hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyújtogatók nyara
Erdőtüzek Európában

2003. 08. 18.
A medvék jeget nyalogatnak a madridi állatkertben, a gyerekek Európa-szerte fagylaltot követelnek ebéd helyett, a lepkék egy helyett háromszor szaporodnak, Németországból a kakukkok korábban vándorolnak el, erdők lángolnak és idős emberek kerülnek kórházba. A nyár heves, és a kasza is egyenes: az idei hőség újfajta terrorizmus képét is elénk vetíti: olajat önteni a tűzre. A lángoló európai hegyoldalakon ugyanis többnyire emberi kéz nyomán gyulladt tűz, hol bosszúból, hol bomlott elmék szórakoztatására – az eredmény tucatnyi halott, fedél nélkül maradt emberek és többmilliárdos kár. Talán csak a fridzsider- és légkondicionáló-gyártók tudtak hasznot húzni az idei hosszú, forró nyárból.Egy francia tűzoltó néz farkasszemet a lángokkal. Ég a Cote d\'Azur Fotó: Reuters

Az erdőtüzeknek három fajtája létezik: a felszíni tűz a leggyakoribb, amely az erdő aljnövényzetét égeti fel, lassan kúszik előre, és általában nem terjed magasabbra. A talajtüzet rendszerint villámlás okozza, és az erdő alsóbb rétegeit égeti fel. A lombtüzet a szél továbbítja, és gyorsan terjed egyik fáról a másikra. Az erdőtüzeket rendszerint vastag füstfelhő jelzi, ami kilométereken keresztül beteríti a környéket. Éppen ilyennel találkoztak azok, akik a hegyi autópályákon tartottak idén nyáron az olasz és a francia Riviéra felé, de szinte minden európai nyaralóhelyen jutott hasonló élmény a cseppet sem ezért érkező nyaralóknak. A tűzoltók szinte egész nyáron dolgoztak, de több országban bevetették a katonaságot is. Portugáliában például visszarendelték a békefenntartókat Boszniából és Kelet-Timorból a kiterjedt erdőtüzek oltásához.

Akármilyen meglepőnek tűnik, az erdőtüzeknek lehet haszna is, amennyiben a természet gondoskodik a kiváltó okról a természet igényeinek megfelelő gyakorisággal. A savas hamut ugyanis az eső belemossa a folyókba, ahol ásványi anyagok válnak ki belőle, ami táplálék-kiegészítőként szolgál a halak számára. A termékennyé vált földben pedig új magok és gumók kezdenek el tenyészni, sőt egyes fafajtáknak időről-időre egyenesen szüksége van hőre a fejlődéshez. A jelenleg pusztító erdőtüzek ezzel szemben nem a természet "igényét" veszik figyelembe, sokkal inkább különböző indíttatású emberek piromán hajlamára utalnak. Amerikában, ahol több nagy kiterjedés? nemzeti parkot fenyeget évről évre a tűz, a National Park Service felmérést készített a kiváltó okokról. A felmérés szerint az emberi gyújtogatás kétszer olyan gyakran okoz tüzet, mint a villámcsapás, és tízszer gyakrabban, mint a tábortűz vagy a figyelmetlen dohányosok. Mi több, a US Federal Emergency Agency azt állapította meg, hogy ötből négy tüzet emberek gyújtanak.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!