hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyakkendő és zöld hályog

2003. 08. 18.
A nyakkendőt viselő férfiak sokkal inkább ki vannak téve a fejlődő glaukóma, a potenciálisan vakságot okozó zöld hályog veszélyének. 

Amerikai kutatók felfedezték, hogy a nyakkendő túlságosan szoros viselése néhány perces időközönként a szemben növeli a vér nyomását. A szemben megemelkedett vérnyomás pedig a glaukóma kialakulásának leginkább ismert rizikófaktora. Úgy vélik, a hatást a nyaki véna elszorítása okozza. A New York-i Szemészeti és Fül-orr-gégészeti Klinika Glaukóma Kezelőjének egyik orvosa szerint a szemvizsgálat során viselt nyakkendő hamisan magas értéket mutathat az intraocularis nyomást illetően, vagy akár glaukóma megállapítását is eredményezheti. (H. K.)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!