hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Templomra semmi sem drága?
Négymilliárdba került a Szent István-bazilika

2003. 08. 18.
Befejeződtek a főváros legnagyobb templomának, a pesti Szent István-bazilikának a felújítási munkálatai. Szebb, mint új korában – hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón. A húsz évig tartó helyreállítás összesen négymilliárd forintba került, a munkálatok költségeit és a templom állagmegőrzésének további kiadásait egyaránt az állam állja.A felújítás közben tíz kilogramm féldrágakövet építettek be Fotó: Somorjai L.

A magyar állam 2001. augusztus 18-án adta át ünnepélyes keretek között a rekonstrukció alatt álló Szent István-bazilika tulajdonjogát a Magyar Katolikus Egyháznak. Talán kevesen tudják: a 19. század második felében épült bazilika soha nem volt az egyházé. Pest város tanácsa mint építtető annak idején úgy rendelkezett, hogy a templom a magyar állam tulajdona, kezelője a főváros, használója pedig "a katolikus egyház latin szertartása" legyen.

A most véget ért rekonstrukció során 280 ezer darab aranyfüst lapot, tíz kilogramm hematit féldrágakövet használtak fel, továbbá ötszáz kilogramm kenyeret a polírozáshoz, ezer kilogramm festéket, húsz tonna kőpótlót a külső kőhiányok eltüntetésére, és 750 négyzetméter fafelületet restauráltak. Újdonság, hogy Róth Miksa eddig csak papíron létező tervei alapján elkészültek az oldalhajók üvegablakai is.

A bazilikát 1851-ben kezdték el építeni Hild József tervei alapján. Az 1905-ig, tehát fél évszázadon át elhúzódó építkezés a főépítészek sorozatos elhalálozása miatt Hild után Ybl Miklós, majd Kauser József irányítása alá került. Ennek megfelelően az épület stílusa sem egységes: kívül klasszicista és neoreneszánsz, belül neobarokk jellege van. Külső-belső díszítésében a kor olyan jeles művészei vettek részt, mint Székely Bertalan, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Feszty Árpád festőművészek, Stróbl Alajos és Ferenczy Béni szobrászok. A templomtér alapterülete 1895 négyzetméter, hossza 86, szélessége 55 méter, a kupola 96 méter magas – pontosan akkora, mint a Parlamenté. Három emelet mély pincerész húzódik az épület alatt, ahol az Országos Levéltár gyűjteményének egy része található.

Jobbnál jobb

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!