hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Maffia vagy terrorpénzek?
Hatmilliárd a K&H-nál

2003. 08. 18.
A Kulcsár-ügy egyes vonatkozásai az amerikai Szövetségi Nyomozóhivatal (FBI) érdeklődését is felkelthetik – véli Gorka Sebestyén nemzetbiztonsági szakértő. Az ominózus "szál" az a két arab üzletember, akik a K&H Equitisnél eltűnt tizenhárommilliárd forintból hatmilliárdot felvettek az Inter-Európa Bankon keresztül.



Gorka Sebestyén Fotó: S. L.

– Hol van az a határ, ahol az FBI elkezd érdeklődni egy USA-n kívüli gazdasági bűncselekménnyel kapcsolatban? Mi foglalkoztathatja az amerikaiakat a Kulcsár-ügyben? 

– A budapesti FBI-nyomozócsoport mandátuma csak olyan ügyekre terjed ki, amelyek valamilyen módon érintik az amerikai érdekeket. Ezek közé tartozhat egy nagy volumen? gazdasági bűncselekmény is, főként ha megvan annak az esélye, hogy ez a nemzetközi szervezett bűnözéshez, esetleg terroristatevékenységhez kapcsolható.

– Ön szerint az "arab szál" okot ad ilyen feltételezésre?

– A tények azt mutatják, hogy a K&H Equitisnél eltűnt tizenhárommilliárd forint, amiből hatmilliárd az Inter-Európa Bankhoz került. Ezt az összeget innen felvette két arab nev? férfi. 

A magyar rendőrség szóvivője szerint lehet arra következtetni, hogy ekkora összeg
mozgatásához mindig szükséges a pénzmosás. Ha tehát pénzmosásról van szó, akkor az a két férfi nem egyenes üzletember. Itt pedig már felmerülhet a szervezett bűnözői, vagy akár szélsőséges csoportokkal való kapcsolat is.

– Miként dolgoznak, vagy dolgozhatnak a budapesti FBI-nyomozócsoport munkatársai? Lehet-e több információjuk, mint magyar kollégáiknak?

– Az FBI óriási nemzetközi adatbázissal rendelkezik, amely az elemzésekhez nagyságrendekkel jobb hátteret biztosít, mint ami a magyar rendőrségnek van. Viszont, ha már folyik egy konkrét nyomozás, akkor az azzal kapcsolatos információgyűjtést csak a magyar kollégákkal együtt végezhetik: együtt kell dolgozniuk. Ha pedig az elemzés során jutnak olyan információhoz, ami a magyarokat is érdekelheti, akkor – feltéve, hogy nem nemzetbiztonsági ügyről van szó – ezeket át is adják.

– Egyelőre még nem világos, hogy a politikai elit, azon belül is a jelenlegi kormánypártok egyes tagjai mennyiben érintettek a botrányban, de ha esetleg az derülne ki, hogy nagymértékben, akkor ez mennyiben befolyásolhatja hazánk nemzetközi megítélését?

– Ez nyilvánvalóan az érintettség fokától függ. Tény, hogy a szóban forgó bankok egykori vezérkarából jelenleg többen kormánytagok, vagy legalábbis közel állnak a kormányhoz. A kérdés innentől kezdve az, hogy tudatosan biztosítottak-e lehetőséget Kulcsár Attilának tevékenysége folytatásához, vagy nem. Mindenesetre az ügynek jelentős negatív következménye lehet hazánkra nézve. 

Kihallgatták Szász Károlyt

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!