség nélkül előre megkomponált akció volt a budapesti Hit Parkban július 27-én okozott botrány. Ez derül ki az elmúlt hetekben lapunk birtokába került információkból.

Templomra semmi sem drága?

Befejeződtek a főváros legnagyobb templomának, a pesti Szent István-bazilikának a felújítási munkálatai. Szebb, mint új korában – hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón. A húsz évig tartó helyreállítás összesen négymilliárd forintba került, a munkálatok költségeit és a templom állagmegőrzésének további kiadásait egyaránt az állam állja.

Maffia vagy terrorpénzek?

A Kulcsár-ügy egyes vonatkozásai az amerikai Szövetségi Nyomozóhivatal (FBI) érdeklődését is felkelthetik – véli Gorka Sebestyén nemzetbiztonsági szakértő. Az ominózus "szál" az a két arab üzletember, akik a K&H Equitisnél eltűnt tizenhárommilliárd forintból hatmilliárdot felvettek az Inter-Európa Bankon keresztül.

Hit és értékek

A kezdet és a vég összeér

Utolérheti-e Akhilleusz a teknősbékát? – tette fel a kétezer-ötszáz éve élt görög filozófus, Zénón a kérdést. Szerinte a válasz az, hogy nem, mivel az előnnyel induló lomha állat minden pillanatban előtte lesz a nyomában loholó hősnek. Természetesen sem Zénón, sem azóta más nem látott békésen lépdelő teknőc nyomában reménytelenül sprintelő hosszútávfutót, ám az ősi filozófiai paradoxon megoldására csak most jutottak el a tudósok. Ezt állítják legalábbis azok a fizikusok, akik Einsteinéhez hasonló jelentőségűnek tartják Peter Lynds most publikált új elméletét az időről. Lynds szerint az idő nem osztható fel egymást követő képkockákra, így Zénón paradoxona téves feltételezésekből indul ki. Az idő természetéről és irányáról folyó vita egyidős a civilizáció történetével.

HÁTTÉR

Gyújtogatók nyara

A medvék jeget nyalogatnak a madridi állatkertben, a gyerekek Európa-szerte fagylaltot követelnek ebéd helyett, a lepkék egy helyett háromszor szaporodnak, Németországból a kakukkok korábban vándorolnak el, erdők lángolnak és idős emberek kerülnek kórházba. A nyár heves, és a kasza is egyenes: az idei hőség újfajta terrorizmus képét is elénk vetíti: olajat önteni a tűzre. A lángoló európai hegyoldalakon ugyanis többnyire emberi kéz nyomán gyulladt tűz, hol bosszúból, hol bomlott elmék szórakoztatására – az eredmény tucatnyi halott, fedél nélkül maradt emberek és többmilliárdos kár. Talán csak a fridzsider- és légkondicionáló-gyártók tudtak hasznot húzni az idei hosszú, forró nyárból.

Fesztiválország

Apám és öreg barátai sok érdekeset meséltek nekem valamikor régen, a mesétlen kádári mesék idején. Sok érdekeset, csak akkor még nem tudtam értékelni. Apám és öreg barátai elmesélték, hogy 1944 őszén is megkezdődött Budapesten a báli szezon. A ruhák ugyanolyanok voltak, mint máskor, a zene is ugyanúgy szólt. Amikor épp nem volt bál, akkor a kávéházak voltak tele, a bárokban ellenséges italt és barátságos nőt lehetett kapni, mindenki sietett, ki tudja, meddig élvezheti még az életét. Ekkor született egy dal, melynek refrénje szállóige maradt: csak egy nap a világ. 

A kegyelmi időszak véget ért

– Tizennégy hónap telt el a kormányváltás óta. A közvélemény-kutatások szerint mára jelentősen visszaesett a szocialisták hosszú időn át tartó népszerűsége. Egy politológus számára izgalmas feladat lehet az említett időszak elemzése, különösen, hogyha az illető Orbán Viktor kancelláriaminisztere is volt. 

Hiány hiány hátán

A nyári forróságban a magyar kormány és a gazdasági élet szereplőinek a lassú gazdasági növekedés mellett újabb gondokkal kell megküzdenie, mégpedig a folyó fizetési mérleg óriási hiányával. 

Kóla kontra kóla

Óriási sikerrel robbant be a török piacra az ideologikus buborékosok legújabb sztárja, a Cola Turka. Az új márkanevet viselő üdítőital megjelenése pezsdítően hatott az elmúlt hónapokban amúgy is jelentősen felerősödött nemzeti és vallási érzelmekre. Az iraki háború során Washington és Ankara közt hűvössé vált viszony jól előkészítette az iszlám kólák ötletének törökországi adaptálását.

Az AIDS csapdájában

A Világbank legújabb jelentése szerint az AIDS-járvány sokkal komolyabb hosszú távú veszélyekkel fenyegeti a nemzetgazdaságokat, mint azt korábban feltételezték. A leginkább a fiatal felnőtt korosztályt gyilkoló kór hosszú távon aláássa a gazdasági fejlődés alapjait – írja a tanulmány. Dél-Afrika rövidesen gazdasági összeomlással néz szembe, ha nem veszi fel nagyobb erővel a harcot az AIDS ellen.

Lesz-e gyógyszer a bajra?

Ha az elkövetkező hetekben sikerül megállapodni a hazai gyógyszergyártókkal és -forgalmazókkal, az idén nem kell már a gyógyszeráremelésektől tartani – jelentette ki Medgyessy Péter a héten tartott szakmai érdekegyeztető tanácskozáson. A miniszterelnök, a napokban kibontakozott általános felháborodás hatására, személyesen fogadta Csehák Judit egészségügyi minisztert, illetve a hazai gyógyszergyártók és -nagykereskedők képviselőit. 

Kánikulai hangulat a Budapesti Tőzsdén

Jól teljesítettek Európában az olajtársaságok, miután a nyersolaj ára a múlt heti bagdadi robbantás hírére közel öt hónapja nem tapasztalt magasságokba emelkedett. Szépen erősödtek a héten a biztosítók is. 

A magyar vendég is jó vendég

Visszatérnek a régi szép idők, már ami az idegenforgalmat jellemezte a rendszerváltásig, amikor elsősorban saját hazánkat fedeztük fel az év minden szakában. Persze ez akkor sem egészen így zajlott, mert akik magasra jutottak a párt ranglétráján, az olasz Riviérán sütkérezve mosolyogtak a kommunizmus szimbólumának számító munkásosztályon, amelynek szépremény? tagjai Trabanttal vagy Wartburggal pöfögtek le a mi kis tengerünkre, ahol jóízűen ették a sült kolbászt a pecsétes, kockás abroszról. A kultúrsokk, ami a kilencvenes évek elején úgy megrázta a magyarokat, hogy csak az addig kuriózumnak számító nyugati világ volt a célpont, mára lecsendesedett, s úgy tűnik rájöttünk: Magyarország nagyon szép, és a miénk! Ez kitűnik a KSH legfrissebb adataiból is, miszerint a külföldi turisták száma ugyan csökken, de a magyar látogatóké nő. 

KÁVÉSZÜNET

A Lancőme-ház története

Armand Petitjean egy tönk szélére jutott gyümölcspálinka-készítő család sarjaként látta meg a napvilágot 1884-ben. Testvéreivel együtt nem törődött bele a nélkülözésekbe, ezért kivándoroltak Dél-Amerikába. Santiagóban létrehoztak egy kereskedőtársaságot, amely hamar felfutott, és rövid időn belül a város tehetős polgárai közé emelte a Petitjean fivéreket. A világháború híre felkavarta Armandot, és sietősen otthagyva a jól működő családi vállalkozást, beállt harcolni a nagy francia honért. S lám, milyen kicsi a világ: katonakörökben már hallottak Petitjean dél-amerikai üzletéről. 

Döntött az MLSZ a Ferencváros ügyében

A magyar labdarúgás legnagyobb botránya ügyében kiszabott büntetéssel az MLSZ-nek és a Magyar Labdarúgó Ligának sikerült úgy felborzolnia a kedélyeket, hogy a példátlanul enyhe szankciókat éppen a vétkes érzi elviselhetetlenül nehéznek, az pedig kezd enyhén homályosodni, hogy május 30-án történt-e valami az Üllői úton, s ha igen, akkor egyáltalán mi.

Elárulta, hogy lőttek a GP-nek

Bernie Ecclestone-t beugratta egy tréfás kedv? kanadai rádióállomás, amelynek egyik munkatársa telefonon felhívta őt, és a miniszterelnöknek adva ki magát választ követelt a montreali verseny jövőjével kapcsolatos kérdésekre. Ecclestone bedőlt, és elárulta, hogy valóban törölte a Kanadai GP-t.

Hengerelt a Celtic

A Labdarúgó Bajnokok Ligája harmadik selejtező fordulójának első mérkőzését rendezték meg az MTK FC és a skót Celtic Glasgow csapatai között a Puskás Ferenc Stadionban. A képen: Stanislav Varga és Halmai Gábor. A végeredmény 0-4

Nyugdíjas gyerekrabló

Gyermekrablónak hitték azt a hetvenöt éves koppenhágai férfit, aki merő szórakozottságból más csemetéjét vitte haza, ráadásul másik bölcsődéből. 

DUMA PLÁZA

Az emberek időnként belebotlanak az igazságba, de a legtöbben felpattannak és továbbsietnek, mintha mi sem történt volna.  (Winston Churchill)

Tinikozmetika

Két unokatestvér, a 11 éves Anna Johnson és a 9 éves Heather Stearns vidáman cseverésznek a Seventeen Spá-ban, Texas állam Plano nevezetű, kifejezetten tinédzserek részére fenntartott szépségszalonjában, miközben éppen a sminkjüket készítik. 

Nyakkendő és zöld hályog

A nyakkendőt viselő férfiak sokkal inkább ki vannak téve a fejlődő glaukóma, a potenciálisan vakságot okozó zöld hályog veszélyének. 

A lövészárkok művészete

A háborús idők során a katonák mindig keresték a lehetőségeket, hogy kifejezzék, milyen természet? tapasztalatokban volt részük. Törekvésük csakhamar mozgalommá duzzadt, és már az első világháború után új művészeti irányzat születését tudhatták magukénak. A londoni Freemason\'s Hall mostani kiállítását az elmúlt négyszáz év háborús művészetének, a "trench artnak" – a lövészárkok művészetének – szenteli. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!