hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A magyar vendég is jó vendég
Növekszik a magyar turisták száma belföldön

2003. 08. 18.
Visszatérnek a régi szép idők, már ami az idegenforgalmat jellemezte a rendszerváltásig, amikor elsősorban saját hazánkat fedeztük fel az év minden szakában. Persze ez akkor sem egészen így zajlott, mert akik magasra jutottak a párt ranglétráján, az olasz Riviérán sütkérezve mosolyogtak a kommunizmus szimbólumának számító munkásosztályon, amelynek szépremény? tagjai Trabanttal vagy Wartburggal pöfögtek le a mi kis tengerünkre, ahol jóízűen ették a sült kolbászt a pecsétes, kockás abroszról. A kultúrsokk, ami a kilencvenes évek elején úgy megrázta a magyarokat, hogy csak az addig kuriózumnak számító nyugati világ volt a célpont, mára lecsendesedett, s úgy tűnik rájöttünk: Magyarország nagyon szép, és a miénk! Ez kitűnik a KSH legfrissebb adataiból is, miszerint a külföldi turisták száma ugyan csökken, de a magyar látogatóké nő. 



A kékestetői hegyoldal. Lejárt a tömegturizmus ideje Fotó: MTI

Aki nem hiszi, járjon utána, ugyanis a statisztikák magukért beszélnek, s valóban a hazai vendégek erőteljes, 6,38 százalékos emelkedése látható országos szinten. A Németországból ideutazó turisták száma 3,95 százalékkal kevesebb, mint tavaly, de a skandináv országokból egyre többen érkeznek Magyarországra. Szakemberek szerint nem a németeket kell okolni a gyengébb szezonok miatt, hiszen az idegenforgalomban mindenütt kiélezett harc folyik a vendégekért, különösen 2001. szeptember 11. után, amióta a turizmus világválságáról beszélnek. Egy egészséges átrendeződés hosszú folyamata zajlik az utóbbi években, melyet tragikus események is befolyásoltak persze (SARS-vírus botrány, németországi gazdasági recesszió, iraki háború, paksi atomerőm?-zavar). De a megváltozott helyzethez kell alkalmazkodni, mivel a jóléti szocialista rendszer elmúlt, ezzel együtt a tömegturizmus ideje is lejárt, s most a minőségi idegenforgalom ideje következik. Versenyben pedig azok maradnak, akik befektetnek, fejlesztenek – és utána aratnak. Vagyis az első osztályú vagy osztályon felüli szolgáltatást nyújtó vállalkozások számíthatnak előbb vagy utóbb az áhított profitra. Nem utolsó sorban pedig a "német vendég a jó vendég" beidegződéssel leszámolva saját honfitársaink megbecsülésével és kulturált kiszolgálásával a hazai kereslet is tovább nőhet. Új piacok is nyílnak: Európa második legnagyobb nyaraltatója, a dán Novasol 600 házat vett bérbe az egész szezonra a Balatonon, a Velencei-tóval kiegészítve. A dánok ugyan kevesebben vannak, mint a németek, de rendkívül jómódúak, és hozzászoktak a magas árakhoz. A külföldi szakmai kiállítások egyébként lassan meghozzák a várt sikereket, illetve újra felelevenítették a magyar táj szépségeit, ugyanis olyan messzi országokból, mint Írország, 20 százalékkal nőtt a beutazás. A Magyar Turizmus Rt. tájékoztatása szerint szeptembertől turisztikai képviseletünk is nyílik Dublinban. Oroszországból pedig csupán az első félév adatait tekintve 35 százalékkal többen jöttek, mint tavaly. A németeknél egyébként megindultak a nagyarányú szabadságolások augusztus elején, úgyhogy hamarosan lehet látni majd a statisztikákban a változásokat. A német turista egyébként minden országban a legkedvesebb vendég, mert többet költ, de kevesebb ideig marad, mint a hazai turista. Idén egyedül Horvátországban nem panaszkodnak, mivel ott stagnál a német turisták száma a tavalyi adatokhoz képest, de Ausztria is hiányolja a szomszéd látogatókat.

Előre kell menekülni a Balatonnál

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!